Beroepsethiek basis en verdieping

In deze cursus komen verschillende aspecten van de beroepsethiek aan bod en krijg je inzicht in wat de hieraan gerelateerde tuchtrecht voor jeugdzorgwerkers inhoudt. Deze cursus is (ook) te volgen in aparte modules. 

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Beroepsethiek basis en verdieping

De cursus 'Beroepsethiek basis en verdieping' biedt een diepgaande verkenning van de ethische dimensies, vragen en waarden die een rol spelen in het werk van jeugdzorgwerkers. Tijdens de cursus wordt er aan de hand van een onderscheid tussen drie typen van professioneel handelen onderzocht wat de specifieke ethische aspecten zijn die in deze context spelen.

Verschillende aspecten van de beroepsethiek komen aan bod, waaronder de beroepscode en het tuchtrecht. Daarnaast ligt de nadruk op het leren reflecteren op ervaren dilemma's en worden er methoden aangereikt om daar op een zinvolle manier over te kunnen reflecteren. De cursus is opgedeeld in twee dagdelen.

In het eerste deel wordt er aandacht besteed aan de definitie van ethiek, normen en waarden en typen van ethisch redeneren. Er wordt gebruik gemaakt van zelf ingebrachte casuïstiek van deelnemers ter illustratie en toepassing van de begrippen.

Het tweede deel omvat een introductie op de beroepscode en het tuchtrecht. Er wordt ingegaan op de functies van beroepscodes, normatieve aannames en belangrijke overwegingen in de beroepscode voor jeugdzorgwerkers. Casuïstiek wordt opnieuw gebruikt bij een praktijkopdracht om de beroepscode toe te passen.

In de tweede bijeenkomst komen belangrijke thema's aan bod, zoals professionele autonomie en verantwoordelijkheid, kindermishandeling als normatief concept en handelingsverlegenheid. Deelnemers gaan in groepen aan de slag met moreel beraad en leren ethische reflectie in de praktijk te brengen met behulp van een methode. Ter afsluiting werken deelnemers in groepen aan casussen en krijgen feedback.

De cursus kan als geheel worden gevolgd, maar is ook beschikbaar als aparte modules. Daarnaast kan de cursus incompany worden gegeven van 13:00 tot 17:00 uur. 

Neem contact met ons op voor meer informatie.

SKJ accreditatie
Zeer ervaren docent
Direct toepasbaar in de praktijk
Incompany mogelijk

Doelstelling

  • Je kent de beroepscode en kunnen achterliggende principes in de code benoemen en de hieraan gerelateerde tuchtrecht;
  • Kunnen de verschillende kenmerken van een beroepsethisch perspectief benoemen
  • Kunnen een deontologische, een consequentialistische en een deugdethische benadering in het redeneren over beroepsethische kwesties herkennen en deze in de praktijkk toepassen
  • Hebben ervaring opgedaan met het oefenen van moreel beraad en toegepast op een casus. 
  • Kunnen een verslag van het moreel beraad in een schriftelijk verslag verwerken
  • De deelnemer heeft gereflecteerd op zijn eigen persoonlijke kwaliteiten en valkuilen in beroepsmatig handelen, waarbij ethische dilemma’s  aan de orde zijn.

Contacturen: 6 uur

Zelfstudie voorafgaand aan elke lesdag: 1-2 uur

Uitwerking moreel beraad na afloop cursus: 3-5 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Beroepsethiek basis en verdieping

Utrecht, nog niet bekend
6 contacturen
Erica Westerveld

Reviews

De cursus was heel erg helder en...

24-01-2024

De cursus was heel erg helder en informatief.

Koen

De bevlogenheid van de docent was inspirerend....

24-01-2024

De bevlogenheid van de docent was inspirerend. Ze legt in duidelijke termen het belang van de beroepscode uit. Door haar was de stof goed behapbaar!

Maartje

De docent vertelde heel boeiend en vanuit...

24-01-2024

De docent vertelde heel boeiend en vanuit praktijk ervaring. Zeer prettig, waardoor het gemakkelijk te volgen was.

Yara

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.