‘Brain-based’ begeleiden/ Family Empowerment methodiek

In deze cursus leer je de principes van ‘brain-based’ opvoeden: recente kennis over het brein in relatie tot stress binnen de ouder-kind interactie en speelse zelfregulatieoefeningen vanuit de ‘family-empowerment’ methodiek.  Na deze cursus kun je ouders leren hun eigen brein en dat van hun kinderen te kalmeren en hoe ze een bewuste keuze kunnen maken op stressvolle momenten.

Inhoud

Er zijn veel gezinnen die te maken hebben met stressgerelateerde problematiek. In deze cursus krijg je psycho-educatie over de ontwikkeling van het kinderbrein en de stressfysiologie.  Je leert zelfregulatieoefeningen die meer rustmomenten bij gezinnen creëren en effect hebben op het brein bij stress en veilige onderlinge relaties bevordert. Wanneer er veilige verbinding is en het brein kalm is, kan er bewust gekozen worden om anders te reageren op elkaar. Een dergelijke reactie stimuleert de ontwikkeling van het kinderbrein op een gunstige manier.

In de ‘Family Empowerment methodiek en het ‘brain-based’ opvoeden zijn verschillende theoretische stromingen en evidence based interventies samengebracht. De methodiek  is gebaseerd op  de nieuwste inzichten vanuit de neurowetenschap, de hechtingstheorie, de biologische aspecten van de stressfysiologie en het belang van spel.  De oefeningen die gebruikt worden in de training komen uit effectief bewezen methoden: mindfulness, theraplay, EF(F)T. 

Doelstellingen

Na deze cursus heeft de deelnemer kennis over:

  • Stressfysiologie in relatie tot opvoeding
  • Het werk van Daniel Siegel en Daniel Hughes over ‘brain-based’ opvoeden
  • Positieve effecten van de Family Empowerment methodiek op de ontwikkeling van het kinderbrein en de regulatie van stress in het gezin.

Na deze cursus is de deelnemer in staat om:

  • Psycho-educatie te geven aan ouders en kinderen over wat stress met je (brein) doet en wat het effect van stress is op interacties in het gezin.
  • Zelfregulatieoefeningen aan te bieden aan ouders en kinderen zodat ouders leren hun eigen brein en dat van hun kind(eren) te kalmeren en dan een bewuste keuze kunnen maken op stressvolle momenten.
  • Speelse interventies in te zetten bij verstoorde interactiepatronen.
aantal dagen:
2
contacturen:
12

Geplande cursussen

LocatieDocent(en)LestijdenBeschikbaarheid
Amsterdam WTC Zuidas Business & Conference Center Amsterdam
  1. vrijdag 13 mrt 2020 van 9:30 - 16:45
  2. vrijdag 27 mrt 2020 van 9:30 - 16:45
meer dan 5 plaatsen
Amsterdam WTC Zuidas Business & Conference Center Amsterdam
  1. vrijdag 11 sep 2020 van 9:30 - 16:45
  2. vrijdag 25 sep 2020 van 9:30 - 16:45
meer dan 5 plaatsen

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 25/09/19 tot 24/09/22
Overige2Toegekend
Diagnostiek2Toegekend
Behandeling8Toegekend
Herregistratie12Toegekend

SKJ

geldig van - tot -
Opleidingstraject Jeugdzorgwerker/ jeugd- en gezinsprofessional12Toegekend

Hulpverleners die werken met gezinnen. 

drs. Mirjam Spijker

drs. Mirjam Spijker

Drs. Mirjam Spijker is GZ-psycholoog met meer dan 20 jaar ervaring in het werken met volwassenen, kinderen en systemen in een eigen praktijk. Samen met haar dochter, Milena Hilstra schreef ze het Mindfulfamily Werkboek en samen ontwikkelden zij Brain-based opvoeden/ Family Empowerment methodiek, gebaseerd op onder andere het gedachtegoed van Daniel Siegel en Daniel Hughes. Kennis van de ontwikkeling van het kinderbrein en hechting staat hierbij centraal. Door het Mindsight Insitute uit de VS zijn Mirjam en Milena nu gelicenseerd om kennis van Daniel Siegel over te dragen in Nederland. De Family Empowerment methodiek is geschikt om te gebruiken met ouders en kinderen. Het doel hiervan is ouders en kinderen te leren stress gerelateerde klachten het hoofd te bieden en te werken aan een veilige hechting door middel van psycho-educatie en oefeningen.

drs. Milena Hilstra

drs. Milena Hilstra

Drs. Milena Hilstra ontwikkelde samen met Mirjam Spijker het 'Brain based opvoeden/ Family empowerment methodiek' gebaseerd op het werk van Daniël Siegel en Dan Hughes. Milena is gelicenseerd door het het Mindsight Insitute uit de VS om kennis van Daniel Siegel over te dragen in Nederland heeft zeven jaar ervaring in het werken met kinderen, jongeren en systemen in een zelfstandige praktijk. De Family Empowerment methodiek is geschikt om te gebruiken met ouders en kinderen. Het doel hiervan is ouders en kinderen te leren stress gerelateerde klachten het hoofd te bieden en te werken aan een veilige hechting door middel van psycho-educatie en oefeningen.

Wordt online aangeboden door King nascholing. 

Naar boven