Vervolgcursus Schematherapie

Schematherapie is een gespecialiseerde vorm van cognitieve therapie waarin methoden en technieken uit interpersoonlijke-, experiëntiële- en psychodynamische therapie geïntegreerd zijn, met als doel persoonlijkheidsproblematiek effectief te kunnen behandelen.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Vervolgcursus Schematherapie

Belangrijk: er zijn toelatingseisen voor deze opleiding, zie de informatie onder doelgroep. Mocht je vragen hebben, of twijfelen of je voldoet aan te toelatingseisen, neem dan voordat je je inschrijft, contact met ons op. 

De Vervolgcursus schematherapie richt zich op het behandelen van persoonlijkheidsstoornissen door de opsporing, beïnvloeding en verandering van disfunctionele schema's en modi. Volgens het uitgangspunt van SchemaTherapie (ST) worden psychopathologieën veroorzaakt door tekorten in basisbehoeften in de vroege jeugd. Dit leidt tot slecht aangepaste schema's, disfunctionele modi en inadequate coping strategieën die patiënten belemmeren in hun dagelijks leven.

De cursus biedt verdieping in kennis en vaardigheden van schematherapie, gericht op behandeling van persoonlijkheidsstoornissen in cluster B (BPS en NPS) en cluster C. Patiënten leren tijdens de behandeling om meer functionele schema's en modi te ontwikkelen en adequatere coping strategieën toe te passen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk. De Vervolgcursus schematherapie omvat zowel individuele schematherapie als schematherapeutische groepstherapie. Schrijf u nu in voor de Vervolgcursus schematherapie en ontdek hoe u uw patiënten kunt helpen bij het doorbreken van disfunctionele patronen.

Locatie goed bereikbaar met OV
Ervaren docent
Heerlijke lunch
100% op locatie

Doelstellingen 

Na afloop van de cursus :

  • beschikken deelnemers over gevorderde  kennis en vaardigheden m.b.t. specifieke behandelingstechnieken passend binnen individuele en groepsschematherapie en t.a.v. specifieke persoonlijkheidsstoornissen.
  • zijn deelnemers in staat een casusconceptualisatie vanuit modusmodel te maken
  • zijn deelnemers in staat te werken vanuit het modusmodel 
  • zijn deelnemers in staat de schema therapeutische interventies toe te passen op individuele-  en groeps schematherapieën 
  • zijn deelnemers in staat knelpunten op te lossen bij toepassen van interventies

 

Werkwijze

Elke bijeenkomst start met een inleiding door de docent. Door middel van live- en videodemonstraties ziet de cursist hoe de interventies moeten worden toegepast.

Er wordt uitgebreid  aandacht besteed aan de experiëntiële interventies. Er wordt veel praktisch geoefend in zowel rollenspelen als plenair en in 2/3-tallen. Zowel docenten als cursisten brengen casuïstiek in. De cursisten werken in de oefeningen tevens met eigen schema’s en modi, zodat de inzichten in de werking van eigen schema’s toenemen t.b.v. de therapeutische werkrelatie. Het huiswerk bestaat uit literatuurstudie en praktische opdrachten. De praktische opdrachten betreffen het oefenen met de in de les geleerde interventies en het voorbereiden van casuïstiek.  

Contacturen: 25 uur

Zelfstudie: 15 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Vervolgcursus Schematherapie

Seats2Meet Amersfoort CS Amersfoort
25 contacturen
Lieske Sonneveldt

Reviews

De cursus was heel fijn praktijkgericht, veel...

26-01-2024

De cursus was heel fijn praktijkgericht, veel oefenen en ervaren, ook zelf kwetsbaar zijn. Deskundige docenten!

Carmen

De docenten waren heel inspirerend. Ze gaven...

26-01-2024

De docenten waren heel inspirerend. Ze gaven en waren beiden een mooi voorbeeld van hoe je schematherapie geeft.

Jolien

Er was een duidelijke koppeling naar de...

26-01-2024

Er was een duidelijke koppeling naar de praktijk, ik heb weer nieuwe inspiratie opgedaan voor behandelingen.

Farah

Alles was heel relevant voor de praktijk....

26-01-2024

Alles was heel relevant voor de praktijk. Programma zit goed in elkaar.

Pippa

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.