‘Brain-based’ begeleiden/ Family Empowerment methodiek

In deze cursus krijg je psycho-educatie over de ontwikkeling van het kinderbrein en de stressfysiologie. De principes van brain-based opvoeden en speelse zelfregulatieoefeningen vanuit de Family Empowerment methodiek staan hierbij centraal. 

Er zijn op dit moment geen cursussen beschikbaar
  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. ‘Brain-based’ begeleiden/ Family Empowerment methodiek

De cursus 'Brain-based' begeleiden/ Family Empowerment methodiek is speciaal ontworpen om gezinnen te helpen die kampen met stressgerelateerde problemen. Door deel te nemen aan deze cursus krijg je waardevolle psycho-educatie over de ontwikkeling van het kinderbrein en de stressfysiologie. Je leert ook zelfregulatieoefeningen die rustmomenten in het gezin creëren en een positief effect hebben op het brein bij stress, terwijl het onderlinge relaties versterkt.

Deze cursus is gebaseerd op de Family Empowerment methodiek en het brain-based opvoeden, waarbij diverse theoretische stromingen en evidence based interventies zijn samengebracht. De methodiek maakt gebruik van de nieuwste inzichten uit de neurowetenschap, de hechtingstheorie en de biologische aspecten van stressfysiologie, evenals het belang van spel. De oefeningen die worden gebruikt in de training zijn afkomstig van bewezen effectieve methoden zoals mindfulness, theraplay en EF(F)T.

Door het toepassen van deze methodiek en oefeningen wordt er een veilige verbinding gecreëerd tussen gezinsleden en kan het brein tot rust komen. Hierdoor ontstaat er ruimte om bewust te kiezen voor een andere manier van reageren op elkaar. Dit draagt bij aan een gunstige ontwikkeling van het kinderbrein en versterkt de onderlinge relaties binnen het gezin. Als je wilt leren hoe je deze effectieve methoden en oefeningen kunt toepassen, dan is de cursus 'Brain-based' begeleiden/ Family Empowerment methodiek iets voor jou.

100% op locatie
Zeer ervaren docenten
Direct toepasbaar in de praktijk
12 punten geaccrediteerd

Doelstelling 

  • heb je kennis van stressfysiologie in relatie tot opvoeding;
  • heb je kennis van het werk van Daniel Siegel en Daniel Hughes over brain-based opvoeden;
  • heb je kennis van en inzicht in de positieve effecten van de Family Empowerment methodiek op de ontwikkeling van het kinderbrein en de regulatie van stress in het gezin;
  • ben je in staat om psycho-educatie te geven aan ouders en kinderen over wat stress met je (brein) doet en wat het effect van stress is op interacties in het gezin;
  • ben je in staat om zelfregulatieoefeningen aan te bieden aan ouders en kinderen, zodat ouders leren hun eigen brein en dat van hun kind(eren) te kalmeren en dan een bewuste keuze kunnen maken op stressvolle momenten;
  • ben je in staat om speelse interventies in te zetten bij verstoorde interactiepatronen.

Contacturen: 12 uur

Zelfstudie: 8 uur

Reviews

Echt een interessant en praktische training

18-03-2024

Echt een interessant en praktische training

Anoniem

Erg inspirerend, fijne afwisseling in werkvormen en...

18-03-2024

Erg inspirerend, fijne afwisseling in werkvormen en presentatie van materiaal. Genoeg ruimte om eigen casuïstiek in te brengen en mee te oefenen.

Cecile

Met veel plezier gevolgd en zeer toepasbaar...

18-03-2024

Met veel plezier gevolgd en zeer toepasbaar in mijn werk

David

vele praktische handvaten geleerd die gebaseerd zijn...

18-03-2024

vele praktische handvaten geleerd die gebaseerd zijn op een mooie theorie die heel goed uit te leggen is aan ouders en zelfs kind.

Anoniem

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.