Cursus geweldloos verzet

Wanneer de kinderen de baas in huis worden en ouders, docenten en ook hulpverleners zich toenemend machteloos gaan voelen, kan geweldloos verzet helpen om de vicieuze cirkels te doorbreken.

Inhoud

Met de methode Geweldloos Verzet leren professionals op een geweldloze manier weerstand te bieden tegen agressie. Haim Omer, hoogleraar psychologie te Tel Aviv, ontwikkelde deze praktische methode dat zich richt op het bieden van actieve weerstand tegen probleemgedrag en het vermijden van escalatie. Zijn inspiratiebronnen komen uit de politieke strijd van onder andere Mahatma Gandhi en Martin Luther King. Aanvankelijk richtte de benadering zich tot gezinnen met kinderen en adolescenten. Echter, de methode wordt inmiddels ook toegepast in andere gebieden als scholen en buurten en andere instellingen. 


Werkwijze

  • Bespreken van de  theorie
  • uitwisselen van eigen ervaringen
  • oefenen met het stappenplan
  • oefenen met acteur
  • theoriebespreking met reader en sheets
  • discussie over relevante onderwerpen
  • praktijksimulaties oefenen met acteurs 


Doelstellingen 

Het kennismaken met de methode van Geweldloos Verzet en deze kunnen toepassen in de praktijk en kunnen overbrengen aan belanghebbende anderen.


Wijze van toetsing

Multiple choice toets over de literatuur.

Korte individuele presentatie over het geleerde.


aantal dagen:
2
contacturen:
13

Aankomende cursussen

LocatieLestijdenBeschikbaarheid
Amsterdam WTC Zuidas Business & Conference Center Amsterdam
  1. maandag 6 apr 2020 van 9:30 - 16:45
  2. maandag 20 apr 2020 van 9:30 - 16:45
meer dan 5 plaatsen

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 13/09/17 tot 25/09/20
Herregistratie13Toegekend
Behandeling11Toegekend
Diagnostiek2Toegekend
Extra literatuurstudie5Toegekend

SKJ

geldig van 26/09/17 tot 26/09/20
Opleidingstraject jeugdzorgwerker21Toegekend

NIP eerstelijns psychologen

geldig van 26/09/17 tot 25/09/20
ELP Herregistratie18Toegekend

Professionals werkzaam op HBO+ niveau en academisch niveau. Zoals psychologen, (ortho) pedagogen, jeugdzorgwerkers, POH-GGZ'ers, leerkrachten, medewerkers uit de verstandelijk gehandicaptenzorg.

drs. Ruth Willems

Drs. Ruth Willems, kinderpsycholoog NIP en registermediator MfN, heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en the University of Melbourne en is afgestudeerd in de klinische psychologie, volwassenen. Hierna heeft zij zich gespecialiseerd tot kinder-en jeugdpsycholoog.

Tevens heeft Ruth de postmediation opleiding Family mediation gevolgd. Ruth's werkervaring als psycholoog ligt vooral in de verstandelijk gehandicaptenzorg en bij de Raad voor de Kinderbescherming, Ministerie van Justitie. Zij heeft sinds 2007 haar eigen psychologenpraktijk Hulp op IJburg in Amsterdam. Ze heeft een vragenlijst met handleiding ontwikkeld voor adoptiegezinnen: Vragen over adoptie. Ook heeft zij een kinderboek geschreven: Hana. In 2018 is het praktisch handboek uitgekomen: Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd. Opvang na Schokkende Gebeurtenissen. En in 2019: Hulpverlening bij echtscheiding. Daarnaast schrijft zij artikelen en levert zij bijdragen aan wetenschappelijke boeken en heeft zij een vaste column bij ouder.nl.
Ruth Willems geeft diverse vaste cursussen voor King Nascholing. Daarnaast ontwikkelt zij ook trainingen op maat.

drs. Ruth Willems

Verplicht zelf aan te schaffen:

Geweldloos verzet in gezinnen;een nieuwe benadering van gewelddadig en zelfdestructief gedrag van kinderen en adolescenten. H. Omer en E. Wiebenga (174 pagina’s), 20159789036809481.

Overige literatuur is online beschikbaar.


Naar boven