Mindfulness Based Cognitive Therapy (25 uur)

Mindfulness Based Cognitive Therapy (25 uur): ontdek de kracht van mindfulness in de geestelijke gezondheidszorg. Leer tijdens deze opleiding hoe MBCT kan bijdragen aan het terugdringen van recidive bij depressie en het verminderen van psychische klachten zoals spanning, somberheid en angst. Als derde generatie cognitieve gedragstherapie focust MBCT op het veranderen van de relatie tot klachten in plaats van het veranderen van de klachten zelf. Leer hoe je als therapeut de methodiek toepast in een individuele therapie en ervaar zelf de kracht van mindfulness tijdens de oefeningen. Met theoretische achtergrond, nieuwste ontwikkelingen en aandacht voor mindfulness-based inquiry.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Mindfulness Based Cognitive Therapy (25 uur)

Mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) is een effectieve methode gebleken in de geestelijke gezondheidszorg. De methode is ontstaan uit de mindfulness-based technieken van Jon Kabat-Zinn in 1979, waarbij de nadruk lag op het omgaan met fysieke stress. MBCT werd verder ontwikkeld door Segal, Williams en Teasdale, die een cognitief component toevoegden om terugval bij depressie te verminderen. Door de jaren heen is gebleken dat MBCT ook geschikt is bij tal van andere psychische klachten, zoals spanningsklachten, somberheid en angstklachten.

Anders dan bij traditionele cognitieve gedragstherapie, waarbij gericht wordt gewerkt aan het veranderen van specifieke klachten, ligt bij MBCT de nadruk op het veranderen van de relatie tot de klachten. De cliënt leert de klacht niet te veroordelen, maar op een nieuwe manier te onderzoeken, namelijk zonder oordeel, onderzoekend en met aandacht. Dit vraagt niet alleen om een nieuwe benaderingswijze van de cliënt, maar ook van de therapeut.

De cursus 'Mindfulness Based Cognitive Therapy (25 uur)' biedt theoretische kennis en vaardigheden binnen het gebied van MBCT. Er wordt aandacht besteed aan de theoretische achtergrond, de nieuwste ontwikkelingen, de plaats van MBCT binnen de gedragstherapie, het zelf ervaren van mindfulness en het toepassen van MBCT als therapeut in individuele therapie. De cursus biedt therapeuten de mogelijkheid om effectiever te kunnen werken met cliënten die kampen met diverse psychische klachten.

geaccrediteerd
Zeer ervaren docent
Direct toepasbaar in de praktijk
Heerlijke lunch

Doelstelling

De opleiding helpt om naast de cognitieve theorie ook zicht te krijgen hoe cliënten zich verhouden tot hun negatieve cognities. Mindfulness is onderdeel van ACT en andere derde-generatie gedragstherapieën en hiermee wordt ook een koppeling gemaakt. Het MBCT programma zoals in deze cursus wordt behandeld middels het programma van Williams, Teasdale en Segal, wordt ingezet als terugvalpreventie bij chronische en recidiverende depressieve klachten en is bij deze groep het best onderzocht. Ook koerst deze opleiding op de theoretische onderbouwing en wetenschappelijke evidentie van MBCT waar uitgebreid aandacht aan wordt besteed. Binnen de opleiding is zelf de oefeningen doen, naast het leren geven ervan essentieel voor een goed begrip van het inhoud. De deelnemer oefent tussen de opleidingsdagen door dan ook met de oefeningen zoals deze worden aangeleerd tijdens de lesdagen.

Werkwijze

In de vier lesdagen wordt de theoretische achtergrond van de MBCT geïntegreerd met therapeut-cliënt oefeningen en eigen ervaring.

Belangrijke onderwerpen zijn: - Theoretische achtergrond van MBCT in de relatie met cognitieve gedragstherapie - Wetenschappelijke onderbouwing van MBSR/ MBCT - Mindfulness beoefenen (praktijk en theorie) - Mindfulness-oefeningen aanbieden als therapeut - Mindfulness in de therapeutische relatie

De opleiding bevat de volgende elementen: - Theoretische uitleg van MBCT (onder andere door middel van videofragmenten) - Literatuurstudie en -besprekingen - Deelnemers laten oefenen in het begeleiden van mindfulness-oefeningen en mindful inquiry - Deelnemers zelf laten ondergaan van mindfulness-oefeningen (inclusief enkele oefeningen thuis) - Begrip van MBCT in combinatie met verklarende diagnostische modellen - Toetsing en evaluatie

Onderdelen die in het cursustraject steeds terugkeren zijn: - Bespreking van de literatuur aan de hand van presentaties. - Interactieve bespreking van de leerstof & discussie. - Demonstraties, praktische oefeningen en rollenspellen. - Praktijkopdrachten, toetsing en eigen casuïstiek (volwassenen, jongeren en kinderen).

Contacturen: 25

Zelfstudie uren: 15

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Mindfulness Based Cognitive Therapy (25 uur)

Amsterdam, Akademie Amsterdam
25 contacturen
Bert Hoogstad

Reviews

Ik vond deze cursus erg inspirerend, omdat...

10-04-2024

Ik vond deze cursus erg inspirerend, omdat je weer bezig bent met mindfulness, bewust wordt van het feit dat we los staan van onze gedachten.

Hugo

Fijne concrete oefeningen.

10-04-2024

Fijne concrete oefeningen.

Pauline

Fijne afwisseling, zowel vanuit wetenschap als koppeling...

10-04-2024

Fijne afwisseling, zowel vanuit wetenschap als koppeling aan de praktijk

Charlotte

Ik vond de inhoud interessant, fijn dat...

10-04-2024

Ik vond de inhoud interessant, fijn dat de cursus afwisselend was

Anoniem

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.