ADHD; diagnostiek en behandeling bij kinderen en jeugdigen

Deze cursus biedt een up tot date én diepgaande verkenning van de diagnostische criteria en behandelingsopties voor kinderen en jeugdigen met ADHD. Ontwikkel een goed begrip van de verschillende kenmerken en uitingsvormen van ADHD en hoe deze kunnen worden geïdentificeerd en geëvalueerd. Leer over de beschikbare behandelingen en hoe je deze binnen je eigen werk kunt implementeren. Leer over farmacologische en niet-farmacologische behandelingen, die kunnen helpen de impact van ADHD te verminderen en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren. De cursus biedt praktische informatie en strategieën die direct kunnen worden toegepast in de klinische praktijk.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. ADHD; diagnostiek en behandeling bij kinderen en jeugdigen

In de cursus 'ADHD; diagnostiek en behandeling bij kinderen en jeugdigen' krijg je een compleet beeld van de diagnostiek en behandeling van kinderen met AD(H)D. Er is aandacht voor o.a. psycho-educatie aan ouders en kinderen, kind groepen en oudercursussen, als ook een leerkrachtcursus.

Na de cursus ben je bekend met het diagnostische beeld van ADHD in ontwikkelingsperspectief, je kent de kenmerken, comorbiditeit, differentiaal diagnostiek, prevalentie en de verschillende uitingsvormen. Je bent in staat ADHD in de praktijk zelf vast te stellen en bekend met verschillende screenende vragenlijsten. Je weet daarnaast welke psychologische behandelingen passend zijn en hebt basiskennis over medicamenteuze behandeling en kunt een multimodale behandeling in de praktijk zelf vormgeven.

100% op locatie
Zeer ervaren docenten
Direct toepasbaar in de praktijk
Ontvang gelijk je certificaat

Doelstelling

  • Bekend met het diagnostische beeld van ADHD in ontwikkelingsperspectief, de kenmerken, comorbiditeit, differentiaal diagnostiek, prevalentie en verschillende uitingsvormen. 
  • In staat om ADHD bij kinderen en jongeren in de praktijk zelf vast te stellen en bekend met verschillende screenende vragenlijsten en het diagnostische pallet. 
  • In staat om te bepalen welke psychologische behandelingen passend zijn en je hebt basiskennis over medicamenteuze behandeling. 
  • Vaardigheden hebben om een multimodale behandeling in de praktijk zelf vorm te geven.
  • Dit alles in lijn met de meeste recente GGZ zorgstandaard ADHD.

Werkwijze 

Theorie zal worden afgewisseld met zelf oefenen met diagnostiek, casuïstiek bespreking en videomateriaal over ADHD en de behandeling.

Wijze van toetsing 

Schriftelijke toetsing aan het einde van de tweede dag

Incompany mogelijkheden

Deze cursus leent zich ook uitstekend om  incompany te volgen. Tevens zijn ook aanpassingen op maat  incompany mogelijk, bijvoorbeeld met: 'vooral aandacht voor diagnostiek' of 'juist de behandeling van ADHD'. Een andere optie is een cursus over het implementeren van het  AD(H)D groepsaanbod (psycho-educatie groepen voor kinderen, jongeren en ouders en oudercursussen en leerkrachttrainingen). Voor meer informatie kun je contact opnemen door te mailen naar: incompany@kingnascholing.nl, of te bellen naar: 020-2443251. Contacturen: 13 uur

Zelfstudie: 9 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

ADHD; diagnostiek en behandeling bij kinderen en jeugdigen

Amsterdam, Aristo Amsterdam
13 contacturen
Jacqueline Hilbers en Tirtsa Ehrlich

Reviews

Ik heb veel...

01-11-2023

Ik heb veel geleerd over het diagnostiek proces en behandel aanbod vanuit de ggz. Daarnaast vond ik dat er een positieve houding en enthousiasme was waarmee de docenten de inhoud overdroegen!

Merel

De cursus was...

01-11-2023

De cursus was super leerzaam en ik heb veel gehad aan de concrete tips uit de praktijk!

Max

Hele fijne basistraining...

01-11-2023

Hele fijne basistraining adhd. Kan nu met meer zelfvertrouwen behandeling en diagnostiek uitvoeren.

Jaqueline

De docenten hadden...

01-11-2023

De docenten hadden ontzettend veel kennis van het onderwerp. Weten elke vraag te beantwoorden, kunnen het ondersteunen met voorbeelden en hebben materiaal bij zich om te laten zien. Daarnaast vond ik de diverse en interactieve werkvormen erg prettig!

Geraldine

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.