Cognitieve gedragstherapie: Socratische dialoog, gedachtenschema’s en gedragsexperimenten en negatief zelfbeeld

Negatieve gevoelens en ongewenst gedrag worden vaak niet door situaties of gebeurtenissen zelf veroorzaakt, maar door de (mis)interpretatie daarvan. In deze cursus worden vaardigheden geoefend om deze interpretaties bij te stellen.

Inhoud
Cognitieve gedragstherapie is een kortdurende, doelgerichte vorm van psychotherapie, die werkzaam is bij diverse psychische klachten waaronder angststoornissen, stemmingsstoornissen en eetstoornissen. In deze tweedaagse workshop wordt uitgegaan van de visie van Aaron Beck; waarbij het uitgangspunt is dat negatieve gevoelens en ongewenst gedrag niet door situaties of gebeurtenissen zelf veroorzaakt worden, maar door de (mis)interpretatie daarvan. Door de interventies te richten op bijstelling van die misinterpretaties nemen de negatieve gevoelens en het ongewenste gedrag af.

Deze workshop is bedoeld als een eerste kennismaking met zowel de theoretische uitgangspunten als de werkwijze vanuit de visie van Beck. Naast kennisoverdracht is er veel ruimte om vaardigheden te oefenen.

Doelstellingen
Aan het einde van de cursus:

  • heeft de cursist kennis over de cognitief gedragstherapeutische visie op psychopathologie;
  • heeft de cursist kennis over twee basisvaardigheden om disfunctionele gedachten te onderzoeken: de socratische dialoog (met behulp van gedachteschema’s) en gedragsexperimenten;
  • heeft de cursist zicht op het cognitief model van zelfbeeld.
Deel deze pagina:
aantal dagen:
2
contacturen:
12

Geplande cursussen

LocatieDocent(en)LestijdenBeschikbaarheid

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 13 dec 2018—12 dec 2021
Behandeling8Toegekend
Diagnostiek4Toegekend
Herregistratie12Toegekend

Hulpverleners in de GGZ (psychologen, psychiaters, POHs-GGZ, SPV-ers, maatschappelijk werkenden) die kennis willen maken met cognitieve gedragstherapie, of hun kennis willen van het onderwerp willen opfrissen.

 

dr. Colin van der Heiden

dr. Colin van der Heiden

Colin van der Heiden heeft bijna 25 jaar ervaring als behandelaar bij diverse instellingen binnen de GGZ. Momenteel is hij als GZ-psycholoog/psychotherapeut werkzaam op de afdeling Angst en Dwang bij PsyQ in Rotterdam. Daarnaast is hij een dag per week werkzaam bij de Erasmus Universiteit Rotterdam als bijzonder hoogleraar Klinische Psychologie. Hij is erkend supervisor van de VGCt en NVP, en geeft ruim 15 jaar les op het gebied van de cognitieve gedragstherapie. Hij heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van angst- en dwangstoornissen. 

Met name van de gegeneraliseerde angststoornis, het onderwerp waarop hij in 2011 promoveerde, en de obsessieve compulsieve stoornis, waarnaar hij momenteel onderzoek doet. Hij heeft diverse wetenschappelijke publicaties op het vlak van de cognitieve gedragstherapie op zijn naam staan, waaronder (met anderen) het boek 'Cognitieve therapie: De basisvaardigheden'.

Wordt digitaal beschikbaar gesteld via de digitale omgeving van King nascholing 

Naar boven