EMDR bij ontwikkelingsstoornissen

In deze cursus leer je nog beter om een EMDR-casusconceptualisatie te maken bij kinderen, jongeren en volwassenen, in het bijzonder bij diegenen met co morbide ADHD en/of ASS.

Let op: Er zijn toelatingseisen voor deze opleiding, zie de informatie onder 'doelgroep'.

Inhoud

In deze cursus leer je nog beter om een EMDR-casusconceptualisatie te maken bij kinderen, jongeren en volwassenen, in het bijzonder bij diegenen met co morbide ADHD en/of ASS. Er wordt stilgestaan bij veel voorkomende problematiek waarvoor EMDR geïndiceerd kan zijn bij deze cliëntenpopulatie. De verschillende EMDR zoekstrategieën komen voorbij. Mogelijke knelpunten en aanpassingen in de EMDR behandeling worden behandeld, aan de hand van (eigen) casuïstiek, met veel ruimte voor eigen inbreng, oefening en uitwisseling tussen de cursisten. Dus ben jij EMDR-behandelaar en wil je samen met andere 'EMDR freaks' onder begeleiding van een EMDR supervisor de diepte in over de behandeling van trauma bij cliënten met co morbide ADHD en/of ASS, dan is deze cursus wat jij zoekt!

Werkwijze

De verschillende indicaties en casus conceptualisaties/zoekstrategieën van EMDR worden behandeld. En knelpunten bij cliënten met ADHD en/of ASS en mogelijke aanpassingen in het EMDR-protocol worden behandeld. Er wordt ook stilgestaan bij screenende vragenlijsten die gebruikt kunnen worden.  

Interactief: Voorbeeld casuïstiek om zelf mee te oefenen worden afgewisseld met zelf oefenen met eigen casussen m.b.t. het zelf leren opstellen van een EMDR-casusconceptualisatie en breder behandelplan. En er zal aandacht zijn voor positieve kennisdeling onderling. En er zal gebruik gemaakt worden van rollenspellen.

Doelstelling

Na de cursus heeft de cursist voldoende kennis om een goede EMDR- casusconceptualisatie te maken, vooral bij kinderen of volwassenen met ontwikkelingsproblemen zoals ADHD en/of ASS met co morbide (trauma- of angst) klachten. En kan de cursist een EMDR-behandeling bieden met aanpassingen voor cliënten met ADHD en/of ASS.


DatumTijden
15 november 20239:30 - 16:45

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 8 mrt 2023— 7 mrt 2026
Diagnostiek3Toegekend
Behandeling3,5Toegekend
Extra literatuur2Toegekend
Herregistratie 6,5Toegekend

Vereniging EMDR Nederland

geldig van 8 mrt 2023— 7 mrt 2025
Vakinhoudelijk scholing (smal)6Toegekend

VGCt

geldig van 8 mrt 2023— 7 mrt 2026
nascholingscursus7Toegekend

FGzPt

geldig van 8 mrt 2023— 7 mrt 2026
Klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog7Toegekend

Minimaal EMDR vervolgcursus Kind en Jeugd of Volwassenen bij de VEN afgerond.

Tirtsa Ehrlich

Tirtsa Ehrlich

Tirtsa Ehrlich is als GZ-psycholoog al ruim 20 jaar werkzaam in de specialistische GGZ. De afgelopen jaren bij Dokter Bosman, lokatie Amsterdam, op een levensloop polikliniek gespecialiseerd in ADHD en ASS. Zij is grotendeels werkzaam binnen de kinder- en jeugd-GGZ, maar behandeld sinds 5 jaar ook volwassenen met traumaklachten. Ze is sinds een aantal jaren EMDR supervisor kind en jeugd en volwassenen bij de VEN

Naast haar werk als GZ-psycholoog is zij auteur van meerdere boeken over AD(H)D, zoals ‘ADDaisy’, ADDavid’ en Wonderlijke Wazigheid. 

Daarnaast heeft ze heeft samen met oud-collega Jacqueline Hilbers de protocollen voor de psycho-educatiegroepen voor kinderen met AD(H)D ontwikkeld en beschreven. Ook het boek ‘Zo snel als een…..’, voor kinderen met ADHD, is door hen samen geschreven.

Literatuur wordt online beschikbaar gesteld.

Contacturen: 6 uur

Zelfstudie: 3 uur

Naar boven