Cognitieve gedragstherapie: Socratische dialoog en gedragsexperimenten

Negatieve gevoelens en ongewenst gedrag worden vaak niet door situaties of gebeurtenissen zelf veroorzaakt, maar door de (mis)interpretatie daarvan. In deze 1-daagse cursus worden vaardigheden geoefend om deze interpraties bij te stellen.

Inhoud
Cognitieve gedragstherapie is een kortdurende, doelgerichte vorm van psychotherapie, die werkzaam is bij diverse psychische klachten waaronder angststoornissen, stemmingsstoornissen en eetstoornissen. In deze 1-daagse workshop wordt uitgegaan van de visie van Aaron Beck; waarbij het uitgangspunt is dat negatieve gevoelens en ongewenst gedrag niet door situaties of gebeurtenissen zelf veroorzaakt worden, maar door de (mis) interpretatie daarvan. Door de interventies te richten op bijstelling van die misinterpretaties nemen de negatieve gevoelens en het ongewenste gedrag af.

Deze cursus is bedoeld als een eerste kennismaking met zowel de theoretische uitgangspunten als de werkwijze vanuit de visie van Beck. Naast kennisoverdracht is er veel ruimte om vaardigheden te oefenen.

Doelstelling
Aan het einde van de cursus:

  • heeft de cursist kennis over de cognitief gedragstherapeutische visie op psychopathologie;
  • heeft de cursist kennis over twee basisvaardigheden om disfunctionele gedachten te onderzoeken: de socratische dialoog (met behulp van gedachteschema’s) en gedragsexperimenten. 


Deel deze pagina:
aantal dagen:
1
contacturen:
6

Geplande cursussen

LocatieDocent(en)LestijdenBeschikbaarheid

SKJ

Jeugdzorgwerkers / jeugd- en gezinsprofessionals6,5Toegekend

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 29 jun 2017—27 dec 2020
Behandeling4,5Toegekend
Diagnostiek2Toegekend
Herregistratie6,5Toegekend

Hulpverleners in de GGZ, jeugdzorg of onderwijs (psychologen, psychiaters, POH-GGZ’ers, SPV-ers, maatschappelijk werkenden) die kennis willen maken met cognitieve gedragstherapie, of hun kennis van het onderwerp willen opfrissen (CGT èn CGW-ers)

dr. Colin van der Heiden

dr. Colin van der Heiden

Colin van der Heiden heeft bijna 25 jaar ervaring als behandelaar bij diverse instellingen binnen de GGZ. Momenteel is hij als GZ-psycholoog/psychotherapeut werkzaam op de afdeling Angst en Dwang bij PsyQ in Rotterdam. Daarnaast is hij een dag per week werkzaam bij de Erasmus Universiteit Rotterdam als bijzonder hoogleraar Klinische Psychologie. Hij is erkend supervisor van de VGCt en NVP, en geeft ruim 15 jaar les op het gebied van de cognitieve gedragstherapie. Hij heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van angst- en dwangstoornissen. 

Met name van de gegeneraliseerde angststoornis, het onderwerp waarop hij in 2011 promoveerde, en de obsessieve compulsieve stoornis, waarnaar hij momenteel onderzoek doet. Hij heeft diverse wetenschappelijke publicaties op het vlak van de cognitieve gedragstherapie op zijn naam staan, waaronder (met anderen) het boek 'Cognitieve therapie: De basisvaardigheden'.

Literatuur (wordt online beschikbaar gesteld)

  • Ten Broeke, E. ten, Meijer, S., & van der Heiden, C. (2005). Hoe een B.A.N.G. een E.N.G. kan worden: Het gedachteschema in cognitieve therapie. PsychoPraxis, 7, 149-154.
  • Ten Broeke, E., van der Heiden, C., Meijer, S., & Hamelink, H. (2008). Cognitieve therapie: De basisvaardigheden. Amsterdam: Boom.
    Hoofdstuk 5. Gedragsexperimenten.

Naar boven