Cognitieve Gedragstherapie bij de behandeling van Perfectionisme

Deze cursus stelt je in staat om klinisch perfectionisme te behandelen. Door middel van een ervaringsgerichte werkwijze krijg je inzicht in perfectionistisch denken bij zowel je cliënt als bij jezelf en worden oefeningen aangeboden die je kunt inzetten in de praktijk. 

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Cognitieve Gedragstherapie bij de behandeling van Perfectionisme

Perfectionisme is een belangrijke transdiagnostische factor in de etiologie en bij de instandhouding van symptomen van verschillende psychiatrische stoornissen zoals obsessief compulsieve stoornissen, eetstoornissen, depressies, posttraumatische stress stoornis en sociale fobie. Perfectionisme voorspelt slechtere therapieresultaten en hangt samen met een hogere mate aan comorbiditeit. 

Door het perfectionisme apart te behandelen treedt er klachtenvermindering op in meerdere gebieden. In de workshop 'Cognitieve Gedragstherapie bij de behandeling van Perfectionisme' nemen we aan de hand van een protocol een groepsbehandeling door en oefenen je met verschillende technieken om hinderlijk perfectionisme aan te pakken. Voor de cognitieve therapie trainen we het bewerken van leefregels, normen en het zelfbeeld, multidimensioneel evalueren, en opsporen en bijstellen van denkfouten. Voor het gedrag oefen je gericht op faalplezier, flexibiliteit, hoe kom je in de flow, hoe doorbreek je starre gewoontes, hoe word je spontaan en doe je nieuwe ervaringen op.

100% op locatie
Zeer ervaren docenten
Direct toepasbaar in de praktijk
6 punten geaccrediteerd

Doelstelling

  • Je bent in staat om klinisch perfectionisme te behandelen. 
  • Je beschikt over een arsenaal aan verschillende oefeningen om voor iedere cliënt een geschikte interventie paraat te hebben.
  • Je hebt kennis van de aspecten die perfectionisme in stand houden, krijgt inzicht in het perfectionistisch denken en kunt zelf ook ervaren hoe het is de lat wat minder hoog te leggen.

Werkwijze 

De ervaringsgerichte werkwijze zorgt voor veel afwisseling in deze cursusdag. Een dag met voorlichting, beweging, oefeningen, zelf invullen van werkbladen, discussie en samenwerken. De ervaringsgerichte oefeningen zijn vooral toepasbaar in groepsverband en een aantal in tweetallen. De werkbladen en theorie kunt u in in individuele behandelingen gebruiken.

Wijze van toetsing 

Aanwezigheid van 100% is noodzakelijk. Aan het einde van de dag zal er een individuele meerkeuzetoets worden afgenomen alsmede een quiz.

Enkele reacties van cursisten:

"Wat een plezier en inspiratie gooien jullie in je werk. Ik heb veel ideeën voor nieuwe werkvormen met mijn perfectionistische cliënten".

"Heel inspirerend en veel oefeningen om met perfectionisme aan de slag te gaan".

"Verbinding tussen oefeningen en perfectionisme werd duidelijk, ik kan het nu goed uitleggen aan patiënten".

"Ik kan me nu beter verplaatsen in de denkwereld van een perfectionist".

"Veel actie en interactie".

"Het was een ontspannende bijeenkomst met veel afwisseling en interactie met de groep"

"Enthousiaste docenten die de groep goed mee kregen. Daardoor voelde ik me uit mijn comfortzone en toch op mijn gemak". 

Contacturen: 6 uur

Zelfstudie: 3 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Cognitieve Gedragstherapie bij de behandeling van Perfectionisme

Amsterdam, Aristo Amsterdam
6 contacturen
Carla Steeman en Arnoud van Loon

Reviews

Leuke variatie aan theorie en oefeningen. Veel...

18-03-2024

Leuke variatie aan theorie en oefeningen. Veel nieuwe inzichten gekregen.

Karin

De oefeningen gaven veel plezier en ontspanning,...

18-03-2024

De oefeningen gaven veel plezier en ontspanning, wat bijdraagt in het behandeltraject voor zowel de cliënt als mezelf

Nina

Goed te volgen, relevant, goede koppeling met...

18-03-2024

Goed te volgen, relevant, goede koppeling met praktijk.

Anoniem

Een hele leuke workshop (CGT perfectionsme) in...

20-11-2023

Een hele leuke workshop (CGT perfectionsme) in company gevolgd via King nascholing. De locatie was goed uitgekozen, de lunch was goed georganiseerd, de docenten waren kundig, enthousiast en inspireerden en de kosten vallen mee. De cursus was interactief, er werd veelzijdig gewerkt en de ervaringsgerichte oefeningen waren een verrijking waardoor we zelfs na de cursus nog energie over hadden! De sfeer was goed. Het materiaal en de stof kan je ook goed toepassen in de praktijk en het voegt dan ook echt wat toe. Ook was het relatief makkelijk om deze cursus in company te organiseren, de betrokken backoffice medewerker was goed bereikbaar, dacht met ons mee en had goede opties die wij ter overweging konden meenemen. Al met een geslaagde dag! We overwegen om volgend jaar weer een cursus via King nascholing in company te organiseren.

Nagehan Çiçek

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.