Signaleren van trauma bij kind en jeugd

Tijdens deze 1-daagse wordt stilgestaan bij de verschillende traumabegrippen en de invloed van met name vroegkinderlijk chronisch trauma op de (verschillende) ontwikkelingsfasen.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Signaleren van trauma bij kind en jeugd

Trauma kan ook bij jonge kinderen ernstige gevolgen hebben, terwijl lange tijd werd gedacht dat zij er minder last van zouden hebben. Het window of tolerance model is een belangrijk instrument om trauma te herkennen en te begrijpen. In deze cursus leer je triggers in kaart brengen en vermijdingsgedrag herkennen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Mensen die traumaklachten ervaren, zijn namelijk vaak sterk in het vermijden van hun problemen, waardoor de impact van trauma onderschat kan worden. Na deze cursus ben je in staat om trauma sneller te herkennen en weet je wat je moet doen om jonge kinderen te helpen bij traumaverwerking.

Al na één dag certificaat
Ervaren docent
Direct toepasbaar in de praktijk
Goed bereikbaar met OV

Doelstelling

Na afloop van de cursus:

-        Hebben cursisten kennis van de verschillende begrippen rondom trauma

-        Hebben cursisten kennis van de invloed van (m.n. vroegkinderlijk chronisch) trauma op de (verschillende)  ontwikkeling(sfasen)

-        Zijn cursisten in staat om triggers en vermijdingsgedrag te herkennen aan de hand van het window of tolerance model

Werkwijze

De bijeenkomst zal bestaan uit een theoretische inleiding door de docent, veelal visueel ondersteund (filmmateriaal). En uit diverse werkvormen waarbij er een actieve houding van de cursisten wordt verwacht. Er zal ruimte zijn voor literatuurbespreking, groepsdiscussie en voor het oefenen van vaardigheden. De cursist wordt gevraagd eigen casuïstiek in te brengen.


Contacturen: 6 uur

Zelfstudie: 4 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Signaleren van trauma bij kind en jeugd

Online via zoom
6 contacturen
Fenna Appelman

Reviews

Ik vond heel de cursus inspirerend. De...

16-10-2023

Ik vond heel de cursus inspirerend. De inhoud was interessant, werd goed gebracht, heel praktisch ook en kunnen we goed gebruiken in de praktijk.

Sam

Prettige cursus met veel casusvoorbeelden en de...

16-10-2023

Prettige cursus met veel casusvoorbeelden en de praktische tips voor de praktijk. Inzetbaar, passend voor ons beroep en heel duidelijk.

Anke

De filmpjes en ervaringen vanuit de trainer...

16-10-2023

De filmpjes en ervaringen vanuit de trainer waren super nuttig, ook de tips om het bespreekbaar te maken door window of tolerance en de metafoor van de bal onder water duwen.

Josefien

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.