Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP (individueel traject)

Let op; vanaf 15 september is het voor (ortho)pedagogen niet meer mogelijk om in te stromen in het registratietraject NIP KJ, kijk voor meer informatie op de website van het NIP
 1. Home
 2. Opleidingen
 3. Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP (individueel traject)

Omschrijving

Let op; vanaf 15 september is het voor (ortho)pedagogen niet meer mogelijk om in te stromen in het registratietraject NIP KJ, kijk voor meer informatie op de website van het NIP.


In de Jeugdwet staat dat aanbieders voor het leveren van verantwoorde zorg moeten werken met geregistreerde professionals. Alle psychologen werkzaam in het jeugddomein moeten daarom geregistreerd zijn in het BIG-register of het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Als je een registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP hebt, kun je je op basis daarvan ook laten registreren als Kinder- en Jeugdpsycholoog bij SKJ. Hieronder lees je meer over de registratie tot Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP.

Eén breed BIG basisberoep en twee specialismen

Momenteel werken de drie beroepsverenigingen (NIP, NVP en NVGzP) samen aan de voorbereiding van de nieuwe beroepenstructuur. In het advies, dat zich richt op de psychologische beroepen in de wet BIG, wordt geadviseerd om voortaan één breed basisberoep te hanteren:  de gezondheidszorgpsycholoog generalist. De beroepen gz-psycholoog en kinder- en jeugdpsycholoog worden in dit beroep samengevoegd. Lees voor de meest recente informatie over de Beroepenstructuur de algemene informatie over de beroepenstructuur en FAQ’s. Wil je meer weten, luister hier naar de podcast van King nascholing en het NIP.

Wat houdt de registratie tot kinder- en jeugdpsycholoog in? 

Voor de registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP (K&J-psycholoog NIP) volg je een tweejarig postmastertraject. Die bestaat uit werkervaring, supervisie, scholing en casusverslagen. Het niveau van de registratie is vergelijkbaar met de eisen voor het BIG-register voor gz-psychologen. Deze is gebaseerd op de vakbekwaamheidsnorm voor zelfstandig werken met cliënten. Inschrijving in het NIP register geeft recht op het voeren van de merkenrechtelijk beschermde titel Registerpsycholoog NIP / Kinder- & Jeugd. Om je kennis en vaardigheden actueel te houden moet je je elke vijf jaar herregistreren

Je kunt een postmasteropleiding volgen of kiezen voor een individueel registratietraject. Het individueel registratietraject Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP is een postmaster traject dat je zelf vormgeeft.

Hoe werkt het individuele traject tot kinder- en jeugdpsycholoog

Bij het individuele registratietraject tot Kinder- en Jeurgdpsycholoog NIP doorloop je de volgende stappen:

 1. Je meld je aan via een aanmelddossier in het digitale platform PE-online. In dit dossier toon je je vooropleiding aan en je werkervaring in het werkveld kinder- en jeugdpsycholoog. Je dient je werkplek en werkbegeleider in. Ook maak je een supervisieplan en opleidingsplan.
 2. De registratiecommissie beoordeelt je plannen. Als je aanmelddossier is goedgekeurd krijg je een registratiedossier.
 3. Je kunt nu aan de slag met het registratietraject: je volgt scholing, supervisie en maakt casusverslagen. Je doet werkervaring op en vult het registratiedossier met stukken die je ontwikkelingen onderbouwen. Je hebt daar vijf jaar de tijd voor.
 4. Als je registratiedossier compleet is, dien je het in.
 5. De registratiecommissie beoordeelt je dossier en of je bent toegelaten tot het register.

Waar dien je aan te voldoen voordat je je kunt registeren als Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP

 • Je bent lid van het NIP
 • Je onderschrijft de Beroepscode voor psychologen van het NIP
 • Je hebt bij aanmelding een relevante vooropleiding of werkervaring
 • Je hebt 2.790 uur werkervaring, op een door de registratiecommissie goedgekeurde werkplek, die daarbij de volgende criteria hanteert: 
 1. Er is sprake van een adequaat systeem van verslaglegging/dossiervorming.
 2. Er is sprake van een ruime beschikbaarheid van onderzoeksinstrumenten en overige faciliteiten.
 3. Er is sprake van gestructureerde werkbegeleiding bij de uitvoering van de praktijkwerkzaamheden door een gekwalificeerde werkbegeleider, die in het bezit is van de Registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of een daaraan gelijkwaardige registratie, en beschikt over minimaal twee jaar relevante werkervaring
 •  Je  hebt 90 punten supervisie
 • Je hebt 480 punten scholing ((waarvan minimaal 1/3 op het taakgebied van diagnostiek en 1/3 behandeling)
 • Je hebt 120 punten literatuurstudie
 • casusverslagen: 3 diagnostiek en 3 begeleiding/behandeling. Lever van alle verslagen een beoordelingsformulier in, mede ingevuld door je supervisor. Daarnaast leg je tevens de laatste diagnostiekcasus en behandel-/begeleidingscasus ter beoordeling voor aan de registratiecommissie
 • Je hebt een supervisor die door het NIP is erkend
 • Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag Natuurlijke Personen (VOG NP), niet ouder dan 3 maanden.

De uitgebreide toelatingseisen vind je in het Registratiereglement Kinder-en Jeugdpsycholoog NIP

Ook is een uitgebreid stappenplan beschikbaar.

Scholing voor het individuele traject Kinder- en Jeugdpsycholoog via King nascholing  

Er is veel belangstelling om in het kader van deze registratie cursussen bij ons te volgen en vraag naar het meedenken over je individuele traject. Dit doen wij graag!

Bij King nascholing kunnen wij je twee verschillende scholingstrajecten aanbieden waarmee je voldoet aan het cursorisch gedeelte van de opleiding tot Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP. Wij hebben in onze trajecten rekening gehouden met een goede verdeling tussen diagnostiek, behandeling, overige taken en voldoende literatuurstudiepunten. Je krijgt les van bevlogen docenten die werkzaam zijn in het vakgebied waarin je les krijgt.

 Traject 1

Je volgt alle cursusdagen op met een vaste groep cursisten les, veelal in Amsterdam of Utrecht mogelijk op locaties die allemaal goed bereikbaar zijn en waarbij wij zorgen voor een lekkere lunch. Ook volg je een aantal dagen online les. Je volgt een gevarieerd programma en rondt het cursorisch onderwijs af in 2025 met 381 punten op zak. Vaak volg je 2 cursussen tegelijk, zodat je tijd hebt om in de praktijk te oefenen met de lesstof maar toch het scholingstraject in 2025 kunt afronden. Heb je de basiscursus CGT nog niet gevolgd, deze kun je ook volgen na het traject.

Er zijn nog een aantal plekjes bij de groepen in januari en er is net een nieuwe groep online gezet in februari. Alle informatie vind je op deze pagina: Scholingstraject Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP (kingnascholing.nl)

Traject 2

Hier kun je elk moment mee starten. Uiteraard betreft dit ook een gevarieerd programma dat lijkt op traject 1. Het verschil is dat je je niet inschrijft voor 1 vast traject, maar voor verschillende losse cursussen die op verschillende dagen en locaties plaatsvinden. Ook met dit traject kun je het cursorisch onderwijs met 384 op zak in 2025 afronden. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat je de Basiscursus CGT al hebt gevolgd. Mocht je dat niet hebben gedaan, kun je deze ook bij ons volgen, zodat je aan de volledige 480 punten komt. Voor dit traject bieden wij een korting van 10% aan op het moment dat je tien of meer cursussen bij ons volgt. Ook denken wij graag met je mee en geven wij je advies over jouw individuele wensen!

Via de volgende link vind je traject 2 wat je bij King nascholing zou kunnen volgen: TRAJECT TOT KINDER- EN JEUGDPSYCHOLOOG

Er is nog plek Kosten

Mocht je al je cursorisch onderwijs los bij ons willen volgen (TRAJECT 2) dan bieden wij een korting aan van 10% per cursus. Deze korting geldt als je 10 of meer cursussen bij King nascholing volgt.

Persoonlijk advies

Wij hechten veel waarde aan maatwerk en persoonlijke begeleiding. Soms heb je een handje nodig om alle informatie en mogelijkheden goed in beeld te krijgen en de juiste puzzel te leggen. Wij helpen je graag met de juiste keuzes en het leertraject inzichtelijk te maken. 

We denken vanaf het begin mee over het aantal punten dat je nog dient te halen, de verdeling in behandeling, diagnostiek, overige punten en extra literatuurstudie. We kijken welke interesses je hebt en stemmen hier een programma op af. Bovendien ontvang je van ons een aantrekkelijke korting als je je individuele traject bij ons volgt. Je kunt ons mailen of bellen voor persoonlijk advies! 

Heb je brandende vragen, wil je meer weten of met met ons in gesprek hierover? Bel of mail ons voor verdere informatie. We denken graag met je mee! tel: 0202443165


 • Let op: je opleidingsplan dien je zelf te laten beoordelen door het NIP.  Zij geven het uiteindelijke akkoord voor je plan. 


Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op!

Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP (individueel traject)

Reviews

Mijn eerdere ervaringen...

06-07-2023

Mijn eerdere ervaringen met King cursussen waren stuk voor stuk positief (opleidingen van een hoog niveau met docenten die van tempo houden, net als ik) en dat gold zeker niet voor andere opleiders waar ik wel eens een training had gedaan. Kim van den Berg van King keek vanaf het begin mee en adviseerde in het traject dat ik ging opstarten. Ze gaf deskundig advies en keek mee naar hoe we mijn wensen goed konden vormgeven en tegelijk konden voldoen aan de eisen die vanuit het NIP gesteld werden. In mijn opleidingsdossier van het NIP staat vanaf nu ook officieel dat mijn scholingspunten zijn behaald. En dat verdient even een dikke Shout Out naar King Nascholing!

Lenneke Kapitein-Hindriks

King Nascholing combineert...

06-07-2023

King Nascholing combineert een écht goede opleiding met fijne docenten én zeer toegankelijke medewerkers.

Margreet

De verhalen en...

06-07-2023

De verhalen en tip van de medecursisten en de docent, die allemaal in andere instellingen werken, waren erg inspirerend. De filmpjes en de oefeningen in de les waren erg nuttig, omdat ik dit het meest praktisch en direct kon toepassen in mijn werk

Suzanne

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.