Compassion Focused Therapy

In deze cursus maak je kennis met de Compassion-Focused Therapy (CFT); een behandelvorm die effectief is bij overmatige zelfkritiek, schaamte, stress, angst en depressie. De theorie achter CFT, therapeutische vaardigheden en oefeningen komen aan bod. 

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Compassion Focused Therapy

Compassion-Focused Therapy (CFT) is een integratieve behandelvorm die oorspronkelijk is ontwikkeld voor mensen met overmatige zelfkritiek en schaamte. De methode is ook zeer behulpzaam bij stress, angst en depressie. CFT helpt emoties weer in balans te brengen en is ontwikkeld door Professor Paul Gilbert, gebaseerd op een evolutionair model om psychologische problemen te conceptualiseren en te verlichten. 

Deze cursus vormt een introductie in de CFT. Je leert meer over het evolutionaire model, de drie basis-emotieregulatiesystemen, en over de wijze waarop deze zijn toe te passen bij het formuleren van een casusconceptualisatie. Er wordt aandacht besteed aan de vormen en functies van schaamte en zelfkritiek, en aan de manieren waarop die zijn aan te pakken door middel van het bevorderen van meer zelfcompassie.

Je leert en ervaart therapeutische oefeningen om je cliënten een meer compassievolle manier van denken te laten ontwikkelen. Deze oefeningen kunnen je ook helpen om op een meer steunende manier met jezelf om te gaan tijdens je behandelingen.

100% op locatie
Zeer ervaren docent
Direct toepasbaar in de praktijk
12 punten geaccrediteerd

Doelstelling 

  • het theoretisch kader achter CFT;
  • therapeutische vaardigheden om het kalmtesysteem van je cliënten te versterken;
  • therapeutische oefeningen om meer zelfcompassie in manier van denken te ontwikkelen;
  • oefeningen gericht op het aanpakken van schaamte en zelfkritiek.

Werkwijze

In de cursus wordt de theorie achter CFT besproken en wordt er aandacht besteed aan het maken van een casusconceptualisatie. Daarnaast is er ruimte voor het ervaren en toepassen van mindfulnessoefeningen om het kalmtesysteem te versterken, en van therapeutische oefeningen en interventies om met meer zelfcompassie te leren denken (onder andere imaginatieoefeningen, cognitieve herstructurering, schrijfoefeningen en acteren). Ook het bespreken van casuïstiek komt aan bod. 

De leermiddelen die (mogelijk) worden ingezet zijn: kennisoverdracht, interactieve oefeningen, mindfulnessoefeningen, praktijkoefeningen, rollenspelen, casusconceptualisaties, casusbesprekingen en zelfstudie.

Wijze van toetsing 

Toetsing vindt plaats middels een schriftelijke casus beschrijving/conceptualisatie.

Contacturen: 12 uur

Zelfstudie: 8 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Compassion Focused Therapy

12 contacturen
Daisy Alsemgeest

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.