Behandeling van PTSS met Imaginaire Exposure & Imaginaire Rescripting

Wat is de huidige wetenschappelijke kennis wat betreft veiligheid, effectiviteit, en indicatiestelling van imaginaire exposure en imaginaire rescripting bij (complexe) PTSS. En hoe is het om deze behandelingen zelf te ondergaan? Vergaar de nodige theoretische kennis in combinatie met het praktisch uitvoeren van de technieken tijdens deze cursus.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Behandeling van PTSS met Imaginaire Exposure & Imaginaire Rescripting

Wil je PTSS behandelen met Imaginaire Exposure en Imaginaire Rescripting? Er zijn veel evidence-based behandelingen die effectief zijn bevonden in meerdere RCT's en meta-analyses, volgens de zorgstandaard Psychotrauma en stressorgerelateerde stoornissen (2020). Toch krijgt een minderheid van de cliënten met PTSS nu een evidence-based traumagerichte behandeling, volgens het onderzoek van het Zorginstituut (2020). Speelt hierbij een rol dat behandelaars onvoldoende op de hoogte zijn van de technieken van Imaginaire Exposure en Imaginaire Rescripting?

De cursus 'Behandeling van PTSS met Imaginaire Exposure & Imaginaire Rescripting' biedt je een oplossing. Tijdens de eerste 2 dagen van de cursus leer je de technieken van Imaginaire Exposure en Exposure-in-vivo. Op dag 3 en 4 leer je de technieken van Imaginaire Rescripting. Deze cursus biedt up-to-date kennis over de leertheoretische achtergronden, de rationale, de indicatiestelling, effectiviteit, veiligheid en optimale toepassing van deze behandelingen van PTSS, zelfs bij mensen met vroegkinderlijk trauma, complexe problematiek en veel comorbiditeit.

Tijdens de cursus zul je zelf ondervinden hoe het is om je imaginair bloot te stellen aan een emotioneel beladen herinnering en hoe waardevol het kan zijn als nare herinneringen een andere betekenis krijgen. Je traint de technieken met een trainingsacteur en leert hoe je door kunt pakken en veelvoorkomende uitdagingen kunt overwinnen.

Na de 4 cursusdagen kun je de technieken van Imaginaire Exposure en Imaginaire Rescripting toepassen in jouw eigen praktijk. Je maakt een (geluids)opname en een casuspresentatie, die je vervolgens tijdens de supervisiebijeenkomsten op dag 5 bespreekt. Hierin ontvang je feedback op je casuspresentatie en videomateriaal en worden resterende vragen beantwoord. Wil jij ook effectief PTSS behandelen met Imaginaire Exposure en Imaginaire Rescripting? Meld je dan nu aan voor de cursus 'Behandeling van PTSS met Imaginaire Exposure & Imaginaire Rescripting. 

Zeer ervaren docenten
100% online
Direct toepasbaar in de praktijk
Inzet van acteurs

Doelstelling

Deze module heeft als doelstelling de deelnemers te trainen in state-of-the-art uitvoering van 2 verschillende evidence based traumagerichte behandelingen: (Imaginaire) Exposurebehandeling (IE) en Imaginaire Rescripting (ImRs). Hiermee beschikken de deelnemers over de mogelijkheid om met hun cliënten met PTSS conform de zorgstandaard een keuze te maken uit verschillende effectieve behandelingen, en bij onvoldoende effect zonodig te switchen. Daarnaast zijn deze CGT technieken ook inzetbaar bij diverse andere klachten.

Na afloop van de cursus:

  • Is de cursist bekend met de instrumenten die dienen om PTSS bij volwassenen op gestructureerde wijze vast te stellen en het behandeleffect systematisch te evalueren.
  • Is de cursist bekend met de Zorgstandaard Trauma- en stressorgerelateerde stoornissen
  • Heeft de cursist up-to-date wetenschappelijke kennis wat betreft veiligheid, effectiviteit, en indicatiestelling van IE en van ImRs bij (complexe) PTSS.
  • Is de cursist bekend met de (leer)theoretische achtergrond en rationale van IE en van ImRs, en kan zowel op grond van classificerende diagnostiek als op grond van de gedragstherapeutische analyses bepalen of inzet van deze CGT interventies passend is.
  • Kan de cursist de technieken van IE en van ImRs bij PTSS uitvoeren.
  • Kan de cursist angst reguleren en dissociatie beïnvloeden tijdens een IE of ImRs sessie zodanig dat bij de patiënt een optimaal effect bereikt kan worden.

Werkwijze

Het betreft een blended module: de kennisoverdracht zal plaatsvinden via door de docent verzorgde videopresentaties en videodemonstraties, die de literatuur ondersteunen. De cursisten bekijken deze zelfstandig, op een zelfgekozen moment, voorafgaand aan de synchrone bijeenkomst. Tijdens de synchrone bijeenkomst is er ruimte om vragen te bespreken, waarna vooral intensief met de geleerde technieken geoefend zal worden, plenair met een trainingsacteur, en in duo’s op elkaar. 

Wijze van toetsing

Om in aanmerking te komen voor het certificaat dient een deelnemer alle ontmoetingen gevolgd te hebben en een actieve bijdrage geleverd te hebben. Daarnaast worden de deelnemers beoordeeld op hun inbreng van een casuspresentatie en video-opname van een IE techniek van een ImRs techniek bij de laatste (supervisie) bijeenkomst.

Contacturen: 30

Zelfstudie 24

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Behandeling van PTSS met Imaginaire Exposure & Imaginaire Rescripting

Online via zoom
30 contacturen
Manou van den Berg, Rosita Penninx Quevedo en Martje Heijmans

Reviews

Het meest inspirerend vond ik de grondigheid...

01-02-2024

Het meest inspirerend vond ik de grondigheid van de cursus zowel qua theorie als qua oefenen.

Anoniem

Heel goed gelijk in de praktijk toe...

01-02-2024

Heel goed gelijk in de praktijk toe te passen, enorm leerzaam. Zelfs meer dan ik van de cursus had verwacht!

Alexine

De docenten enthousiasmeerden mij, ze lieten zien...

01-02-2024

De docenten enthousiasmeerden mij, ze lieten zien hoe nuttig de interventies kunnen zijn en op hoeveel vlakken ze kunnen worden toegepast. Ook vond ik de informatie van de voorbereidende filmpjes en documenten heel duidelijk en fijn. Hierdoor was ik enthousiast om aan de slag te gaan!

Marieke

Top geregeld, fijne en positieve ervaring tijdens...

01-02-2024

Top geregeld, fijne en positieve ervaring tijdens de cursus. Docenten die heel duidelijk en fijn zijn en waar je veel van kan leren. Top manier van werken. Enorm leerzaam.

Anoniem

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.