Gehechtheidsrelaties in gezinnen; analyse en behandeling

Hechtingsrelaties opnieuw bekeken door de bril van ‘the polyvagal theory'. In deze 2-daagse cursus kun je meer kennis opdoen over hoe hechting en emoties de patronen in gezinnen bepalen, welke rol het brein hierin speelt en hoe dit je kan helpen meer houvast te krijgen in het werken met gezinnen. 

Er zijn op dit moment geen cursussen beschikbaar
 1. Home
 2. Cursusaanbod
 3. Gehechtheidsrelaties in gezinnen; analyse en behandeling

Inhoud

Hechtingsrelaties zijn in feite relaties die je helpen stress te reguleren. Bij onveiligheid in die relaties gaat ons hechting (of stress) systeem hard aan het werk om de veiligheid te vergroten. Onze emoties zorgen ervoor dat we snel reageren: ofwel door te vechten voor contact, ofwel door ons terug te trekken. Dit gedrag heeft weer effect op het gedrag van degene op wie jij reageert. Bij herhaling ontstaan verwachtingen van die reacties waardoor reageren steeds automatischer gaat verlopen en ook steeds onbewuster. Als de relaties in een gezin onveilig zijn, dan heeft dit een negatief effect op de fysieke en geestelijke gezondheid en de ontwikkelingsmogelijkheden van alle gezinsleden. Dit alles maakt dat patronen doorbreken in gezinnen niet gemakkelijk is. Sue Johnson heeft in haar Emotionally Focused Therapy een model ontwikkeld dat ons helpt de patronen stap voor stap zichtbaar en herkenbaar te maken samen met de gezinsleden én te werken aan meer veiligheid in gehechtheidsrelaties. De weg naar meer veiligheid wordt gewezen door de kennis over wat onderliggende hechtingsbehoeften zijn die emoties en daarmee het gedrag aansturen. De toevoeging van een veilige professionele werkrelatie kan gezinnen helpen zelf stappen te zetten in het vergroten van de veiligheid in hun gezin.

 

Werkwijze 

De cursus biedt een combinatie van theorie en praktijk waarbij meerdere leermiddelen worden aangereikt. Modeling: d.m.v live en video demonstraties. Rollenspel: praktische oefening van de systeemtheoretische interventies vanuit de hechtingstheorie. Casuïstiek: zowel de docenten als de cursisten brengen eigen casuïstiek in. Leermiddelen: hechtingsvragenlijsten, beeldmateriaal, cursus map. 


Doelstellingen

 • Kennis van het hechtingssysteem en de werking van het brein.
 • Een analyse kunnen maken van problematische interactiepatronen in gezinnen met behulp van de hechtingstheorie.
 • Meer kennis van de functie van emoties in gezinnen en hoe je emoties kunt gebruiken in de begeleiding van gezinnen.
 • Vaardigheden en technieken in kunnen zetten om patronen zichtbaar en herkenbaar te maken samen met gezinsleden.
 • Psycho-educatie inzetten op juiste tijd en plaats.
 • Tegenoverdracht (je eigen emotionele reactie op wat er gebeurt in de kamer) kunnen inzetten als onderdeel van de assessment en de interventies.
 • Door de bril van gehechtheid leren kijken naar trauma en veiligheid.
 • Gezinstherapeutische technieken inzetten die gezinnen kunnen helpen betrouwbare relaties aan te gaan.
 • Meer inzicht in wanneer te verwijzen.  

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.