Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag bij jongeren

In deze cursus wordt zowel een verdiepingsslag gemaakt m.b.t. de theoretische kennis als basale vaardigheden geoefend voor de hulpverlening aan suïcidale jongeren. Aandacht is er voor het systeemtherapeutisch kader alsook voor de individuele psychosociale en psychiatrische aspecten.

Inhoud 
In deze cursus wordt zowel een verdiepingsslag gemaakt m.b.t. de theoretische kennis als basale vaardigheden geoefend voor de hulpverlening aan suïcidale jongeren. Aandacht is er voor het systeemtherapeutisch kader alsook voor de individuele individuele psychosociale en psychiatrische aspecten. 

Doelstelling

  • Je bent op theoretisch gebied bijgeschoold op het gebied van de hulpverlening aan suïcidale jongeren en hun gezinnen. 
  • Je hebt alle benodigde kennis en vaardigheden om de hulp succesvol te laten zijn en jongeren te behoeden om te overlijden aan suïcide.
  • Je bent bekend met de wijze waarop de hulpverlening bij adolescenten die denken aan suïcide, dient te worden verricht.

Werkwijze
De werkwijze is zowel die van kennisoverdracht als oefenen met bijbehorende situaties. De kennisoverdracht vindt plaats in de vorm van lezingen als van oefeningen en bespreken van eigen casuïstiek. De werkwijze is interactief, rekening houdend met de reeds bestaande kennis en competenties van de medewerkers.


 

Deel deze pagina:
aantal dagen:
1
contacturen:
6

Geplande cursussen

LocatieDocent(en)LestijdenBeschikbaarheid
Tribes Amsterdam Amstel Station Amsterdam
  1. donderdag 24 sep 2020 van 9:30 - 16:45
nog 3 plaatsen beschikbaar
BCN Arena Amsterdam
  1. donderdag 3 dec 2020 van 9:30 - 16:45
meer dan 5 plaatsen
BCN Arena Amsterdam
  1. woensdag 10 mrt 2021 van 9:30 - 16:45
meer dan 5 plaatsen
BCN Arena Amsterdam
  1. woensdag 14 apr 2021 van 9:30 - 16:45
meer dan 5 plaatsen
BCN Arena Amsterdam
  1. woensdag 3 nov 2021 van 9:30 - 16:45
meer dan 5 plaatsen

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 14 okt 2020—13 okt 2023
Behandeling3Toegekend
Diagnostiek3Toegekend
Extra literatuurstudie6Toegekend
Herregistratie6Toegekend

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 5 okt 2017— 3 apr 2021
Behandeling3Toegekend
Diagnostiek3Toegekend
Herregistratie6Toegekend

SKJ

geldig van 5 okt 2017— 5 apr 2021
Jeugdzorgwerkers / jeugd- en gezinsprofessionals9Toegekend

Academici en HBO-ers

drs. Jan Meerdinkveldboom

drs. Jan Meerdinkveldboom

Jan Meerdinkveldboom heeft ruim 30 jaar gewerkt als kinder- en jeugdpsychiater en als psychotherapeut/systeemtherapeut. Hij werkte merendeels in klinische settingen voor oudere adolescenten, meestal gecombineerd met poliklinische activiteiten voor alle leeftijden. Hij is gespecialiseerd in psychiatrische hulp vanuit een systemisch kader, en heeft daarover ook gepubliceerd in 'Systeemtherapie'. De laatste jaren heeft hij zich intensief bezig gehouden met het schrijven, samen met Ad kerkhof en Ineke Rood, van het 'Handboek suïcidaal gedrag bij jongeren'

Thans geeft hij nog cursussen, workshops, lezingen en trainingen op het gebied van suïcidale jongeren, en over de systemische context van het hulpverlenen aan jongeren met psychiatrische problemen en hun gezinnen. Hij is redacteur van 'Systeemtherapie'werkt voor het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en is consulent voor hulpverleners en voor ouders van suïcidale jongeren.

Aanbevolen naslagwerk:

Suïcidaal gedrag bij jongeren. Individuele en gezinsbehandeling. Jan Meerdinkveldboom, Ineke Rood en Ad Kerkhof, 2019*. Uitgeverij Boom. 320 pag. ISBN 9789024402861  

*Eerder stond de druk uit 2016 hier vermeld. Mocht je deze reeds in bezit hebben, dan kun je ook deze versie gebruiken.

Naar boven