Webinar: Hallucinaties (stemmen horen) bij iemand met borderline persoonlijkheidsstoornis; wat te doen?

In deze webinar wordt ten eerste de wetenschappelijke kennis rondom stemmen bij BPS gepresenteerd. Daarna gaat het over bejegening, behandelopties en hun plausibiliteit.

Inhoud

Auditief-verbale hallucinaties (stemmen horen) komen vaak voor, niet alleen bij psychose. Ook therapeuten die trauma, depressie en persoonlijkheidsstoornissen behandelen zullen het geregeld tegen komen. Bij borderline persoonlijkheidsstoornis lopen de schattingen van de prevalentie uiteen, waarbij het erop lijkt dat zeker 1 op de 4 patiënten stemmen hoort. Dit symptoom is niet onschuldig, maar hangt bijvoorbeeld samen met meer suïcidaliteit. Er is echter weinig bekend over wat de beste manier is om patiënten hierbij te helpen. Reguliere schematherapie, waarbij je de stem als ‘straffende ouder modus’ meeneemt? Of cognitieve gedragstherapie op de opvattingen rondom de stem gericht? Antipsychotische medicatie?

In deze webinar wordt ten eerste de wetenschappelijke kennis rondom stemmen bij BPS gepresenteerd. Daarna gaat het over bejegening, behandelopties en hun plausibiliteit.

Deel deze pagina:
aantal dagen:
1
contacturen:
2

Geplande cursussen

LocatieDocent(en)LestijdenBeschikbaarheid

De webinar is toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in dit thema.

dr. Tonnie Staring

dr. Tonnie Staring

Dr. Tonnie Staring is klinisch psycholoog, psychotherapeut, supervisor VGCt, en EMDR practitioner. Hij werkt als hulpverlener bij Altrecht, afdeling Vroege Psychose ABC en het Early Detection and Intervention (EDI) team. Tonnie doceert over psychose, trauma en over wetenschap aan verscheidene BIG-opleidingen, alsook soms in het buitenland (NIMH, NHS). Hij publiceerde enkele boeken en meer dan 50 wetenschappelijke artikelen en hoofdstukken.

Er is geen voorbereiding nodig met betrekking tot het bestuderen van literatuur voorafgaande aan de webinar.

Naar boven