Diagnostiek bij een vermoeden van seksueel misbruik

In deze cursus worden gesprekstechnieken geoefend om een compleet onderzoek te doen gericht op de psychoseksuele ontwikkeling van een kind. Ingegaan wordt op de verschillen tussen diagnostiek in de forensische context en de hulpverleningscontext.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Diagnostiek bij een vermoeden van seksueel misbruik

In deze cursus 'Diagnostiek bij een vermoeden van seksueel misbruik' leer je het signaleren van seksueel misbruik. Daarnaast is er ook aandacht voor de normale psychoseksuele ontwikkeling van een kind, waarbij voor ieders normen en waarden op het gebied van seksualiteit worden meegenomen en de invloed daarvan op het gesprek met ouders en kinderen. 

Hieruit ontstaat gerichte diagnostiek met betrekking tot mogelijk seksueel misbruik. Waarbij de volgende voorwaarden worden behandeld: uitvoeren van een psychoseksuele screening, de opbouw, en een gericht kind-interview en het daaraan voorafgaande gesprek met ouders. Hierbij doe je ervaring op met suggestieve vragen en andere relevante zaken die te maken hebben met de vraag: hoe vraag ik wat ik wil weten?

Specifiek worden in deze cursus ook het spanningsveld tussen hulpverlening en justitie, de diagnostiek in scheidings- en omgangszaken en de verslaglegging van een onderzoek onder de aandacht gebracht. Tot slot is er ook ruimte voor het bespreken van het vervolg op de diagnostiek, waaronder het opzetten van een hulpverleningsplan, kindergroep en oudergroepen.

100% op locatie
Zeer ervaren docent
Direct toepasbaar in de praktijk
Heerlijke lunch

Doelstelling

  • Kennis en vaardigheden vergroten op het gebied van diagnostiek bij een vermoeden van seksueel misbruik, voortbordurend op een redelijke basiskennis omtrent seksueel misbruik van kinderen en kennis omtrent de 'gewone' diagnostiek.
  • De cursist leert om een compleet onderzoek te doen gericht op de psycho-seksuele ontwikkeling van het kind; een zogeheten psychoseksuele screening. 
  • De cursist heeft na afloop van de training voldoende gesprekstechnieken geleerd om zelfstandig een kind-interview af te nemen evenals het daarbij behorende oudergesprek alsmede het adviesgesprek.

Werkwijze De cursus zal bestaan uit inleidingen door de docent en praktische oefeningen. Kennis en vaardigheden worden opgedaan door het uitbreiden van de theoretische basiskennis omtrent seksueel misbruik en diagnostiek, en ervaring opdoen met gesprekstechnieken. 

Wijze van toetsing De cursist zal een verslag van een gesprek maken van een ouder en kind over de psychoseksuele ontwikkeling van het kind.

Contacturen: 18 uur

Zelfstudie: 11 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Diagnostiek bij een vermoeden van seksueel misbruik

Amsterdam, Aristo Amsterdam
18 contacturen
Suzanne Terhorst

Reviews

Praktische tips, fijne docent, relevante informatie, veel...

07-05-2024

Praktische tips, fijne docent, relevante informatie, veel tijd voor vragen.

Thom

Deze cursus bevat veelzijdigheid in onderwerpen en...

07-05-2024

Deze cursus bevat veelzijdigheid in onderwerpen en praktische uitvoerbaarheid. Super goed.

anoniem

Nieuwe en toepasbare kennis. Hele fijne trainer....

07-05-2024

Nieuwe en toepasbare kennis. Hele fijne trainer.

Amber

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.