Schematherapeut

Schematherapie is een gespecialiseerde vorm van cognitieve therapie waarin methoden en technieken uit interpersoonlijke-, experiëntiële- en psychodynamische therapie geïntegreerd zijn, met als doel persoonlijkheidsproblematiek effectief te kunnen behandelen. Het uitgangspunt bij SchemaTherapie (ST) is dat bepaalde (vroege) leerervaringen in samenhang met specifiek temperament hebben geleid tot het ontstaan van disfunctionele schema’s (valkuilen) en modi, die belangrijk zijn bij het ontwikkelen van persoonlijkheidsstoornissen en hardnekkige stemmings- en angststoornissen. Opsporing, beïnvloeding en verandering van deze schema’s en modi is het doel van de behandeling. 

Er zijn twee opleidingsroutes. Beide routes kennen vier opleidingsstappen, die corresponderen met vier registratieniveaus:

  • een basiscursus, die leidt tot registratie als Aspirant;
  • een periode van één jaar werkervaring in combinatie met supervisie en/of intervisie, die leidt tot registratie als Junior;
  • een vervolgcursus in combinatie met nog twee jaar werkervaring, supervisie en intervisie, die leidt tot registratie als volledig gekwalificeerd therapeut (Senior);
  • voor geïnteresseerden: een voortgezet opleidingstraject, dat leidt tot registratie als Supervisor.

Zowel de Basis- als de Vervolgcursus Schematherapie zijn geaccrediteerd door de Vereniging voor Schematherapie. 


Basis

Basis

Na het volgen van de Basiscursus Schematherapie, eventueel als onderdeel van een gecombineerde basis- en vervolgcursus, ken je het model van schematherapie en kun je een casusconceptualisatie maken. Je hebt verschillende basistechnieken geoefend, kennisgenomen van de ontwikkelingstaken van de doelgroep en hoe verschillende technieken hier op aan te passen. Hierdoor kun je een begin maken met het toepassen van schematherapie voor volwassenen en jeugdigen.

Werkvormen zijn (interactieve) colleges en presentaties waaronder illustraties van de werkwijze middels video en rollenspel. Er wordt veel geoefend waarbij ook persoonlijke inbreng van de cursusleden, wordt verwacht. Denk aan het persoonlijk inbreng via vragenlijsten, bij rollenspel en oefeningen, plenair en in subgroepen.

Na afronding van de basiscursus, kun je je aanmelden voor registratie als aspirant in het Register van schematherapeuten.

Naar het cursusaanbod

Vervolg

Vervolg

Na de basiscursus volgt een periode van minimaal drie jaar werkervaring, gecombineerd met supervisie en intervisie. Daarnaast volg je in deze periode een vervolgcursus Schematherapie van minimaal 25 uur (of het tweede deel van een gecombineerde basis- en vervolgcursus). De Vervolgcursus start met een korte inleiding in de schematherapie en gaat vervolgens specifieker in op het ‘modus-model’. De cursus richt zich op het leren behandelen van patiënten met persoonlijkheidsstoornissen of klachten van hardnekkige angst- en stemmingsstoornissen waarvoor As I behandeling onvoldoende heeft geholpen.

Als je voldoet aan de vereiste hoeveelheid werkervaring en supervisie/intervisie kun je je na één jaar registreren als junior in het Register van schematherapeuten. Na ten minste drie jaar volgt dan registratie als volledig gekwalificeerd (senior) schematherapeut.

Bekijk hier de toelatingseisen voor deze opleiding. 

Naar het cursusaanbod

Algemeen

Algemeen

0202443165

Ingrid Rodenberg-Oostervink

Ingrid Rodenberg-Oostervink

Eigenaar

0643438267

Kim van den Berg

Kim van den Berg

Eigenaar

0650742691

Wat anderen zeggen

Susan Rosalina

Ik vind het erg fijn om opleidingen te volgen via King nascholing. Kim en Ingrid zijn enthousiast en toegankelijk, denken graag mee en bieden erg leuke cursussen/opleidingen die goed georganiseerd zijn voor een mooie prijs!

Susan Rosalina
Marja Pappot

In Company cursussen organiseer ik graag samen met King nascholing. Kim en Ingrid denken met ons mee, zijn flexibel en weten deskundige trainers te vinden. En fijn voor deelnemers is de gunstige prijsstelling van een cursus.

Marja Pappot
Mark

Fijne opbouw van de cursus, goede koppeling met de praktijk door middel van casussen van elkaar te gebruiken.

Mark
Monique Bloemsma

King nascholing werkt ontzettend klant- en service gericht. Ze denken mee over creatieve oplossingen, bijvoorbeeld dat ik me als back-up voor een cursus kon inschrijven zolang ik op de wachtlijst stond voor mijn eerste keuze. Altijd kreeg ik binnen 24 uur antwoord op al mijn vragen. Kortom, goed georganiseerd!

Monique Bloemsma
Marloes van Niftrik

King nascholing zorgt niet alleen voor het overbrengen van kennis maar ook het uitwisselen van kennis. Ik ben zoveel wijzer en vooral ook enthousiaster geworden.

Marloes van Niftrik
Naar boven