Compassion Focused Therapy

In deze cursus maak je kennis met de Compassion-Focused Therapy (CFT); een behandelvorm die effectief is bij overmatige zelfkritiek, schaamte, stress, angst en depressie. De theorie achter CFT, therapeutische vaardigheden en oefeningen komen aan bod. 

Inhoud
Compassion-Focused Therapy (CFT) is een integratieve behandelvorm die oorspronkelijk is ontwikkeld voor mensen met overmatige zelfkritiek en schaamte. De methode is ook zeer behulpzaam bij stress, angst en depressie. CFT helpt emoties weer in balans te brengen en is ontwikkeld door Professor Paul Gilbert, gebaseerd op een evolutionair model om psychologische problemen te conceptualiseren en te verlichten. 

Deze cursus vormt een introductie in de CFT. Je leert meer over het evolutionaire model, de drie basis-emotieregulatiesystemen, en over de wijze waarop deze zijn toe te passen bij het formuleren van een casusconceptualisatie. Er wordt aandacht besteed aan de vormen en functies van schaamte en zelfkritiek, en aan de manieren waarop die zijn aan te pakken door middel van het bevorderen van meer zelfcompassie.

Je leert en ervaart therapeutische oefeningen om je cliënten een meer compassievolle manier van denken te laten ontwikkelen. Deze oefeningen kunnen je ook helpen om op een meer steunende manier met jezelf om te gaan tijdens je behandelingen.

Doelstelling
Je leert:

  • het theoretisch kader achter CFT;
  • therapeutische vaardigheden om het kalmtesysteem van je cliënten te versterken;
  • therapeutische oefeningen om meer zelfcompassie in manier van denken te ontwikkelen;
  • oefeningen gericht op het aanpakken van schaamte en zelfkritiek.

Werkwijze
In de cursus wordt de theorie achter CFT besproken en wordt er aandacht besteed aan het maken van een casusconceptualisatie. Daarnaast is er ruimte voor het ervaren en toepassen van mindfulnessoefeningen om het kalmtesysteem te versterken, en van therapeutische oefeningen en interventies om met meer zelfcompassie te leren denken (onder andere imaginatieoefeningen, cognitieve herstructurering, schrijfoefeningen en acteren). Ook het bespreken van casuïstiek komt aan bod. 

De leermiddelen die (mogelijk) worden ingezet zijn: kennisoverdracht, interactieve oefeningen, mindfulnessoefeningen, praktijkoefeningen, rollenspelen, casusconceptualisaties, casusbesprekingen en zelfstudie.

Wijze van toetsing
Toetsing vindt plaats middels een schriftelijke casus beschrijving/conceptualisatie.


DagDatumTijden
117 november 20239:30 - 16:45
2 1 december 20239:30 - 16:45

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 26 mrt 2021—25 mrt 2024
Diagnostiek2Toegekend
Behandeling4Toegekend
Overige taken6Toegekend
Herregistratie12Toegekend
Extra literatuur12Toegekend

VGCt

geldig van 26 nov 2021—25 nov 2024
Nascholing (cgt en cgw)12Toegekend

SKJ

Opleidingstraject jeugdzorgwerker/ jeugd- en gezinsprofessional12Toegekend

Deze cursus is geschikt voor psychologen, (ortho)pedagogen, cognitief gedragstherapeuten, psychotherapeuten, psychiaters, artsen, POH-GGZ, eerstelijnspsychologen en jeugdzorgwerkers.

Daisy Alsemgeest

Daisy Alsemgeest

Daisy Alsemgeest is cognitief gedragstherapeut en heeft zich de laatste jaren met name gespecialiseerd in Compassion-Focused Therapy (CFT). Ze is hierin getraind door de grondlegger van de CFT: Professor Paul Gilbert, in Derby. Daisy werkt als studentenpsycholoog bij de Universiteit van Amsterdam. Daar geeft ze behandelingen, ontwikkelt en verzorgt ze trainingen en workshops op basis van CFT (Compassionate Mind Training) aan studenten, promovendi en studieadviseurs. In haar behandelingen richt Daisy zich voornamelijk op stressklachten, overmatig perfectionisme, faalangst, overmatige zelfkritiek en depressie.

Verplichte literatuur, zelf aan te schaffen: 

Compassion-Focused Therapy in de praktijk; Russell Kolts, 2017, ISBN 978-94-92297-176-7, Hogrefe (260 pagina’s)

Aanbevolen literatuur: The compassionate Mind; Paul Gilbert, 2009

Contacturen: 12 uur

Zelfstudie: 8 uur

Naar boven