EMDR en Systeemtherapie

Tijdens deze 3-daagse cursus EMDR en Systeemtherapie krijg je meer inzicht in de invloed van traumata van de ouders op hun kinderen, van traumata van partners op hun partners en van traumata van kinderen op hun ouders. EMDR met aanwezigheid van belangrijke andere, is hier een goede behandelmethode.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. EMDR en Systeemtherapie

De cursus 'EMDR en Systeemtherapie' biedt meer inzicht in de invloed van traumata op gezinnen en systemen, en hoe EMDR hierbij kan helpen. Tijdens de cursus leert de cursist hoe trauma's van individuele gezinsleden het hele systeem kunnen beïnvloeden, inclusief de mogelijke secundaire traumatisering. Er wordt geoefend met het maken van een genogram en vijfhypothesenkolommen in gezinsverband. Aan de hand van verschillende voorbeelden, zoals intergenerationeel trauma, geweldstrauma en scheidingstrauma, leer je hoe EMDR met aanwezigheid van belangrijke anderen een effectieve behandelmethode kan zijn. Deze cursus is geschikt voor therapeuten die geïnteresseerd zijn in EMDR en systeemtherapie. 

100% op locatie
Zeer ervaren docenten
Direct toepasbaar in de praktijk
18 punten geaccrediteerd

Doelstellingen

Na afloop van de cursus zijn de deelnemers in staat om optimaal gebruik te maken van de aanwezigheid van belangrijke anderen bij de verwerking van traumata met behulp van EMDR. Ook krijgen de deelnemers via het werken met genogrammen inzicht in hoe traumatische ervaringen door de generaties heen van invloed zijn op betekenisgeving en negatieve interactiepatronen binnen het gezin. De deelnemers leren het systeem actief in te zetten in het 'verzilveren' (een begrip van A. Lange) van de resultaten van de EMDR behandeling.

Werkwijze

De cursus omvat afwisselende werkvormen; theoretische inleidingen door de docent, het bespreken van de opgegeven literatuur en de koppeling naar de praktijk. Verder wordt er veelal gebruikt gemaakt van rollenspellen, demonstraties, videoanalyse en huiswerkopdrachten.  Daarnaast wordt er met de volgende methodieken gewerkt;

  • genogrammen;
  • interactionele gedragsanalyses;
  • observatie-opdrachten aan de leden van het systeem;
  • systemisch doorvragen naar veranderingen, winst.

Wijze van toetsing

De toetsing van deze cursus zal bestaan uit het inleveren van  een casusbeschrijving die op een voorgeschreven wijze gemaakt moet worden.

Het is een pré (maar niet verplicht) als cursisten een basiscursus Cognitieve Gedragstherapie van 100 uren hebben gevolgd of een inleiding systeemtherapie van 60 uren.

Contacturen: 18 uur

Zelfstudie: 11 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

EMDR en Systeemtherapie

Amsterdam, Aristo Amsterdam
18 contacturen
Daphne Schoeber en Meike van Veggel

Reviews

De docenten waren super! Wat waren ze...

02-10-2023

De docenten waren super! Wat waren ze prettig om naar te luisteren en hebben ze ons in onze kracht weten te zetten. Bij de rollenspellen hebben ze op een respectvolle manier tips gegeven waar men echt iets aan had en die de methodes verhelderden. De sfeer in de groep werd door de docenten heel prettig en veilig waardoor iedereen kon leren en groeien. Zou meer cursussen van hun willen volgen!

Jasper

De cursus gaf me bruikbare handvatten om...

02-10-2023

De cursus gaf me bruikbare handvatten om individuele tot systeemprobleem te herdefinieren en de daarop volgende stappen in de behandeling.

Robert

De kennis en kunde van de boeiende...

02-10-2023

De kennis en kunde van de boeiende docenten spatte er van af!

Pim

Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen door...

02-10-2023

Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen door deze cursus. Ik ben super enthousiast.

Ingrid

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.