Kinder- en Jeugdpsycholoog (individueel traject)

In de Jeugdwet staat dat aanbieders voor het leveren van verantwoorde zorg moeten werken met geregistreerde professionals. Alle psychologen werkzaam in het jeugddomein moeten daarom geregistreerd zijn in het BIG-register of het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Als je een registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP hebt, kun je je op basis daarvan ook laten registreren als Kinder- en Jeugdpsycholoog bij SKJ. Hieronder lees je meer over de registratie tot Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP.

Wat houdt de registratie tot kinder- en jeugdpsycholoog in? 

Voor de registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP (K&J-psycholoog NIP) volg je een tweejarig postmastertraject. Die bestaat uit werkervaring, supervisie, scholing en casusverslagen. Het niveau van de registratie is vergelijkbaar met de eisen voor het BIG-register voor gz-psychologen. Deze is gebaseerd op de vakbekwaamheidsnorm voor zelfstandig werken met cliënten. Inschrijving in het NIP register geeft recht op het voeren van de merkenrechtelijk beschermde titel Registerpsycholoog NIP / Kinder- & Jeugd. Om je kennis en vaardigheden actueel te houden moet je je elke vijf jaar herregistreren

Je kunt een postmasteropleiding volgen of kiezen voor een individueel registratietraject. Het individueel registratietraject Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP is een postmaster traject dat je zelf vormgeeft.

Hoe werkt het individuele traject tot kinder- en jeugdpsycholoog

Bij het individuele registratietraject tot Kinder- en Jeurgdpsycholoog NIP doorloop je de volgende stappen:

 1. Je meld je aan via een aanmelddossier in het digitale platform PE-online. In dit dossier toon je je vooropleiding aan en je werkervaring in het werkveld kinder- en jeugdpsycholoog. Je dient je werkplek en werkbegeleider in. Ook maak je een supervisieplan en opleidingsplan.
 2. De registratiecommissie beoordeelt je plannen. Als je aanmelddossier is goedgekeurd krijg je een registratiedossier.
 3. Je kunt nu aan de slag met het registratietraject: je volgt scholing, supervisie en maakt casusverslagen. Je doet werkervaring op en vult het registratiedossier met stukken die je ontwikkelingen onderbouwen. Je hebt daar vijf jaar de tijd voor.
 4. Als je registratiedossier compleet is, dien je het in.
 5. De registratiecommissie beoordeelt je dossier en of je bent toegelaten tot het register.

Waar dien je aan te voldoen voordat je je kunt registeren als Kinder- en Jeugdpsycholoog

 • Je bent lid van het NIP
 • Je onderschrijft de Beroepscode voor psychologen van het NIP
 • Je hebt bij aanmelding een relevante vooropleiding of werkervaring
 • Je hebt 2.790 uur werkervaring, op een door de registratiecommissie goedgekeurde werkplek, die daarbij de volgende criteria hanteert: 
 1. Er is sprake van een adequaat systeem van verslaglegging/dossiervorming.
 2. Er is sprake van een ruime beschikbaarheid van onderzoeksinstrumenten en overige faciliteiten.
 3. Er is sprake van gestructureerde werkbegeleiding bij de uitvoering van de praktijkwerkzaamheden door een gekwalificeerde werkbegeleider, die in het bezit is van de Registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of een daaraan gelijkwaardige registratie, en beschikt over minimaal twee jaar relevante werkervaring
 •  Je  hebt 90 punten supervisie
 • Je hebt 480 punten scholing ((waarvan minimaal 1/3 op het taakgebied van diagnostiek en 1/3 behandeling)
 • Je hebt 120 punten literatuurstudie
 • casusverslagen: 3 diagnostiek en 3 begeleiding/behandeling. Lever van alle verslagen een beoordelingsformulier in, mede ingevuld door je supervisor. Daarnaast leg je tevens de laatste diagnostiekcasus en behandel-/begeleidingscasus ter beoordeling voor aan de registratiecommissie
 • Je hebt een supervisor die door het NIP is erkend
 • Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag Natuurlijke Personen (VOG NP), niet ouder dan 3 maanden.

De uitgebreide toelatingseisen vind je in het Registratiereglement Kinder-en Jeugdpsycholoog NIP.

Scholing voor het individuele traject Kinder- en Jeugdpsycholoog via King nascholing  

Ben je (basis)psycholoog of (basis)orthopedagoog en wil je het individuele opleidingstraject volgen, dan ben je bij ons aan het juiste adres voor het cursorisch onderwijs. Bij King nascholing kies je de cursussen die jou interesseren en je bepaalt zelf het tempo. Vervolgens dien je je plan in bij het NIP/SKJ die dit toetsen. In totaal heb je 5 jaar de tijd om aan de registratie eisen te voldoen. 

Voordat je begint aan het individuele opleidingstraject van het NIP/SKJ moet je een opleidingsplan laten goedkeuren door de registratiecommissie. Daarin laat je zien hoe je van plan bent te gaan voldoen aan de 480 uur geaccrediteerde scholing.

King nascholing kan je hierbij helpen. We hebben een pakket voor je samengesteld waarin je vanaf januari 2023 kan starten met het volgen van cursussen. De cursussen zijn achter elkaar gepland (op verschillende dagen).  Uiteraard kun je ook zelf kiezen om je traject vorm te geven. Als je start in 2022, kun je eind 2024 klaar zijn met het cursorisch onderwijs. Je dient rekening te houden met 1 cursusdag per week, waarbij alle vakanties worden vrijgehouden. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om langer over je traject te doen. 

Via de volgende link vind je het traject wat je bij King nascholing zou kunnen volgen: Traject tot kinder- en jeugdpsycholoog.

Eén breed BIG basisberoep en twee specialismen

Momenteel werken de drie beroepsverenigingen (NIP, NVP en NVGzP) samen aan de voorbereiding van de nieuwe beroepenstructuur. In het advies, dat zich richt op de psychologische beroepen in de wet BIG, wordt geadviseerd om voortaan één breed basisberoep te hanteren:  de gezondheidszorgpsycholoog generalist. Alleen de academische master psychologie geeft toegang tot de opleiding tot gz-psycholoog generalist. De beroepen gz-psycholoog en kinder- en jeugdpsycholoog worden in dit beroep samengevoegd. Lees voor de meest recente informatie over de Beroepenstructuur de nieuwsbrief en FAQ’s.

Kosten

Mocht je al je cursorisch onderwijs bij ons willen volgen, bedragen de kosten €13975,- (exclusief de kosten voor literatuur). Hierbij bieden wij een korting aan van 10% waardoor de kosten €12.577,50 zullen zijn (nb. de korting gaat gelden als je 10 of meer cursussen bij King nascholing volgt).

Persoonlijk advies

Wij hechten veel waarde aan maatwerk en persoonlijke begeleiding. Soms heb je een handje nodig om alle informatie en mogelijkheden goed in beeld te krijgen en de juiste puzzel te leggen. Wij helpen je graag met de juiste keuzes en het leertraject inzichtelijk te maken. 

We denken vanaf het begin mee over het aantal punten dat je nog dient te halen, de verdeling in behandeling, diagnostiek, overige punten en extra literatuurstudie. We kijken welke interesses je hebt en stemmen hier een programma op af. Bovendien ontvang je van ons een aantrekkelijke korting als je je individuele traject bij ons volgt. Je kunt ons mailen of bellen voor persoonlijk advies! 

Heb je brandende vragen, wil je meer weten of met met ons in gesprek hierover? Bel of mail ons voor verdere informatie. We denken graag met je mee! tel: 0202443165


 • Let op: je opleidingsplan dien je zelf te laten beoordelen door het NIP.  Zij geven het uiteindelijke akkoord voor je plan. 


Naar het cursusaanbod

Algemeen

Algemeen

0202443165

Ingrid Rodenberg-Oostervink

Ingrid Rodenberg-Oostervink

Eigenaar

0643438267

Kim van den Berg

Kim van den Berg

Eigenaar

0650742691

Wat anderen zeggen

Marloes van Niftrik

King nascholing zorgt niet alleen voor het overbrengen van kennis maar ook het uitwisselen van kennis. Ik ben zoveel wijzer en vooral ook enthousiaster geworden.

Marloes van Niftrik
Monique Bloemsma

King nascholing werkt ontzettend klant- en service gericht. Ze denken mee over creatieve oplossingen, bijvoorbeeld dat ik me als back-up voor een cursus kon inschrijven zolang ik op de wachtlijst stond voor mijn eerste keuze. Altijd kreeg ik binnen 24 uur antwoord op al mijn vragen. Kortom, goed georganiseerd!

Monique Bloemsma
Susan Rosalina

Ik vind het erg fijn om opleidingen te volgen via King nascholing. Kim en Ingrid zijn enthousiast en toegankelijk, denken graag mee en bieden erg leuke cursussen/opleidingen die goed georganiseerd zijn voor een mooie prijs!

Susan Rosalina
Marja Pappot

In Company cursussen organiseer ik graag samen met King nascholing. Kim en Ingrid denken met ons mee, zijn flexibel en weten deskundige trainers te vinden. En fijn voor deelnemers is de gunstige prijsstelling van een cursus.

Marja Pappot
Mark

Fijne opbouw van de cursus, goede koppeling met de praktijk door middel van casussen van elkaar te gebruiken.

Mark
Naar boven