Overgangsregeling lidmaatschap systeemtherapeut en datum 1 januari 2024

Doe jij de opleiding tot systeemtherapeut, ben je nog geen lid (LIO of LID ST) van de NVRG en wil je lid worden op basis van de overgangsregeling? Dan moet je uiterlijk 1 januari 2024 het lidmaatsc...

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Overgangsregeling lidmaatschap systeemtherapeut en datum 1 januari 2024

Doe jij de opleiding tot systeemtherapeut, ben je nog geen lid (LIO of LID ST) van de NVRG en wil je lid worden op basis van de overgangsregeling? Dan moet je uiterlijk 1 januari 2024 het lidmaatschap hebben aangevraagd of uiterlijk 1-1-2024 je vooropleiding hebben laten toetsen door de NVRG.

Overgangsregeling en aanvraag lidmaatschap NVRG: meld je uiterlijk 1-1-2024 bij de NVRG

De vooropleidingseis voor de opleiding tot systeemtherapeut is sinds 2014 een hbo- of universitaire bachelor en master, zoals omschreven in het Opleidingsreglement van de NVRG. Er is in 2014 een overgangsregeling gekomen voor mensen die op het punt stonden te beginnen met een door de NVRG erkende voortgezette opleiding (VO/post-hbo). Voorwaarde om lid te kunnen worden op basis van deze overgangsregeling is dat je een passende hbo-opleiding hebt afgerond, uiterlijk 30 september 2015 bent gestart met deze door de NVRG erkende VO/post-hbo-opleiding, aangetoonde kennis hebt van psychopathologie en ontwikkelingspsychologie en uiterlijk 1 oktober 2022 bent gestart met de systeemtherapie-opleiding. Lees hier de precieze voorwaarden voor de overgangsregeling. 

Alleen mensen die uiterlijk 1 oktober 2022 zijn gestart met de opleiding tot systeemtherapeut kunnen dus nog gebruik maken van de overgangsregeling.  

Ben je nog geen lid van de NVRG (LIO of LID Systeemtherapeut) en wil je nog gebruik maken van de overgangsregeling? Dan moet je uiterlijk 1 januari 2024 óf het lidmaatschap (LIO ST of LID ST) te hebben aangevraagd, óf je vooropleiding hebben laten toetsen door de NVRG.

Wat houdt dit concreet in?

  1. Lidmaatschap aanvragen

Ben je al LIO ST van de NVRG? Dan hoef je niets te doen.

Ben je nog geen lid en ben je nog bezig met het opleidingstraject? Je kunt het lidmaatschap LIO ST hier online aanvragen.

Ben je nog geen lid en heb je de opleiding al helemaal afgerond, inclusief leertherapie, drie supervisiereeksen en vier jaar werkervaring waarbij je systeemtherapieën verricht? Vraag dan uiterlijk 1 januari 2024 het lidmaatschap Lid Systeemtherapeut (LID ST) hier online aan.

  1. Vooropleiding laten toetsen

Voldoe je aan de voorwaarden voor de overgangsregeling maar wil je op een later tijdstip lid worden van de NVRG? Dat kan ook. Laat dan uiterlijk 1 januari 2024 je vooropleiding toetsen. Hoe gaat dit in zijn werk?

Zorg dat je uiterlijk 1 januari 2024 aan alle vooropleidingeisen voor de overgangsregeling voldoet: een afgeronde hbo-opleiding, een afgeronde door de NVRG erkende post-hbo opleiding en kennis van psychopathologie en ontwikkelingspsychologie. Dit toon je aan óf door middel van je VO-diploma (zie de bijgaande PDF), óf door middel van certificaten van door de NVRG erkende cursussen, zie de vooropleidingseisen LID ST op de website. Daarnaast ben je werkzaam in de sector zorg en welzijn. Stuur uiterlijk 1 december 2023 een mail aan nvrg@nvrg.nl met daarbij: - hbo-diploma; - VO-diploma van door de NVRG erkende VO; - indien van toepassing (zie de bijgaande PDF): certificaten psychopathologie en ontwikkelingspsychologie van een door de NVRG erkende cursus; - werkgeversverklaring of verklaring eigen praktijk LIO ST. Het format van deze verklaringen vind je hier. Het Opleidingsreglement van de NVRG vind je hier.

Lees ook de route tot NVRG geregistreerd systeemtherapeut

N.B. Ben je STW'er en wil je doorstromen naar systeemtherapeut? Dat is alleen mogelijk als je een master hebt afgerond (geen post-hbo opleiding) aan hbo of universiteit die valt onder het Opleidingsreglement van de NVRG, voordat je start met de opleiding tot systeemtherapeut. Zie de vooropleidingseisen LID ST op onze website, 'geschikte vooropleidingen'. De overgangsregeling is hierop niet van toepassing. 

Heb je vragen? Mail dan naar nvrg@nvrg.nl of neem telefonisch contact met de NVRG.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.