Werken met getraumatiseerde gezinnen

In deze 3-daagse cursus worden de begrippen bij complex trauma behandeld; wat wordt hieronder verstaan? Daarnaast wordt trauma in relatie tot anderen behandeld en wat trauma voor effect kan hebben op de hulpverlener; secundair trauma.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Werken met getraumatiseerde gezinnen

Inzicht in ontstaan en verschillende vormen van traumagerelateerde problematiek, op individueel en gezinsniveau. De gevolgen van vroegkinderlijk trauma op het (gezins)leven. Deelnemers hebben na de cursus inzicht in de manier waarop hun eigen handelen bepaald wordt en invloed heeft op werken met getraumatiseerde gezinssystemen. Tevens worden tools aangereikt waarmee deelnemers belemmeringen wat betreft hulpverlening kunnen wegnemen of omzeilen, waardoor de hulpverleningsrelatie in stand blijft en de hulp kan blijven voortduren. Naast trauma en het effect van trauma op gezinsfunctioneren wordt er ook stilgestaan bij de effecten hiervan op de hulpverlener zelf en krijgt de deelnemers handvatten ter voorkoming en bespreking van secundair trauma, zowel op individueel als teamniveau.

Deze cursus biedt inzicht in de verschillende vormen van traumagerelateerde problematiek op individueel en gezinsniveau en de gevolgen van vroegkinderlijk trauma op het (gezins)leven. Deelnemers krijgen handvatten om hun eigen handelen te begrijpen en invloed uit te oefenen op het werken met getraumatiseerde gezinssystemen. Bovendien worden er tools aangereikt om belemmeringen in de hulpverlening weg te nemen of te omzeilen, waardoor de hulpverleningsrelatie in stand blijft en de hulp kan blijven voortduren. Naast het bespreken van trauma en het effect hiervan op gezinsfunctioneren, wordt er ook stilgestaan bij de effecten hiervan op de hulpverlener zelf en krijgen cursisten handvatten ter voorkoming en bespreking van secundair trauma, zowel op individueel als teamniveau. Schrijf je nu in voor deze waardevolle cursus en vergroot je kennis en vaardigheden in het werken met getraumatiseerde gezinnen.


Ervaren docent(en)
Direct je certificaat
Op locatie en heerlijke lunch
Geaccrediteerd

Werkwijze

Er worden verschillende werkvormen gehanteerd; plenaire overdracht, rollenspel, filmmateriaal, werken in groepjes aan casuïstiek, etc.

 

Doelstellingen

1.       Deelnemers kunnen duidelijke en subtiele fysieke stress- en traumasignalen herkennen.

2.       Deelnemers weten welke verschillende typen trauma er  (- 9 maanden tot en met volwassenheid) zijn en welke gevolgen deze hebben op individueel niveau en op de gezinsdynamiek?

3.       Deelnemers weten welke effecten trauma heeft op het kind en wat de gevolgen zijn op lange termijn.

4.      Deelnemers weten welke interventies passend zijn in gesprek met cliënten die veel stress ervaren en globaal welke behandelmogelijkheden passend zijn

5.       Deelnemers weten welke copingstrategieën in stressvolle situaties toegepast worden en krijgen meer zicht op hun eigen copingstrategie.

6.     Deelnemers weten welk effect werken met getraumatiseerde gezinnen heeft op eigen functioneren.

Contacturen: 21 uur

Zelfstudie: 13 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Werken met getraumatiseerde gezinnen

Utrecht, nog niet bekend
21 contacturen
Eva Eggink en Roos Gerats

Reviews

Deze cursus zou...

01-02-2024

Deze cursus zou ik aanbevelen omdat het echt de basis van zoveel problematiek dekt.

Eva

Mooie balans tussen...

01-02-2024

Mooie balans tussen oefeningen en theorie. Waarbij theoretische modellen ook weer bruikbaar zijn in behandeling.

Hermance

Fijne koppeling met...

01-02-2024

Fijne koppeling met de praktijk. Heel divers qua onderwerpen.

Wilma

Deze cursus was...

01-02-2024

Deze cursus was echt bijzonder informatief en experimenteel. Verplichte kost voor elke jeugdzorg professional wat mij betreft!

Merel

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.