Autisme Spectrum Stoornissen bij jongeren en (jong)volwassenen; diagnostiek en behandeling

Vergroot binnen 2 dagen je kennis en vaardigheden in het begrijpen en begeleiden van kinderen en jeugdigen met Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) en hun gezinnen. Deze cursus behandelt de nieuwste ontwikkelingen in de diagnostiek en behandeling van ASS bij jongeren en (jong)volwassenen, inclusief richtlijnen, behandelinterventies en comorbide problemen. Praktische oefeningen en een ervaringsdeskundige maken deze cursus compleet.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Autisme Spectrum Stoornissen bij jongeren en (jong)volwassenen; diagnostiek en behandeling

In de cursus 'Autisme Spectrum Stoornissen bij jongeren en (jong)volwassenen; diagnostiek en behandeling' leer je meer over de diagnose en behandeling van autismespectrumstoornissen. Je leert over de huidige stand van zaken rondom de diagnostiek van ASS, inclusief de komst van de DSM-5. Ook worden richtlijnen voor diagnostiek besproken, inclusief een overzicht van bruikbare meetinstrumenten en differentiaal diagnostische overwegingen. Daarnaast oefen je in het uitvoeren van diagnostisch onderzoek in het kader van ASS.

Er wordt een overzicht gegeven van behandelinterventies voor jongeren en (jong)volwassenen met ASS en er wordt specifiek ingegaan op cognitief gedragstherapeutische technieken die kunnen worden toegepast. Ook worden comorbide problemen bij jongeren en (jong)volwassenen met ASS besproken, zoals problemen op het gebied van depressie, angst, agressie, dwang, trauma en zelfbeeld. Daarbij worden passende behandelinterventies en ASS-specifieke aandachtspunten besproken.

Je oefent met de therapeutische houding en gesprekstechnieken bij de doelgroep jeugd en (jong)volwassenen met ASS, waaronder oplossingsgerichte invalshoeken. Tot slot krijg je de kans om te oefenen met een ervaringsdeskundige. Kortom, deze cursus biedt een compleet overzicht van de behandeling van jongeren en (jong)volwassenen met ASS, waarbij de nadruk ligt op praktische oefening en toepassing in de klinische praktijk.

Tijdens deze tweedaagse cursus wordt er één dag aandacht besteed aan diagnostiek (met name de klinische indruk, waar let je op, ontwikkelingsanamnese etc.) en één dag gaat over de behandeling. 

100% op locatie
Zeer ervaren docenten
Direct toepasbaar in de praktijk
Ontvang gelijk je certificaat

Doelstelling

  • Inzicht in de huidige stand van zaken en richtlijnen op het gebied van diagnostiek en behandeling van autismespectrumstoornissen bij jongeren en (jong)volwassenen (in de leeftijd van ongeveer 14 jaar en ouder). 
  • In staat om de mogelijkheden en de valkuilen te herkennen bij de diagnostiek en behandeling van deze doelgroep. 
  • Kennis van de specifieke aandachtspunten bij het toepassen van behandeltechnieken bij jongeren en (jong)volwassenen met ASS. 
  • Kennis van en vaardigen voor een aantal gesprekstechnieken en cognitief gedragstherapeutische behandeltechnieken die bruikbaar zijn in het werken met deze doelgroep.

Contacturen: 12 uur

Zelfstudie: 8 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Autisme Spectrum Stoornissen bij jongeren en (jong)volwassenen; diagnostiek en behandeling

Online via zoom
12 contacturen
Jeroen Bartels

Reviews

Het was inspirerend om weer iets over...

09-02-2024

Het was inspirerend om weer iets over autisme te horen en het heeft mij enthousiast gemaakt om in de toekomst mogelijk toch weer iets met deze doelgroep te gaan doen!

Mara

Veel lesmateriaal zoals boekentips en protocollen/materiaal. Dat...

09-02-2024

Veel lesmateriaal zoals boekentips en protocollen/materiaal. Dat vind ik heel fijn! De koppeling met de praktijk was duidelijk en goed.

Roos

Ontzettend interessante cursus!

09-02-2024

Ontzettend interessante cursus!

Fatima

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.