Workshop omgaan met trainingsacteurs

Hoe zet je in je onderwijs een trainingsactuer in en wat zijn de voordelen hiervan. 

Binnen het onderwijs worden er steeds vaker trainingsacteurs ingezet. Wat we terug horen is dat cursisten hierdoor zich beter voorbereid voelen op de praktijk en het oefenen levensechter voelt dan onderling oefenen. Docenten merken dat het geleerde beter blijft hangen. Er is een zogenaamd ‘dubbel leereffect’ omdat ze leren van elkaar. 

Sommige docenten hebben hier weinig ervaring mee of vinden het lastig om voor zich te zien hoe ze een acteur in kunnen zetten. Anderen werken er al mee, maar zouden meer willen weten hoe ze het op een andere manier in kunnen zetten. 

In deze workshop maak je kennis met het werken met een trainingsacteur en weet je hoe je een acteur in kunt zetten. 

Doelstelling 

 Na afloop van de workshop:

Weet je wat het nut is van het inzetten van een trainingsacteur.

Heb je kennis gemaakt met het werken met een acteur.

Heb je kennis gemaakt met een aantal vormen waarmee je kunt werken met een acteur in de lessen. 

 


 

Deel deze pagina:
aantal dagen:
1
contacturen:
3

Geplande cursussen

LocatieDocent(en)LestijdenBeschikbaarheid
Amsterdam, Aristo Amsterdam
  1. zaterdag 14 jan 2023 van 13.00 - 1630
meer dan 5 plaatsen

VGCt

Nascholing o.h.g.v. supervisievaardigheden en/of didactiek4Toegekend

Docenten die meer willen weten van het werken met trainingacteurs

Carla Steeman

Carla Steeman

Carla Steeman werkt als cognitief gedragstherapeutisch werker bij GGZ Noord-Holland-Noord, bij de exposure werkplaats en deeltijdbehandeling Angststoornissen. Bij King verzorgt ze samen met Arnoud van Loon de cursusdag Perfectionisme. In deze dag gebruiken zij veel oefeningen die Carla heeft mee genomen uit haar werk als improvisatietrainer. Binnen het improvisatietheater leer je ook hoe je je perfectionisme los kan laten, kan spelen met wat er is en bijvoorbeeld een zin kan beginnen zonder dat je weet waar hij eindigt. 

Het doet haar veel plezier om dit aan anderen over te dragen, zowel binnen de therapie die in het AMC word aangeboden, als binnen de workshops en cursussen die Carla en Arnoud hierover geven. Dit in combinatie met technieken uit de CGT zorgt voor een prachtig aanbod.

Daarnaast geeft ze diverse gastlessen over exposure, zowel bij King als daarbuiten. In het najaar 2019 start ze samen met Arnoud een basiscursus CGW. 

Naast haar werk als cognitief gedragstherapeutisch werker en als improvisatietrainer is ze ook trainingsactrice. In die hoedanigheid kun je haar tegenkomen in verschillende CGT opleidingen bij King of elders.


Loek Peute

Loek Peute

Loek Peute, arts-psychotherapeut, supervisor VGCt, werkzaam bij Singel 54 Praktijk voor Psychotherapie en Opleidingen. Geeft cursussen cognitieve gedragstherapie en supervisie. Verder actief bij de FGzPt in de Commissie Registratie en Toetsing. Heeft bij de VGCt en NVP veel workshops en trainingen gegeven.

Over werken met trainingsacteurs: Bij de basiscursus Gedrags- en Cognitieve therapie heeft hij met veel plezier samen gewerkt met Carla Steeman, trainingsactrice. Eerder heeft hij trainingen gevolgd bij Kapok (omgaan met trainingsacteurs) en ook met een aantal trainingsacteurs van Kapok samengewerkt. Als persoon neig ik ertoe om de kat uit de boom te kijken en ook om kennis plus theorie te accentueren. Door de inzet van trainingsacteurs merk ik dat ik meer de actie gerichte leerstijl inzet en hoor in de evaluaties regelmatig terug dat cursisten de onderdelen oefenen met een trainingsacteur als het meest leerzaam waarderen.

Niet van toepassing

Contacturen: 3 uur

Zelfstudie: 1 uur

Naar boven