Slaaptraining bij jongeren

Slaapproblemen zijn van invloed op het dagelijkse functioneren en kunnen de behandeling van psychische problemen veroorzaken, verergeren, in stand houden en belemmeren. En omgekeerd gaan psychische problemen en stoornissen meestal samen met slaapproblemen en -stoornissen. Om die reden is het belangrijk om slaapproblemen aan te pakken.

Inhoud

Jongeren in de puberteit zijn niet altijd enthousiast over de aangeboden hulpmiddelen om beter te gaan slapen. Wie wil er nou twee uur voor het slapen gaan niet meer naar een beeldscherm kijken? Veel hulpverleners lopen tegen dit probleem aan en de gespecialiseerde slaapklinieken hebben daardoor lange wachtlijsten. Er zijn jongeren die voldoende motivatie hebben om te veranderen en daardoor baat hebben bij algemene slaaphygiënetips, of voldoende verbetering ondervinden van een onlineprogramma. Er zijn echter ook veel jongeren bij wie dit onvoldoende effect heeft of die het niet voor elkaar krijgen om hun gedrag te veranderen. Het programma Mijn Slaap Plan is gebaseerd op een evidence-based behandeling bij volwassenen (Verbeek en Van de Laar 2014) en maakt gebruik van motiverende gespreksvoering om de jongeren geïnformeerd te laten overwegen om daadwerkelijk zelf stappen te ondernemen om beter te gaan slapen. 

In de cursus leren de cursisten hoe ze jongeren (12-20 jaar) met slaapproblemen kunnen helpen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het werkboek Mijn Slaap Plan.

Doelstelling

Cursisten kunnen na het volgen van de workshop direct in de praktijk aan de slag met Mijn Slaap Plan.

Werkwijze

Theoretische uitleg, videomateriaal, rollenspelen, literatuur.

 

DatumTijden
12 juni 20239:30 - 16:45

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 8 jan 2021— 7 jan 2024
Behandeling4Toegekend
Diagnostiek2Toegekend
Extra literatuurstudie1Toegekend
Herregistratie6Toegekend

SKJ

Opleidingstraject jeugdzorgwerker/ jeugd- en gezinsprofessional6Toegekend

Hulpverleners; groepswerkers, (GZ)psychologen, orthopedagogen, SPV-ers, gedragstherapeuten, psychotherapeuten en psychiaters die werken met kinderen en jongeren met slaapproblemen.

 

Marije Kuin

Marije Kuin

Marije Kuin is GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut (supervisor) bij Psychologenpraktijk Kuin. Zij heeft jarenlang bij diverse instellingen gewerkt en daarnaast in een eigen praktijk. Ze heeft veel ervaring met het werken met kinderen, jongeren en hun ouders met diverse problematiek en ontwikkelde verschillende behandelmodules (Zelf Plannen, Zelf Oplossingen Bedenken, Werken aan je zelfbeeld). Ze is gespecialiseerd in ADHD en gedragsproblemen.

Voor deze cursus dien je beschikking te hebben over de volgende boeken:

Slaaptraining voor jongeren op basis van CGT en motiverende gespreksvoering, Mijn Slaap Plan. Auteurs: Marije Kuin en Bianca Boyer. Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum. Nederlande Paperback 9789036823319  Druk: 1  januari 2020  (74 pagina's)

Mijn Slaap Plan, werkboek slaaptraining voor jongeren op basis van CGT en motiverende gespreksvoering. Auteur: Marije Kuin. Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum Nederlands  Paperback  9789036823333  Druk: 1  januari 2020  (96 pagina's )

Naar boven