Emotieregulatie training voor problemen bij kinderen en jongeren

Leer hoe je emotieregulatieproblemen bij kinderen en jongeren beter in kaart kunt brengen en behandelen met de cursus 'Emotieregulatie problemen bij kinderen en jongeren'. Krijg gedragstherapeutische technieken en een op maat gemaakt behandelplan om effectief te werken met emotieregulatie problematiek en zelfverwondend gedrag. Deze cursus biedt een transdiagnostische visie en is gericht op kinderen, jongeren, jongvolwassenen en volwassenen.

€ 440,00
De cursus op 12 augustus 2025 is helaas vol. Hieronder vind je andere cursusdata en de mogelijkheid je in te schrijven op de wachtlijst voor deze cursus.
  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Emotieregulatie training voor problemen bij kinderen en jongeren

De cursus 'Emotieregulatie problemen bij kinderen en jongeren' biedt deelnemers gedragstherapeutische technieken en een op maat gemaakt behandelplan (CGT) om emotieregulatieproblemen bij kinderen en jongeren beter in kaart te brengen en effectief te behandelen. Leer hoe het emotieproces van Gross werkt en krijg psychoeducatie over emoties, gevoeligheid en interactie met de omgeving. Oefen met specifieke interventies voor emotieregulatie problematiek en zelfverwondend gedrag (ZVG), en ontdek technieken uit andere behandelmethodieken (VERS, dialectische gedragstherapie, schematherapie, mindfulness, compassietraining).

Vanuit huis te volgen
Zeer ervaren docent
Direct toepasbaar in de praktijk
Geaccrediteerd

Doelstelling 

Cursisten leren om emotieregulatieproblemen bij kinderen en jongeren beter in kaart te brengen door middel van gedragstherapeutische technieken en een passend, op maat gemaakt behandelplan (CGT) op te stellen. Ook wordt geoefend met het toepassen van specifieke CGT-interventies bij emotieregulatie problemen en zelfverwondend gedrag. Er gaat gerichte aandacht uit naar toepassing van de technieken bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen (6-23 jaar).

Na afloop van de cursus:

  • Heeft de cursist ervaring met de cognitief gedragstherapeutische transdiagnostische manier van denken bij emotieregulatieproblemen;
  • Kan de cursist biologische, psychologische en leertheoretische verklaringen voor het ontstaan van emotieregulatieproblemen en zelfverwondend gedrag benoemen;
  • Kan de cursist cognitieve gedragstherapeutische analyse (m.b.v. functie- en betekenisanalyse, ketenanalyse, holistische theorie) uitvoeren bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen met emotieregulatie problematiek;
  • Is de cursist bekend met het model van het emotieproces zoals beschreven door Gross, gericht op aandacht voor en versterken van zeven kernvaardigheden in de emotieregulatie;
  • Kan de cursist tot een individueel (transdiagnostisch) behandelplan bij emotieregulatieproblemen komen a.d.h.v. het model van kernvaardigheden van Gross
  • Heeft de cursist kennis van stabilisatie technieken bij emotieregulatie problemen 
  • Kan de cursist verschillende CGT-technieken toepassen bij kinderen en jongeren met emotieregulatie problemen en/of zelfverwondend gedrag;
  • Kan de cursist een adequate werkrelatie opzetten en onderhouden en waar nodig het gezinssysteem daarbij betrekken, vooral wanneer het gaat om terugvalpreventie.

Werkwijze 

De nadruk binnen de cursus ligt, naast kennisoverdracht, vooral op het toepassen van gedragstherapeutische technieken bij emotieregulatie problemen, door middel van rollenspellen, oefening met eigen casuïstiek, demonstratie en video materiaal. De aangeboden oefeningen en interventies zijn praktisch van aard, gericht op toepassing van het geleerde bij eigen casuïstiek van cursisten. Ook worden cursisten aangemoedigd om tussen de bijeenkomsten door te oefenen met aangereikte technieken bij zowel ‘onderregulatie’ als ‘overregulatie’ van emoties.

Wijze van toetsing

Van de cursist wordt een actieve deelname en inbreng van eigen casuïstiek verwacht. Er vindt een korte kennistoetsing plaats op de eerste en de laatste cursusdag.

Contacturen: 12 uur

Zelfstudie: 9 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Emotieregulatie problemen bij kinderen en jongeren

Online via zoom
13 contacturen
Ilse van Kuilenburg

Reviews

16 okt

De docente was zeer bevlogen; de wijze waarop zij rustig, deskundig en vriendelijk ons door alle theorie en oefeningen meenam.

Xavier
16 okt

De bewustwording en inzichten in de kernvaardigheden geleerd. Daarbij komt het brede scala aan oefeningen dat voorbij is gekomen in de praktijk erg van pas.

Nina
16 okt

Veel leerzame oefeningen, praktijkvoorbeelden en concrete tips.

Richard
18 jan

Ik waardeerde het zeer dat we zoveel materiaal en literatuur ontvangen hebben.

Karlijn

Wat is emotieregulatie training?

Emotieregulatie training is een vorm van therapie, gericht is op het verbeteren van de manier waarop iemand zijn of haar emoties beheert en reageert op emotionele situaties. Deze training kan nuttig zijn voor kinderen en jongeren die moeite hebben met het omgaan met hun emoties en kan helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden om deze emoties op een gezonde manier te reguleren. Tijdens emotieregulatie training leren de cliënten om hun eigen emoties te herkennen en benoemen. Daarnaast worden er specifieke triggers in beeld gebracht die de emoties oproepen. Cliënten worden aangemoedigd om negatieven gedachten te herkennen en te vervangen door positievere of realistischere gedachten.  Ten slotte leren kinderen hoe ze zichzelf kunnen ontspannen in stressvolle situaties en hoe ze problemen kunnen voorkomen of oplossen. 

Voor wie is de emotieregulatie training geschikt?

Emotieregulatie training is geschikt voor een breed scala aan individuen die moeite hebben met het beheersen van hun emoties. De training kan nuttig zijn voor kinderen en jongeren die moeite hebben met het omgaan met emoties als angst, woede, verdriet, of stress. Deze emoties kunnen zich bijvoorbeeld uiten in driftbuien, agressie of depressiviteit. Emotieregulatie training kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke doelgroep en ingezet worden in verschillende vormen, bijvoorbeeld individuele therapie of groepstherapie. 


Werken met kinderen met een emotieregulatiestoornis

Emotieregulatie is het kunnen herkennen, benoemen, begrijpen, accepteren, uiten en verwerken van gevoelens. Een belangrijk onderdeel van emotieregulatie is dat je emoties bij jezelf en anderen herkent en er op een gezonde manier op reageert. Daarbij hoort ook dat je begrijpt dat een ander dingen anders kan ervaren en voelen. Emotieregulatie beïnvloedt hoe je reageert op situaties, problemen oplost en relaties met anderen onderhoudt. De voorbeelden die iemand krijgt in de sociale omgeving spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van emotieregulatie. Andere factoren die van invloed zijn, zijn de rijping van het zenuwstelsel, de cognitieve-ontwikkeling en de taalontwikkeling, het temperament en persoonlijke ervaringen.

Emoties reguleren is voor kinderen ingewikkeld. Jonge kinderen kunnen dit nog niet zo goed, omdat hun brein nog onvoldoende ontwikkeld is. Ze kunnen ook nog geen woorden geven aan hun gevoel. Vanaf ongeveer vier jaar kunnen kinderen al wel aangeven of ze boos of verdrietig zijn, maar ze vinden het dan nog lastig om hun emoties te controleren. Vanaf het begin van de basisschool kunnen de meeste kinderen zich inleven in een ander. Ze leren begrijpen dat iemand iets anders kan ervaren en voelen dan zijzelf. Hierdoor leren zij gevoelens en gedrag van anderen beter herkennen en begrijpen. Vanaf een jaar of negen kunnen kinderen beter nadenken over hun eigen gevoelens en leren ze relativeren. In de bovenbouw leren kinderen steeds beter hun emoties te reguleren. De meeste kinderen kunnen zich dan op een adequate manier uiten en over hun gevoelens praten.

Emotieregulatie gaat bij de meeste kinderen niet vanzelf. Kinderen moeten nog leren wat ze kunnen doen als ze boos, verdrietig, bang of teleurgesteld zijn. Het ene kind gaat dit makkelijker af dan het andere. Ouders of verzorgers spelen een belangrijke rol in het helpen van het kind om emoties te reguleren. 

Kinderen met een emotie regulatie stoornis hebben moeite om hun emoties op een stabiele en beheersbare manier te herkennen, accepteren en uit te drukken. Ze vinden het moeilijk om te differentiëren tussen emoties en zijn vaak kritisch naar zichzelf wanneer hij of zij een negatieve emotie ervaart. 

Kinderen kunnen overmatig gebruik maken van niet helpende of maladaptieve emotie- regulatiestrategieën zoals piekeren of het vermijden van emoties. Ook hebben ze een tekort aan helpende of adaptieve emotieregulatiestrategieën zoals probleemlossing of het zoeken van afleiding.

Dit kan leiden tot intense en vaak onverwachte emotionele reacties op alledaagse situaties. Gevoelens zoals woede, verdriet, angst of vreugde kunnen extreem en overweldigend zijn, waardoor dagelijkse activiteiten en relaties worden beïnvloed. Deze onvoorspelbaarheid en intensiteit kunnen leiden tot frustratie, een laag zelfbeeld en sociale isolatie.

Voor een professionalprofessionals is het belangrijk om een empathische en geduldige benadering te hanteren. Het kan uitdagend zijn vanwege de onvoorspelbare aard van de emotionele uitbarstingen en de noodzaak om vaak te schakelen tussen verschillende therapeutische technieken. Daarnaast is het cruciaal om een veilige en ondersteunende omgeving te bieden waarin kinderen zich gehoord en begrepen voelen.

Voordelen van emotieregulatie training bij King nascholing

Met deze cursus investeer je in je professionele ontwikkeling en leer je effectieve strategieën om kinderen en jongeren te helpen beter om te gaan met hun emoties. Onder leiding van een ervaren en deskundige docent leer je praktijkgerichte technieken en methoden die direct toepasbaar zijn in je dagelijkse werk. De cursus wordt in verschillende werkvormen aangeboden, waardoor je kunt kiezen voor face to face of het volgen van de cursus vanuit je eigen omgeving.

De cursus bieden wij op meerdere momenten in het jaar aan. Daarnaast is de cursus geaccrediteerd bij het NIP, de NVO, het SKJ en de VGCt.  

Emotieregulatie oefeningen met effectieve technieken vanuit cognitief gedragstherapeutisch kader

Cognitieve gedragstherapie bij emotieregulatieproblemen

• Vergroot de emotionele weerbaarheid en draagt bij aan de effectiviteit van de therapeutische zorg

• Is vaak geen opzichzelfstaande behandeling, maar wordt over het algemeen toegevoegd aan - of voorafgegaan door - een stoornis-specifiek behandelprogramma

• Is kortdurend: ongeveer twaalf sessies van elk maximaal twee uur. Tussen sessies wordt thuiswerk gegeven, wat wordt beschouwd als een essentieel onderdeel van de behandeling

• Leert cliënten dat emoties niet rechtstreeks te beïnvloeden zijn, dat emoties waardevol zijn en dat je in staat bent emotioneel moeilijke situaties de baas te worden


Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Kan ik mij inschrijven voor een cursus terwijl ik gelijktijdig op de wachtlijst voor een eerdere cursus sta?
Blijft het lesmateriaal van een afgelopen cursus nog voor mij beschikbaar?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Ik ben ziek en moet de cursusdag missen. Wat nu?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.