Schematherapeut

Schematherapie is een gespecialiseerde vorm van cognitieve therapie waarin methoden en technieken uit interpersoonlijke-, experiëntiële- en psychodynamische therapie geïntegreerd zijn, met als doel persoonlijkheidsproblematiek effectief te kunnen behandelen. In deze opleiding is er naast kennisoverdracht veel aandacht voor het oefenen van vaardigheden.

  1. Home
  2. Opleidingen
  3. Schematherapeut

Omschrijving

Schematherapie is een gespecialiseerde vorm van cognitieve therapie waarin methoden en technieken uit interpersoonlijke-, experiëntiële- en psychodynamische therapie geïntegreerd zijn, met als doel persoonlijkheidsproblematiek effectief te kunnen behandelen. Het uitgangspunt bij SchemaTherapie (ST) is dat bepaalde (vroege) leerervaringen in samenhang met specifiek temperament hebben geleid tot het ontstaan van disfunctionele schema’s (valkuilen) en modi, die belangrijk zijn bij het ontwikkelen van persoonlijkheidsstoornissen en hardnekkige stemmings- en angststoornissen. Opsporing, beïnvloeding en verandering van deze schema’s en modi is het doel van de behandeling. 

Er zijn twee opleidingsroutes. Beide routes kennen vier opleidingsstappen, die corresponderen met vier registratieniveaus:

  • een basiscursus, die leidt tot registratie als Aspirant;
  • een periode van één jaar werkervaring in combinatie met supervisie en/of intervisie, die leidt tot registratie als Junior;
  • een vervolgcursus in combinatie met nog twee jaar werkervaring, supervisie en intervisie, die leidt tot registratie als volledig gekwalificeerd therapeut (Senior);
  • voor geïnteresseerden: een voortgezet opleidingstraject, dat leidt tot registratie als Supervisor.

Zowel de Basis- als de Vervolgcursus Schematherapie zijn geaccrediteerd door de Vereniging voor Schematherapie. 


Basis

0 contacturen

Na het volgen van de Basiscursus Schematherapie, eventueel als onderdeel van een gecombineerde basis- en vervolgcursus, ken je het model van schematherapie en kun je een casusconceptualisatie maken. Je hebt verschillende basistechnieken geoefend, kennisgenomen van de ontwikkelingstaken van de doelgroep en hoe verschillende technieken hier op aan te passen. Hierdoor kun je een begin maken met het toepassen van schematherapie voor volwassenen en jeugdigen.

Werkvormen zijn (interactieve) colleges en presentaties waaronder illustraties van de werkwijze middels video en rollenspel. Er wordt veel geoefend waarbij ook persoonlijke inbreng van de cursusleden, wordt verwacht. Denk aan het persoonlijk inbreng via vragenlijsten, bij rollenspel en oefeningen, plenair en in subgroepen.

Na afronding van de basiscursus, kun je je aanmelden voor registratie als aspirant in het Register van schematherapeuten.

Vervolg

0 contacturen

Na de basiscursus volgt een periode van minimaal drie jaar werkervaring, gecombineerd met supervisie en intervisie. Daarnaast volg je in deze periode een vervolgcursus Schematherapie van minimaal 25 uur (of het tweede deel van een gecombineerde basis- en vervolgcursus). De Vervolgcursus start met een korte inleiding in de schematherapie en gaat vervolgens specifieker in op het ‘modus-model’. De cursus richt zich op het leren behandelen van patiënten met persoonlijkheidsstoornissen of klachten van hardnekkige angst- en stemmingsstoornissen waarvoor As I behandeling onvoldoende heeft geholpen.

Als je voldoet aan de vereiste hoeveelheid werkervaring en supervisie/intervisie kun je je na één jaar registreren als junior in het Register van schematherapeuten. Na ten minste drie jaar volgt dan registratie als volledig gekwalificeerd (senior) schematherapeut.

Bekijk hier de toelatingseisen voor deze opleiding. 

Supervisie

0 contacturen

Reviews

Twee zeer deskundige docenten die ons meenamen...

06-07-2023

Twee zeer deskundige docenten die ons meenamen in de taal van schematherapie. Veel voorbeelden en filmpjes en veel kunnen oefenen. Lekker interactief!

Mila

De rollenspellen en demonstraties door de docenten...

06-07-2023

De rollenspellen en demonstraties door de docenten waren erg nuttig. Hier heb ik veel van geleerd en het is zichtbaar dat de docenten veel kennis hebben. Ik ben er erg tevreden over

Nathalie

De bevlogen docenten die boeiende en persoonlijke...

06-07-2023

De bevlogen docenten die boeiende en persoonlijke inbreng gaven vond ik erg inspirerend, zoals praktijkvoorbeelden en hoe ze hiermee omgaan.

Henrie

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.