Cursus positief zelfbeeld (oa COMET)

Deze interactieve cursusdag is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat je het zelfbeeld kunt versterken bij je cliënt.

Inhoud

Een laag of negatief zelfbeeld is een belangrijke factor in het ontstaan en in stand houden van angst en stemmingsstoornissen. Het heeft een negatieve invloed op werk en relatie. Vaak staat het negatieve zelfbeeld centraal in de holistische theorie.  Deze cursusdag is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat je als hulpverlener het zelfbeeld kan versterken bij je cliënt.

Aan de hand van een Cognitief Gedragstherapeutisch protocol* wordt de kennis op peil gebracht en er wordt geoefend met verschillende technieken om een positief zelfbeeld te ontwikkelen.

Aan bod komen: COMET, casusconceptualisatie, leefregels, multidimensioneel evalueren, denkfouten, witboek, counterconditioneren, de kritische stem, complimenten geven en ontvangen, zelf- acceptatie.

Andere cursussen van deze docenten worden gewaardeerd wegens de verschillende actieve werkvormen uit improvisatietrainingen.

Deelnemers zijn enthousiast over de manier van lesgeven, gaan geïnspireerd naar huis en kunnen het geleerde in de praktijk toepassen.


Werkwijze

Korte uitleg, gebruik van werkbladen, discussie, rollenspel, oefeningen in groepsverband en tweetallen.


Doel

Inzicht en vaardigheid in het cognitief gedragstherapeutische protocol voor het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Kennis van het Cognitief gedragstherapeutisch model van zelfwaardering, functieanalyse, betekenisanalyse.

Toepassen van: cognitieve technieken, counterconditioneren, witboek, zelf-acceptatie.

Na deze dag kun je direct een aantal oefeningen en huiswerkopdrachten toepassen in de behandeling.


Toetsing

·       Aanwezigheid; 100%

·       Reflectieverslag

·       Kahoot

DatumTijden
9 september 20239:30 - 16:15

VGCt

geldig van 19 dec 2020—18 jun 2024
Nascholing (cgt en cgw)6Toegekend

Cognitief gedragstherapeutisch werkers; cognitief gedragstherapeuten; (GZ en KP )psychologen, orthopedagogen, SPV-ers, psychotherapeuten en psychiaters die werken met volwassenen. POH GGZ, GGZ Agogen. 

Basiskennis van de CGT gewenst.

Carla Steeman

Carla Steeman

Carla Steeman werkt als cognitief gedragstherapeutisch werker bij GGZ Noord-Holland-Noord, bij de exposure werkplaats en deeltijdbehandeling Angststoornissen. Bij King verzorgt ze samen met Arnoud van Loon de cursusdag Perfectionisme. In deze dag gebruiken zij veel oefeningen die Carla heeft mee genomen uit haar werk als improvisatietrainer. Binnen het improvisatietheater leer je ook hoe je je perfectionisme los kan laten, kan spelen met wat er is en bijvoorbeeld een zin kan beginnen zonder dat je weet waar hij eindigt. 

Het doet haar veel plezier om dit aan anderen over te dragen, zowel binnen de therapie die in het AMC word aangeboden, als binnen de workshops en cursussen die Carla en Arnoud hierover geven. Dit in combinatie met technieken uit de CGT zorgt voor een prachtig aanbod.

Daarnaast geeft ze diverse gastlessen over exposure, zowel bij King als daarbuiten. In het najaar 2019 start ze samen met Arnoud een basiscursus CGW. 

Naast haar werk als cognitief gedragstherapeutisch werker en als improvisatietrainer is ze ook trainingsactrice. In die hoedanigheid kun je haar tegenkomen in verschillende CGT opleidingen bij King of elders.


Arnoud van Loon

Arnoud van Loon

Arnoud van Loon is GZ psycholoog/psychotherapeut en supervisor VGCt. Hij heeft meer dan vijfendertig jaar ervaring in de psychiatrie en geeft de basiscursussen GCt, CGW, Perfectionisme, Zelfwaardering en Misofonie. Tot zijn pensioen(november 2020) was hij praktijkopleider GZ en KP en  hoofd van het dagcentrum van het AMC.  Op het dagcentrum worden patiënten behandeld met OCD, BDD, misofonie en perfectionisme. 

Literatuur wordt digitaal beschikbaar gemaakt.

Contacturen: 6 uur

Zelfstudie: 3 uur

Naar boven