Nieuws

Ontwikkelingen in ons vakgebied

King nascholing in het STAP-budget. Meld je aan!

Kijk voor alle voorwaarden op stapuwv.nl en ga voor veelgestelde vragen over STAP hierheen.
De algemene voorwaarden van King nascholing kun je hier vinden. Heb je interesse of vragen? Bel ons dan gerust op. We helpen je graag verder.

Deel deze informatie ook met vrienden, bekenden en collega's. De bovenstaande informatie kun je ook als pdf King nascholing in het STAP-budget downloaden.

Last but not least nog een duidelijke video over het aanvraagproces.

Lees verder

Wij zijn op zoek naar een jr. marketing medewerker!


Download de volledige functiebeschrijving hieronder!

 Vacature jr. marketing medewerker


Lees verder

Benefiet webinar 'Traumasensitief Lesgeven aan Oekraïense kinderen' op 5 april!

Schrijf je in voor dit zeer actuele webinar op 5 april! De opbrengst gaat in zijn geheel naar Giro 555.

Deze webinar is relevant voor leerkrachten én intern begeleiders.

Wil je de info doorsturen aan iemand die je kent? Zie de link onderin naar de webversie van de nieuwsbrief!

Ga hier naar de webversie van de nieuwsbrief.

We hopen je te verwelkomen op dit unieke webinar op 5 april. Tot dan!

Lees verder

STAP-budget

Het STAP-budget is een nieuwe subsidieregeling waarmee je maximaal €1000,- vergoeding van het UWV kunt krijgen voor een opleiding of cursus en vervangt de belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting. Goed nieuws dus als je in aanmerking komt voor het STAP budget. 

Bij King nascholing streven we ernaar om vanaf 1 juli 2022 in het STAP scholingsregister te zijn opgenomen, waardoor je ook bij ons kunt profiteren van deze vergoeding. Welke cursussen in aanmerking zullen komen voor het STAP budget, maken we zo snel mogelijk kenbaar op onze site!

De opleiding waarvoor je het budget aanvraagt moet tenminste 4 weken na je aanvraag starten, en uiterlijk binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak starten. Elke twee maanden is er een nieuw aanvraagtijdvak. Als het budget in het desbetreffende tijdvak op is, kun je deze aanvragen voor het volgende tijdvak. 

Dit kan per persoon 1 keer per jaar. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. Je kunt het STAP-budget niet met terugwerkende kracht aanvragen. Op de site van het UWV vind je meer informatie over het STAP budget.

Zodra wij zijn opgenomen in het STAP scholingsregister en je bij ons kunt profiteren van de vergoeding, zullen we dit natuurlijk direct kenbaar maken!

Lees verder

King nascholing heeft niet stilgezeten! Ontdek de nieuwe cursussen. :-)


King nascholing is continue bezig met het aanscherpen en uitbreiden van het cursusaanbod. Daarom ontwikkelen we ook zelf nieuwe cursussen zodat je bij King nascholing helemaal bij kunt blijven en voorop loopt in jouw vakgebied. Nieuwe ontwikkelingen, onderzoeksresultaten en bevindingen kunnen we op die manier in cursussen en trainingen aanbieden.  Ontdek wat we aan nieuwe cursussen klaar hebben staan.


Klik op de links voor uitgebreidere cursusinformatie!


Mindfulness based interventies: een introductie.

Opleiding Intensieve Ambulante gezinsbehandeling(IAG); blended!

Dialectische Gedragstherapie (DGT).

Herstelrecht bij Jeugdhulp van praten over naar praten met.

Minder praten, meer beleven en doen in de (K&J) behandelkamer.


Vragen over deze cursussen? Neem contact met ons op.

Vergeet ons niet te volgen op social media!


Lees verder

Corona update

6 september 2021:

We zijn blij dat we weer les kunnen geven op locatie! Onze docenten kijken ernaar uit je weer te ontmoeten. Uiteraard hechten we belang aan veiligheid en volgen al onze locaties de actuele adviezen van de overheid. Heb je klachten? Blijf dan thuis, laat je testen en neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wegens de positieve ervaringen met het online lesgeven blijven we dit aanbieden; soms volledig via Zoom en soms afgewisseld met les op locatie. Zo hebben voor iedereen een passend aanbod!


Lees verder

Gezocht, versterking voor ons team!Omdat we hard groeien zijn we op zoek naar nieuwe mensen om ons team te versterken!
Ben jij diegene die wij zoeken. Kijk snel!Gezocht! Iemand die voor ons de planning & facturatie gaat verzorgen. Het gaat om een functie voor 28-32 uur per week. (locatie Amsterdam).

Ben je proactief, weet je van aanpakken? Kun je snel schakelen? Uitstekende kennis van Excel? Administratie is helemaal jouw ding? Dan is deze functie wat voor jou!

Twee dagen in de week ben je bezig met het plannen van cursussen. Veel contact dus met docenten, locaties en dergelijke. Het is belangrijk dat je het overzicht hebt wat de planning betreft en makkelijk zaken telefonisch regelt.

Verder gaat het om het versturen van facturen en herinneringen, het bijhouden van debiteuren en crediteuren (nabellen in geval van onbetaalde facturen).

Kortom we zoeken iemand die ons volledig ontzorgt, accuraat is, snel en zorgvuldig.

Ben jij dit?

Stuur jouw motivatie en cv naar info@kingnascholing.nl.

Vragen? Bel ons!

Omdat King nascholing landelijk opereert en de docenten door heel Nederland inzet,  kan ongeacht waar in Nederland een incompany cursus gerealiseerd worden. We zoeken iemand die alle incompany aanvragen voor ons behandelt. Een job die vraagt om een dosis zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel want het volledige proces van 'aanvraag tot evaluatie' valt onder jouw verantwoordelijkheid.

Vind je het een leuke uitdaging om van a-z het proces te leiden? Ben je een doorvrager, doorpakker en creatief in oplossingen denkend èn heb je affiniteit met ons vakgebied? Lees dan verder!

Onze ideale kandidaat:

• Resultaatgericht met een competitief randje.

• Initiatiefrijk, en niet bang voor een uitdaging.

• Het gemakkelijk aangaan van een (telefonisch) gesprek.

• Mee kunnen denken en goed naar de wensen van de klanten luisteren.

• Zelfstandig en verantwoordelijk.

• Pittig maar wel hulpvaardig en klantvriendelijk.


Werkzaamheden: De werkzaamheden bestaan uit het bellen van relevante organisaties/ bedrijven inclusief het onderhouden van bestaande & nieuwe contacten. Je speelt in op de vraag van de klant, denkt mee over een passend aanbod en adviseert over onze producten. Daarnaast onderhoud je contact met onze docenten. Je blijft bij het proces betrokken tot en met de evaluatie.  Je werkt vanuit ons kantoor in Amsterdam, maar (deels) vanuit huis is ook mogelijk. De vacature is voor 4 dagen per week.

Wil jij het visitekaartje zijn van King nascholing? Wil jij meewerken aan het vergroten van onze naamsbekendheid en King op de kaart zetten bij verschillende organisaties in ons vakgebied?
Dan zijn we op zoek naar jou.

Stuur jouw motivatie en cv naar info@kingnascholing.nl. Vragen? Bel ons!

Lees verder

Corona update

14 april 2021: Al het onderwijs zal tenminste tot en met 14 mei online, via ZOOM, plaatsvinden. Dit geldt voor de cursussen die zullen gaan starten, maar ook voor de lopende cursussen. 

Sta je ingeschreven voor een cursus, dan zullen we je hierover per mail informeren.

Heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Lees verder

King nascholing door het Ministerie van VWS erkend om de opleiding tot Orthopedagoog-Generalist aan te bieden!

Per 1 april 2021 is King nascholing door het Ministerie van VWS erkend om de opleiding tot Orthopedagoog-Generalist aan te bieden. Dit betekent goed nieuws voor alle mensen die een opleiding hebben gevolgd in de pedagogische- of gezondheidswetenschappen of in de psychologie. Met je registratie als Orthopedagoog-Generalist zul je worden opgenomen in het BIG-register en werkzaam zijn in zeer uiteenlopende werkterreinen, maar altijd binnen de opvoedingscontext als geheel. Na de opleiding kun je je inschrijven in het BIG-register! 

En ja, nog meer goed nieuws.... In september starten we al met de 1e opleidingsgroep in Amsterdam.

Wil je hier meer over weten? We hebben alle informatie gebundeld in onze laatste nieuwsbrief met links naar de relevante pagina's.
Vragen? Neem contact met ons op. We staan graag klaar om alle vragen te beantwoorden.

Digitale versie nieuwsbrief.

PDF nieuwsbrief OG opleiding.Lees verder

Kim en Ingrid in 'Onderweg naar de Regio'! Bekijk hier de impressie en het eindresultaat!

King nascholing in beeld! Een blik achter de schermen bij de opnames van het RTL4 programma 'Onderweg naar de Regio'. Het team van RTL4 arriveert bij King nascholing op de stoep en loodst Kim  en Ingrid door de opnames heen. Na enige instructie, voorbereiding en natuurlijk wat wedstrijdspanning een geweldig resultaat. Hier een impressie van de opnames en natuurlijk het filmpje waar je Kim en Ingrid in actie ziet. 


          

Lees verder

King nascholing gaat blended! Jij ook?

                                                                   


Dit is een afbeelding van onze nieuwsbrief. Klik erop om naar de interactieve webversie te gaan. Of download de pdf meteen hier.

Lees verder

Summer School is hier. Alle zomercursussen op een rij!

Met de zomer begint ook de Summer School bij King nascholing. We gaan namelijk gewoon door met cursussen tijdens de zomer.  Geniet van de zon en een ijsje terwijl je online studeert met King nascholing. Wie zegt dat genieten en studie niet samen kunnen gaan!

Dus ga met King in zee deze zomer! We zijn zo enthousiast over onze Summer School dat we nog even alle zomercursussen voor jullie op een rijtje hebben gezet. 😊
Lees verder

Het regent webinars bij King nascholing!

Webinars, webinars en nog eens webinars!

Ja, het regent webinars bij King nascholing. Sinds kort zijn we gestart met het opnemen van thematische webinars in ons programma. We kunnen op deze manier aan verschillende (actuele) topics extra aandacht geven en zo heel specifiek de diepte ingaan.

Inhoud en laagdrempeligheid staan voorop!

We willen de drempel om deel te kunnen nemen aan een webinar zo laag mogelijk houden zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Alle webinars worden gegeven door gekwalificeerde docenten en ervaringsdeskundigen.  We houden de webinars bewust voornamelijk in de avond zodat de reguliere cursussen gewoon plaats kunnen vinden en je niet in de knoop komt met overlap of overload. 

Omdat een webinar niet langer dan anderhalf  uur duurt kun je op een efficiënte wijze meer kennis opdoen over een bepaald onderwerp binnen een afgebakende tijd. Zo is een webinar makkelijker in te plannen in je normale routine en kun je vanaf elke plek in huis zowel op de laptop als mobiel de webinar volgen.
Niet alleen qua tijdsbelasting maar ook qua kosten hebben we de webinars zo laagdrempelig mogelijk gehouden. De webinars kosten 25 euro, ongeacht het onderwerp. Op de website van King nascholing kun je je eenvoudig voor de webinars  inschrijven.

Welke onderwerpen komen er aan bod?

Er zijn diverse onderwerpen die we in de vorm van een webinar gaan aanbieden. Inmiddels hebben we meerdere webinars  ingepland. We hebben hieronder een overzicht van de komende webinars met onderwerp voor jullie op een rijtje gezet!

Hoe weet ik welke webinars er wanneer zijn?

Op onze website onder agenda kun je onze webinars vinden. Dus check regelmatig de  agenda op de site.  Wil je op de hoogte blijven?  Volg ons dan op Social Media zodat je geen update kunt missen m.b.t. (nieuwe) webinars. Elke webinar plaatsen we tijdig van tevoren op LinkedIn, Facebook of Instagram. Je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief om helemaal bij te blijven!
Lees verder

Coronavirus Update 10 April 2020


Uiteraard zouden we je het liefst verwelkomen op 1 van onze locaties, maar dat zit er even niet in. Het Coronavirus heeft ervoor gezorgd dat we allemaal het roer moeten omgooien. Zo ook bij King nascholing. Wij hebben de afgelopen weken alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat de cursussen gewoon konden blijven doorgaan, online. En dat is heel goed gelukt dankzij de inzet van onze geweldige docenten en de flexibele houding van onze cursisten.

Door de lessen online aan te bieden is het mogelijk om een virtuele bijeenkomst met elkaar te houden en zelfs met elkaar als cursisten te oefenen in rollenspellen. Op deze manier kunnen de onderwijsactiviteiten zoveel mogelijk doorgaan voor iedereen en zal er zo min mogelijk studievertraging worden opgelopen. Ook zijn we aan het onderzoeken of we in deze aparte tijd bepaalde ontwerpen weer extra kunnen opfrissen met het plannen van een dag over een bepaald onderwerp. Houd hiervoor onze website in de gaten.Ons cursusaanbod staat inmiddels voor heel 2020 vast en omdat er geen duidelijkheid is over wanneer we weer 'op de normale wijze' kunnen lesgeven, hanteren we dit beleid zolang de crisismaatregelen aanhouden. Dat betekent dus ook voor cursussen waar je je wellicht nog voor dit jaar wilt inschrijven.

Wij blijven ons inzetten voor hoogwaardige nascholing voor een betaalbare prijs. Crisis of geen crisis! Wij wensen jou en naasten het allerbeste in deze periode en kijken ernaar uit om je snel weer persoonlijk te verwelkomen!
Lees verder

King nascholing en het coronavirus!

Verder kun je voor vragen en antwoorden over het virus ook kijken op de site van de RIVD via deze link.


Lees verder

Van zwart naar wit met EMDR!

Tekst: Hillieta de Ridder en Femke van de Linde / Illustratie: Charlotte Tasma


Perspectief van een client.

Yvette is een meisje van vijftien jaar met de diagnose autisme. Regelmatig schrijft ze gedichten over hoe ze zich voelt, zoals dit gedicht waarin ze verwoordt hoe ze haar autisme ervaart.

Yvette is jarenlang gepest. Dit begon al op het Medisch Kleuterdagverblijf, en op de basisschool en het voortgezet onderwijs ging het onverminderd door. De vele pestervaringen hadden haar gevoel van eigenwaarde fors aangetast. Ze heeft er veel aan gedaan om er geen last meer van te hebben, maar niets hielp. Ze had er tot voor kort nog dagelijks last van. Een aantal werkstukken en presentaties over pesten verder, kwam Yvette bij de Basis-GGZ terecht. Dat pakte goed uit.

Na een EMDR-sessie, gericht op haar pestervaringen en het negatieve zelfbeeld, schreef ze:

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd in een bijzondere rubriek voor mooie, aangrijpende, interessante of enthousiaste uitingen van cliënten over hun EMDR-therapie. Het kan gaan om een omschrijving van hoe iemand de EMDR-sessie of de therapie heeft beleefd, een gedicht of een kunstige uiting in de vorm van beelden. Het originele artikel is in pdf op de website van de EMDR vereniging  te lezen.

Een van de auteurs, Femke van de Linde is docent bij King nascholing.

Lees hier meer over Femke van de Linde.


bron: www.EMDR.nl

Lees verder

LAATSTE KANS OP HET VOLGEN VAN EEN INDIVIDUEEL TRAJECT TOT ORTHOPEDAGOOG GENERALIST!!


Wil je dit jaar nog starten met het individuele traject tot Orthopedagoog Generalist en sta je reeds geregistreerd als Basis Orthopedagoog? Pak dan nu je kans en volg jouw traject bij King nascholing. Tot 2023 heb je tijd om je registratie via het individuele traject tot Orthopedagoog Generalist te behalen. Als de OG in de BIG wordt opgenomen (het streven is 1/1/2020), kun je gebruik maken van de overgangsregeling! Starten met het individuele traject kan alleen dit jaar nog, hierna komt deze te vervallen.

Lees hier met welke belangrijke termijnen je rekening moet houden.Profiteer van het op maat gemaakte traject van King nascholing!

Start bij King nascholing, nu het nog kan, het individuele traject tot Orthopedagoog Generalist. Hiermee kun je in aanmerking komen voor de overgangsregeling die tot de BIG-registratie leidt. In samenwerking met de NVO hebben wij een aantrekkelijk programma voor je opgesteld*.

Als je in november van start gaat, kun jij eind 2021 al klaar zijn met je cursorisch onderwijs. Bijna alle cursusdagen vinden plaats op de vrijdagen en je moet rekening houden met 1 cursusdag per week, waarbij we alle vakanties vrij houden. Zo kun je dus in ruim 2 jaar tijd je volledige 480 punten behalen. Uiteraard dien je je supervisie en casus- en reflectieverslagen zelf te regelen en te voldoen aan de werkervaringseisen. Voor dit alles heb je tot eind 2022 de tijd, waarbij de NVO een beoordelingstermijn van 3 maanden aanhoudt.

Daarnaast biedt dit traject je ook de mogelijkheid om je te registreren als Cognitief Gedragstherapeut in opleiding bij de VGCt en Systeemtherapeut in opleiding bij NVRG. Check ook nog even de factsheet en veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Ben je al aardig op weg en hoef je geen 480 punten meer te behalen? Wil je het traject in etappes doen? Dan kun je uiteraard ook bij ons terecht. Bel of mail ons dan voor een op jou aangepast programma.

Het NIP is in dit kader ook bezig met de voorbereiding om de Kinder- en Jeugdpsycholoog op te nemen in de Wet BIG. In ieder geval kun je als basispsycholoog ook het individuele traject bij ons volgen zodat jij wellicht ook gebruik kunt maken van de overgangsregeling!

* let op: je opleidingsplan dien je zelf te laten beoordelen door het NVO. Zij geven het uiteindelijke akkoord voor je plan!

Heb je brandende vragen, wil je meer weten of met ons in gesprek hierover? Bel of mail ons snel. We denken graag met je mee!

Alle informatie staat ook op de site onder opleidingen met een link naar de factsheet van de NVO. https://www.kingnascholing.nl/opleidingen/orthopedagoog-generalist

Lees verder

Vacature - Wij zoeken een Verkoper Buitendienst

Juli 2019

Verkoper Buitendienst – Functie Profiel


HOOFDTAKEN:

 • Het actief werven van nieuwe klanten voor verkoop van onze diensten.

 • Het onderhouden van bestaande klanten en zorgen voor contract verlenging en verbreding.

VERKOOP DOELSTELLINGEN:


Behalen/overtreffen verkooptargets

 • Benadert actief nieuwe klanten voor verkoop van cursussen.

 • Denkt mee met de klant.

 • houdt rekening met wensen en mogelijkheden van de organisatie.

 • Stelt in overleg een verkoopplan per klant op.


Accountmanagement

 • Draagt zorg voor optimale informatievoorziening richting klanten.

 • Identificeert behoeften en kansen bij klanten.

 • Beheert klant en identificeert klanttevredenheid en kwaliteit geleverde diensten.

 • Weet de mogelijkheden en onmogelijkheden van King nascholing.

 • Creatief in het zoeken naar oplossingen die waarde creëren voor de klant.

Sales analyse en business development

 • Analyseert de markt op kansen en bedreigingen.

 • Doet voorstellen ter verbetering of ontwikkeling van de diensten vanuit King nascholing.

KENNIS EN VAARDIGHEDEN:

 •  Minimaal HBO werk-en denkniveau op commercieel gebied
 • Minimaal 5 jaar ervaring in verkoop/commerciële functies

 • Ervaren in het voeren van verkoopgesprekken en het onderhouden van relaties.

 • Hunting en prospecting: Pro actief op zoek naar nieuwe prospects en niet bang voor “cold sales”

 • Uitstekende communicatieve vaardigheden in woord en geschrift.

De KING organisatie

 • Je komt in een hecht team van 6 FTE.

 • Betrokken en enthousiaste mensen.

 • Onze manier van benaderen is informeel, laagdrempelig en flexibel.

 • Organisaties waarderen ons om de prijs/kwaliteit verhouding, de snelle respons, het meedenken en meebuigen indien nodig.


Wij zoeken iemand die voorop loopt in dit team, die het leuk vindt om in een klein team een grote rol te hebben. BEN JIJ DAT???


Heb je interesse? Neem dan contact op met ons. 

Tel: 020-2443165

info@kingnascholing.nl


Lees verder

King nascholing komt ook op bedrijfsbezoek!

King nascholing komt ook op bedrijfsbezoek!


Incompany bij King nascholing
De meesten weten niet dat King nascholing naast een uitgebreid cursuspakket en individuele leertrajecten ook alles in huis heeft om incompany traingen & cursussen naar wens te faciliteren op bedrijf.  Alle reguliere cursussen en zelfs volledige opleidingstrajecten kunnen incompany verzorgd worden. Is er een specifieke behoefte of kennisvraag dan zijn trainingen op maat ook geen probleem. 

Flexibiliteit en expertise
Omdat King nascholing landelijk opereert en de docenten door heel Nederland inzet,  kan ongeacht waar in Nederland een incompany training gerealiseerd worden. We hebben docenten met een zeer brede vakkennis en jarenlange ervaring in hun vakgebied. Docenten met een hart voor lesgeven en met de kwalitieiten om tijdens de incompany training het les materiaal over de zender te krijgen. Met hun capaciteiten om te inspireren maken zij de lessen toegankelijk en opneembar  voor de studenten.

Hoe gaat het in zijn werk?
Na een orienterend gesprek waarin de behoefte en vraag wordt besproken en afgestemd wordt middels een plan van aanpak een voorstel gedaan. Na akkoord van de klant gaan we aan de slag. ontactpersoon, die zorgt dat alles naar wens geregeld wordt en de schakel is tussen bedrijf en King nascholing. Wensen en of vragen kunnen te allen tijde bij deze contactpersoon neergelegd worden. In alle gevallen denken we tijdens het hele traject mee waar nodig. Op basis van onze ervaring en expertise kunnen we natuurlijk waar gewenst over de inhoud, invulling en organisatie van de incompany training advies geven en wensen realiseren.


Ook op het gebied van incompany trainingen & cursussen denkt en beweegt King nascholing mee. Door de landelijke dekking kan King nascholing door het hele land op bedrijfsbezoek komen


Maatwerk
Betreft het een heel specifiek onderwerp of een ongewone situatie? Zijn er veel haken en ogen of een hogere mate van complexiteit. Geen probleem. Wij staan elk bedrijf graag met raad en daad bij. Op het gebied van inhoud, invulling en organisatie noem maar op zijn er veel dingen mogelijk en gaan we tot het uiterste om de incompany training volledig naar wens te organiseren en te laten verlopen. Op basis van ons netwerk kunnen wij waar nodig specialisten betrekken of out of the box locaties regelen.


                                             


Zelf een cursus organiseren?
Hoewel het een incompany training betreft is de insteek net even iets anders. Namelijk zelf als professional een cursus binnen het eigen bedrijf organiseren. De rompslomp en/of gebrek aan ervaring zijn of lijken vaak onoverkomelijke hindernissen om dit te realiseren. Dat begrijpen we volkomen. Gelukkig hebben we daar ook een oplossing voor. Wij werken samen met elke professional die zelf een incompany training wil organiseren. Wij stappen in waar nodig en kunnen het gehele traject (administratief) faciliteren en zaken uit handen nemen. De betreffende professional regelt wat nodig is op de bedrijfslocatie en King nascholing verwerkt de inschrijvingen met de bijbehorende administratie. De inschrijvingen vinden afzonderlijk plaast via King nascholing. Dat scheelt een hoop tijd & kosten en neemt de drempel weg om deze stap te zetten. 


Alle voordelen van incompany op een rij!

Met meerdere professionals in een organisatie met (bijna) dezelfde opleidingsbehoefte of certificeringsverplichtingen heeft het vele voordelen om de traininingen binnen de organisatie te laten plaatsvinden. Samengevat:

• Geen extra reistijd en reiskosten.

• Tijdwinst en minder verlies aan productiviteit.

• Extra gunstige prijzen.

• Cursussen en/of trajecten kunnen volledig naar wens op maat worden aangeboden.

Meer weten? Vraag informatie aan of maak meteen een vrijblijvende afspraak met ons om de mogelijkheden en wensen te bespreken. 

Tel: 020 2443165 of  info@kingnascholing.nl

Lees verder

Positieve psychologie in vogelvlucht

Positieve psychologie heeft zich de laatste jaren in hoog tempo over de gehele wereld ontwikkeld. Ook in Nederland maakt de positieve psychologie zijn opmars. Nederlandse psychologen en specialisten hebben inmiddels boeken hieraan gewijd en meerdere initiatieven zijn ontwikkeld door heel Nederland.  Diverse kenniscentra en onderzoekscentra hebben zelfs volop aandacht hieraan besteed en interventies ontwikkeld.  In kort bestek een overzicht van wat er op  het gebied van positieve psychologie in de wereld en in Nederland is gebeurd. Het volgende artikel 'Positieve psychologie in Nederland' belicht de ontwikkelingen van de laatste jaren in vogelvlucht. 

_____________________________________

 "Tot het begin van deze eeuw was de psychologie een wetenschappelijk domein dat voor een groot deel dicht aan lag tegen het medische model. Zo richtte de psychologie  zich vooral op het bestuderen van de condities waaronder psychische stoornissen zich ontwikkelen en hoe die voorkomen en genezen kunnen worden. Dat heeft veel opgeleverd in termen van kennis en  interventies. Voor de meeste psychische stoornissen zijn nu evidence-based interventie richtlijnen en protocollen beschikbaar.

 Op 21 augustus 1999 gebruikte Martin Seligman in zijn inauguratie als voorzitter van de American Psychological Association voor het eerst de term “ Positieve psychologie”, als aanduiding van een onderzoeksdomein gericht  op de bestudering van de condities waaronder mensen kunnen komen tot een productief, zinvol en plezierig leven. Het domein van de positieve psychologie bouwt voort op concepten en theorie vanuit de humanistische psychologie, maar vanaf het begin was het doel om daar een stevigere empirische basis aan te geven.

 Vanaf dat moment ontwikkelde de positieve psychologie zich in de Verenigde Staten , Europa  en Australië en de laatste jaren ook in China, in hoog tempo en vonden in al die continenten conferenties plaats. De belangrijkste vroege publicaties waren de Millenium special van de American Psychologist over geluk met Martin Seligman als hoofdredacteur. Daarna kwamen het Handbook of Positive Psychology van Snyder en Lopez en het boek van Seligman: Authentic Happiness. Andere benchmarks zijn: Positive psychology in practice van Linley en Joseph, Character strengths and virtues van Peterson en Seligman en het ontstaan van de twee peer-reviewed internationale tijdschriften ‘Journal of Happiness Studies’ en het ‘Journal of Positive Psychology’. Binnenkort kunnen we hier een derde tijdschrift aan toevoegen waarin de wetenschappelijke kennis wordt verbonden aan de praktijk: het ‘International Journal of Applied Positive Psychology’. In 2005 ontstond de eerste Master opleiding aan de University of Pennsylvania en in 2007 de eerste Europese Master aan de University of East London. In Nederland organiseerde Ernst Bohlmeijer de eerste Nederlandse Master positieve psychologie en technologie aan de Universiteit Twente.

Inmiddels heeft de positieve psychologie veel toepassingen gevonden op scholen, op het werk, in psychotherapie, bij coaching, in de gezondheidszorg en in justitiële settings. Er ontstonden vele netwerken waarvan de International Positive Psychology Association (IPPA) in de European Network for Positive Psychology (ENPP) de meest bekende zijn. Deze netwerken organiseren conferenties en andere educatieve en ondersteunende activiteiten. In Nederland is een LinkedIn netwerk ontstaan vanuit de Nederlandse conferentie in 2013: Positieve Psychologie Nederland met bijna 600 leden. Ook in België zijn er verschillende LinkedIn en Facebook groepen rondom het thema actief. En nu is er dan een eigen Nederlandstalig tijdschrift: het Tijdschrift voor Positieve Psychologie.   

Vorig jaar, van de 1e tot de 4e juli 2014, vond de zevende Europese conferentie over positieve psychologie plaats in Amsterdam met bijna 1000 deelnemers. Het Trimbos-instituut (Nederlands Instituut voor Geestelijke Gezondheid en Verslaving ) was gastheer van de conferentie in een consortium met de Universiteit Twente en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). De organisatie van deze conferentie was niet onverwachts voor Nederland, aangezien de  positieve psychologie al sinds vele jaren in een stroomversnelling is geraakt  in ons land. Ook in België is er veel belangstelling voor positieve psychologie. In dit artikel, zullen we een aantal van de prestaties en ontwikkelingen die werden geboekt in de laatste paar jaren schetsen.

 Onderzoek naar positieve psychologie in Nederland begint uiteraard met een kijkje in het werk van Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit . Als socioloog en emeritus hoogleraar ' Sociale voorwaarden voor menselijk geluk ', zoekt hij nu meer dan 30 jaar naar de geheimen van ons welbevinden. In zijn ‘World Database of Happiness’  is betrouwbaar onderzoek uit de hele wereld, met betrekking tot tevredenheid met het leven,  verzameld en beschikbaar gesteld op het internet voor collega-onderzoekers, studenten en iedereen die belangstelling heeft voor het onderwerp. Een tweede belangrijke invloed komt voort uit het SCP. Als een nationaal instituut gericht op sociaal-wetenschappelijk onderzoek is er al vele jaren een focus geweest op tevredenheid met het leven en de kwaliteit van het leven, naast de nationale indicatoren van gezondheid en economische welvaart. Deze ontwikkelingen hebben de weg vrij gemaakt voor het begin van positieve psychologie interventies in verschillende instellingen in Nederland.

 In 2008 betekende het boek van Jan Walburg, Mentaal Vermogen - Investeren in geluk, voor het Trimbos-instituut een paradigmaverschuiving. Hiervoor lag de focus vooral op het genezen en preventie van ziekten en stoornissen. Nadat het boek werd geschreven, werd een geleidelijke verschuiving in gang gezet waarbij de focus werd uitgebreid van het genezen van ziekten en het oplossen van problemen, naar gezondheid, welbevinden en denken in oplossingen. De Nederlandse overheid stimuleert deze manier van denken door het bevorderen van ‘empowerment’ en de eigen verantwoordelijkheid van haar burgers. In deze verschuiving was het niet de bedoeling om psychisch lijden en problemen te ontkennen of af te zwakken. Maar voor mensen die lijden aan een psychische aandoening is het net zo belangrijk (en soms nog belangrijker) om het welzijn te bevorderen en ze te laten floreren binnen hun eigen grenzen, als dat het is om de ziekte te genezen. Dit gaat om gezondheidsbevordering maar ook kunnen psychische klachten met deze aanpak voorkomen worden (preventie). Mensen kunnen veel zelf doen om hun geestelijke conditie is verbeteren, met als doel om gezond en gelukkig te blijven. Net als een fysieke conditie die mensen in staat stelt om hun taken beter uit te voeren en zich in de sport op een hoger niveau in te zetten, bezitten mensen ook een psychische conditie die verwijst naar  emotionele, cognitieve en sociale vaardigheden. Het stelt mensen in staat om hun eigen talent en potentieel te ontwikkelen, om productief en creatief te zijn en persoonlijke relaties op te bouwen. Deze visie wordt gebruikt in veel van de interventies op het Trimbos-instituut die werden ontwikkeld in de jaren nadat het boek werd gepubliceerd.

Diverse mensen hebben zich beziggehouden met het toepassen van de principes van de positieve psychologie in verschillende instellingen. Om er een paar te noemen: Jacqueline Boerefijn ontwikkelde de lessen in geluk voor scholen. Onno Hamburger werkte samen met Ad Bergsma om een boek te schrijven en projecten uit te voeren op de werkplek,  in het bijzonder in de gezondheidszorg. Frederike Bannink, klinisch psycholoog en kinder- en jeugdpsycholoog, schreef vele (internationale) boeken die raken aan de positieve psychologie, waaronder over positieve cognitieve gedragstherapie en oplossingsgericht werken. In België zijn Hein Zegers en Leo Bormans (initiator van het World Book of Happiness) actief in het verspreiden van het gedachtengoed van de positieve psychologie.

Geleidelijk aan werd de groep mensen die betrokken zijn bij de positieve psychologie steeds omvangrijker en we schatten dat zeker een paar duizend professionals van allerlei achtergronden betrokken zijn bij de positieve psychologie.

 

Bron: https://www.tijdschriftpositievepsychologie.nl/blogs/positieve-psychologie-in-nederland

Met dank aan Jan Auke Walburg en Linda Bolier. 

Jan Walburg is hoogleraar emeritus positieve psychologie Utwente en Linda Bolier is project leader /scientific associate, Trimbos instituut.

_________________________________________________________________

Duidelijk is dat de positieve psychologie een steeds eminentere plaats inneemt in de psychologie en zijn toepassingen. King Nascholing vindt het belangrijk deze stroming binnen de psychologie meer onder de aandacht te brengen. Hoog kwalitatief onderwijs staat bij ons hoog in het vaandel. Onze docenten kiezen we daarom met veel zorg. In dit geval geeft expert Fredrike Bannink, klinisch psycholoog en kinder- en jeugdpsycholoog, en schrijfster van een aantal baanbrekende boeken over de toepassingen van deze psychologie de cursussen positieve psychologie bij King Nascholing.

In geval van vragen stuur ons een berichtje en kijk voor meer informatie bij ons rond op de site www.kingnascholing.nl. Wil je meteen naar de cursus? 

Ga hier naar de cursus.

Volg ons ook online op  social media!

Lees verder
Naar boven