Post HBO opleiding Systeem therapeutisch werker (STW) (inclusief 12 keer groepssupervisie!)

Leer de basisprincipes en interventies van de systeemtheorie en pas deze toe in je werk als Systeem therapeutisch werker met de Post HBO opleiding STW. Ontdek de concepten van circulariteit, genogrammen, gezinscyclus en meer. 

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Post HBO opleiding Systeem therapeutisch werker (STW) (inclusief 12 keer groepssupervisie!)

De Post HBO opleiding Systeemtherapeutisch werker (STW) biedt cursisten een uitgebreide kennismaking met de basisprincipes en -interventies uit de systeemtheorie, die zij kunnen toepassen in hun specifieke werksituatie. Deze opleiding richt zich op thema's als circulariteit, genogrammen, gezinscyclus, familiestructuur, triades, meervoudige partijdigheid en veerkracht. Cursisten leren werken met diverse perspectieven, waaronder het communicatieve, gezinsontwikkelings-, structurele en oplossingsgerichte perspectief. Ze worden begeleid in het hulpverleningsproces, van aanmelding tot afronding, en behandelen specifieke thema's zoals culturele diversiteit, psychiatrie en systeem, multi-stressgezinnen, relationele partnerproblemen, (vecht)scheidingen, nieuw samengestelde gezinnen, kinder- en oudermishandeling en huiselijk geweld. Cursisten ontwikkelen vaardigheden om gesprekken met een systeem op een systemische wijze van begin tot eind uit te voeren en om met een open mind in gesprek te gaan met cliënten en collega's uit diverse culturen. Na afloop van deze opleiding zijn cursisten in staat om hun systeemtherapeutische vaardigheden in te zetten binnen hun werkgebied als STW'er.


100% op locatie
Zeer ervaren docenten
Direct toepasbaar in de praktijk
Heerlijke lunch

Doelstelling

Aan het eind van de cursus heeft de cursist:

  • kennis van de basisbegrippen uit de systeemtheorie en vaardigheden om gesprekken met een systeem op een systemische wijze van begin tot aan het eind in het hulpverleningsproces uit te voeren;
  • kennis van het gezinsontwikkelingsperpectief, het communicatief perspectief, het structureel perspectief en het oplosssingsgericht perspectief en vaardigheden om de diverse interventies uit te voeren;
  • kennis van zijn of haar eigen culturele context, is zich bewust van de bijdrage daarvan op zijn of haar denken en handelen en is in staat is om met weinig vooroordelen en een openmind in gesprek te gaan met cliënten en collega’s uit diverse culturen;
  • vanuit een metapositie oog voor meervoudige partijdigheid en kan hij of zij vanuit die positie interventies plegen;
  • zicht op zijn of haar eigen mogelijkheden en beperkingen binnen het gehele hulpverleningstraject en weet hij of zij wanneer een systeemtherapeut of een andere hulpverlener geraadpleegd moet worden;
  • de kennis en vaardigheden om veiligheid en onveiligheid voor met name kinderen en ouderen te sprake te brengen en is in staat om een samenwerkingsrelatie aan te gaan met het systeem en het bredere netwerk ten behoeve van het versterken en vergroten van de veiligheid.

Werkwijze

Tijdens de lessen zullen de docenten de werkvormen hanteren die de hele leercyclus omvatten; brainstormen, discussies, voordrachten, rollenspelen, vragen stellen, observeren, experimenteren op basis van theorie en praktijk, theorie toepassen in de dagelijkse praktijk, film, praktijkervaringen, reflectie, samenwerken, etc.

Toetsing

Na lesdag 4 vindt een takehome-toets plaats aan de hand van een film. Deze toets wordt binnen vier weken bij de docenten ingeleverd.

In les 12 laten de cursisten een eigen dvd-opname zien waarin een of meer interventies te zien zijn die gerelateerd zijn aan één van de basisprincipes en één van de perspectieven die zijn behandeld tijdens de lessen. De cursist licht daarbij toe wat hem of haar aanspreekt, hoe dat bij hem of haar als persoon past en bij de instelling waar hij of zij werkzaam is. Hiermee laat de cursust zien dat hij of zij in staat is om de aangereikte theorie en de opgedane vaardigheden te integreren in zijn of haar hulpverleningspraktijk.

Op lesdag 15 wordt een verslag ingeleverd bij de docent, waarin de hoogtepunten van de eigen ontwikkeling onderbouwd zijn beschreven (met theorie). De eerder geformuleerde leerdoelen en einddoelen (pagina 7) zijn hierbij leidend.

Op de laatste dag, lesdag 17, vindt de presentatie plaats van de eigen leerontwikkeling aan de hand van Five minutes of Fame. De cursist laat iets zien wat hem of haar aanspreekt, wellicht waar hij of zij blij mee is, misschien wel trots op is.

Bekijk hieronder de eindpresentatie van een STW-cursiste!

Contacturen: 102 uur

Zelfstudie: 60 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Post HBO opleiding Systeem therapeutisch werker (STW) (inclusief 12 keer groepssupervisie!)

Amersfoort nog niet bekend
102 contacturen
Erik van de Kraats , Karin van Dijk en Ingrid Duinkerken

Reviews

De docenten brachten de kennis over in...

09-10-2023

De docenten brachten de kennis over in een inspirerende en motiverende vorm.

Loes

Het zien van systemische therapeutische gesprekken werd...

09-10-2023

Het zien van systemische therapeutische gesprekken werd ik meest door geïnspireerd! Zeker een aanrader.

Puck

Wat een goede cursus, vooral de Theorie,...

09-10-2023

Wat een goede cursus, vooral de Theorie, rollenspel, discussies en bevlogenheid van docenten!

Karel

Ik heb heel veel nieuwe bruikbare theorie...

09-10-2023

Ik heb heel veel nieuwe bruikbare theorie en interventies geleerd in deze cursus!

Doris

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.