Cursus werken met Duplo poppetjes

Werken met duplo-poppetjes is van oorsprong een contextuele methodiek met Duplo-poppetjes en ander materiaal. In deze cursus wordt het toegepast in het systemisch werken in relaties en gezinnen. 

.

Deze cursus biedt een eerste of een hernieuwde kennismaking met werken met duplo poppetjes  In deze cursus worden de grammatica van de methode werken met duplo poppetjes geleerd, alsmede hoe het visualiseren ondersteuning kan bieden, in individuele en in relatie/ gezinstherapie, met kinderen en met volwassenen. De cursus leert de verschillende, veel voorkomende thema’s met poppetjes en ander materiaal neer te zetten. De thema’s die bij de Basiscursus aan bod komen zijn onder meer: 

 • parentificatie
 • loyaliteiten
 • relatiedynamieken
 • gezinsrelaties
 • rouw, trauma
 • opvoeding

De theoretische achtergrond is systeem-therapeutisch en contextueel.

Doelstelling:

Het doel van de cursus is het zelf leren werken met het materiaal* en op die manier werken met duplo poppetjes te creëren naast onze verbale taal, alsmede om een integratie te bereiken tussen het praten en het gelijktijdig hanteren van de poppetjes en het materiaal. Je leert hoe je je handen kan laten doen wat je intuïtie ingeeft en ze te laten neerzetten wat een cliënt probeert te zeggen of niet in woorden uit kan drukken. Aan het einde van deze cursus kunnen de deelnemers:

 • De eigen hulpverlenersrelatie met werken duplo poppetjes neerzetten en hebben deelnemers daar meer inzicht in.
 • Het basismateriaal van werken met duplo poppetjes toepassen.
 • Systemische en contextuele begrippen met werken met duplo poppetjes neerzetten.
 • Een rouwpad uitzetten.
 • Parentificatie herkennen en visualiseren
 • Vanuit systemisch perspectief kijken naar de client en het aangemelde probleem

De cursist leert zowel de krachten en kwetsbaarheden, hulpbronnen en lasten in te schatten. Ook leert de cursist waar de ruimte voor de verandering zit, en waaraan gewerkt gaat worden met de cliënt of het cliëntsysteem.

*materiaal: hiermee wordt bedoeld de visualisatiemiddelen zoals onder meer de duplo- en playmobilpoppetjes, gestileerde krijgertjes in zwart en rood, blokjes, gekleurde viltjes, een toverstaf, kleurige doosjes (schatkistjes) en touwtjes.


Deel deze pagina:
aantal dagen:
2
contacturen:
12

Geplande cursussen

LocatieDocent(en)LestijdenBeschikbaarheid

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 3 nov 2021— 2 nov 2024
Diagnostiek3Toegekend
Behandeling4Toegekend
Overige5Toegekend
Herregistratie12Toegekend
Extra literatuur2Toegekend

SKJ

Opleidingstraject jeugdzorgwerker/ jeugd- en gezinsprofessional12Toegekend

Academici en HBO opgeleide hulpverleners werkzaam in de jeugdhulpverlening en de GGZ. 

 

Petra Kruijdenberg

Petra Kruijdenberg

Petra Kruijdenberg is systeemtherapeut, NVRG supervisor en leertherapeut, en EFT therapeut. Zij is momenteel in opleiding tot DDP practitioner en in opleiding tot Attachment Based family therapist. Ze werkt in eigen praktijk en bij Molemann Mental Health in Hilversum. Ze werkt zowel met jongeren en kinderen als volwassenen en ze geeft groeps- en oudertrainingen in Nieuwe Autoriteit en Mindful parenting. Tevens geeft ze trainingen in de methodiek ‘Een Taal Erbij’. Zij is overtuigd van de krachten en hulpbronnen van gezinnen als basis van herstel en verandering. 

Individuele psychische problemen en de manieren waarop mensen naar zichzelf kijken vinden vaak hun de oorsprong in de gezinsdynamiek van herkomst.  De oplossingen dienen volgens haar ook vanuit de context van het gezin gezocht te worden.

Wordt online verzorgd door King nascholing

Naar boven