Vervolgcursus Schematherapie

Schematherapie is een gespecialiseerde vorm van cognitieve therapie waarin methoden en technieken uit interpersoonlijke-, experiëntiële- en psychodynamische therapie geïntegreerd zijn, met als doel persoonlijkheidsproblematiek effectief te kunnen behandelen.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Vervolgcursus Schematherapie

Belangrijk: er zijn toelatingseisen voor deze opleiding, zie de informatie onder doelgroep. Mocht je vragen hebben, of twijfelen of je voldoet aan te toelatingseisen, neem dan voordat je je inschrijft, contact met ons op. 

De Vervolgcursus schematherapie richt zich op het behandelen van persoonlijkheidsstoornissen door de opsporing, beïnvloeding en verandering van disfunctionele schema's en modi. Volgens het uitgangspunt van SchemaTherapie (ST) worden psychopathologieën veroorzaakt door tekorten in basisbehoeften in de vroege jeugd. Dit leidt tot slecht aangepaste schema's, disfunctionele modi en inadequate coping strategieën die patiënten belemmeren in hun dagelijks leven.

De cursus biedt verdieping in kennis en vaardigheden van schematherapie, gericht op behandeling van persoonlijkheidsstoornissen in cluster B (BPS en NPS) en cluster C. Patiënten leren tijdens de behandeling om meer functionele schema's en modi te ontwikkelen en adequatere coping strategieën toe te passen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk. De Vervolgcursus schematherapie omvat zowel individuele schematherapie als schematherapeutische groepstherapie. Schrijf u nu in voor de Vervolgcursus schematherapie en ontdek hoe u uw patiënten kunt helpen bij het doorbreken van disfunctionele patronen.

Locatie goed bereikbaar met OV
Ervaren docent
Heerlijke lunch
100% op locatie

Doelstellingen 

Na afloop van de cursus :

  • beschikken deelnemers over gevorderde  kennis en vaardigheden m.b.t. specifieke behandelingstechnieken passend binnen individuele en groepsschematherapie en t.a.v. specifieke persoonlijkheidsstoornissen.
  • zijn deelnemers in staat een casusconceptualisatie vanuit modusmodel te maken
  • zijn deelnemers in staat te werken vanuit het modusmodel 
  • zijn deelnemers in staat de schema therapeutische interventies toe te passen op individuele-  en groeps schematherapieën 
  • zijn deelnemers in staat knelpunten op te lossen bij toepassen van interventies

 

Werkwijze

Elke bijeenkomst start met een inleiding door de docent. Door middel van live- en videodemonstraties ziet de cursist hoe de interventies moeten worden toegepast.

Er wordt uitgebreid  aandacht besteed aan de experiëntiële interventies. Er wordt veel praktisch geoefend in zowel rollenspelen als plenair en in 2/3-tallen. Zowel docenten als cursisten brengen casuïstiek in. De cursisten werken in de oefeningen tevens met eigen schema’s en modi, zodat de inzichten in de werking van eigen schema’s toenemen t.b.v. de therapeutische werkrelatie. Het huiswerk bestaat uit literatuurstudie en praktische opdrachten. De praktische opdrachten betreffen het oefenen met de in de les geleerde interventies en het voorbereiden van casuïstiek.  

Contacturen: 25 uur

Zelfstudie: 15 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Vervolgcursus Schematherapie

25 contacturen
Natacha Schouten

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.