Metacognitieve therapie (MCT)

Metacognitieve therapie (MCT) krijgt steeds meer bekendheid in Nederland. MCT is een transdiagnostische behandelvorm, welke zeer effectief blijkt voor de behandeling van o.a. angstklachten...

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Metacognitieve therapie (MCT)

Metacognitieve therapie (MCT) krijgt steeds meer bekendheid in Nederland. MCT is een transdiagnostische behandelvorm, welke zeer effectief blijkt voor de behandeling van o.a. angstklachten. Bij MCT wordt niet ingegaan op (het uitdagen van) losse individuele gedachten, maar gaat het er vooral over hoe iemand met deze gedachten omgaan. Zo heeft iedereen wel eens de gedachte gehad ‘ik ga dood’, maar ontwikkelt niet iedereen als gevolg hiervan psychische klachten. Volgens Wells, de grondlegger van de MCT, gaat het hierbij om de actieve strategieën die iemand inzet wanneer zo’n gedachte opkomt, wat geleid wordt vanuit de metacognities.

In de cursus ‘Inleiding in de metacognitieve therapie met aandacht voor kind en jeugd’ leer je meer over MCT en hoe je dit kunt toepassen bij o.a. een gegeneraliseerde angststoornis, depressie en OCD. De cursus wordt gegeven door Tamara Luijer. Tamara is orthopedagoog-generalist, erkend metacognitief therapeut en auteur van het MCT protocol ‘Stop de piekertrein’, voor jongeren met een piekerstoornis.

Tamara Luijer: “Het leuke aan MCT is dat je niet op alle losse gedachten ingaat, wat behoorlijk tijdrovend kan zijn, maar dat je vooral met de cliënten kijkt naar hun reacties op deze gedachten. Vaak denken cliënten dat ze geen controle hebben over hun gedachten en dat ze het piekeren niet kunnen stoppen. Het mooie is dat ze deze controle wél hebben. Het gaat in de sessies echt om het herontdekken van deze controle. Wanneer dit besef komt, kan een behandeling opeens heel snel gaan.”

 

Op deze pagina vind je meer informatie over de cursus en inschrijfmogelijkheden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.