Toont 55 stuks

Gekozen filters:

×categorie ontwikkelingsproblemen

3 april 2023maandag

laatste 4

Trauma en (online) seksueel geweldIva Bicanic en Rik Knipschild

In de klinische praktijk wordt steeds vaker duidelijk dat het ongewild verspreiden van naaktbeelden, vaak in combinatie met chantage, misbruik en afpersing, ernstige negatieve gevolgen kan hebben voor het psychisch functioneren van jongeren. In deze 1-daagse cursus leren hulpverleners hoe zij kunnen handelen in situaties bij jongeren die geconfronteerd worden met online seksueel geweld.

5 april 2023woensdag

nieuw
Op locatie
4 dagen24 uren

Psychopathologie volwassenenManon Zonder

In de cursus leren de deelnemers begrijpen hoe psychopathologie ontstaat en wat psychopathologie wel en niet betekent. Deelnemers krijgen verdieping in hun inzicht en vaardigheid in hoe systematisch een diagnostische beschrijving van psychopathologie gemaakt kan worden. Tevens wordt ingegaan op het gebruik van de DSM-5.  De NVRG heeft deze cursus geaccepteerd als voldoend aan de vooropleidingseisen t.b.v. de NVRG-opleiding tot systeemtherapeut.

nieuw
Online
1 dag1 uur

Webinar zelfregulatie bij jongeren en (jong)volwassenen met autismeJeroen Bartels

Een praktisch handvat gericht op het vergroten van de zelfregulatievaardigheden bij jongeren en (jong)volwassenen met autisme!

13 april 2023donderdag

Gezinsdiagnostiek Claudia de Vries

Hoe creëer je een klimaat waarin cliënten openlijk kunnen praten over kwetsbare en schaamtevolle zaken? Wat is een passende therapeutische houding en welke vragen geven inzicht? Naast theoretische achtergrond is er veel ruimte voor de vertaalslag naar de praktijk.

20 april 2023donderdag

Op locatie
2 dagenSKJ

Lesgeven aan getraumatiseerde kinderenKarien Stolk en Audrey Buerman

Leerkrachten en schoolteams kunnen het verschil maken in het leven van getraumatiseerde leerlingen. Gedurende deze tweedaagse training leer je de kenmerken en gevolgen van een trauma sneller herkennen en doorbreken.

9 mei 2023dinsdag

laatste 3

Autisme Spectrum Stoornissen; begrijpen en begeleiden van kind/jeugdige en gezinBirgitta Kox

In deze cursus worden de belangrijkste onderwerpen betreffende de diagnostiek en behandeling van kinderen en jeugdigen met autisme, en de invloed op het gezin, behandeld.  

11 mei 2023donderdag

Seksuele ontwikkeling bij jeugdigen en werken met het VlaggensysteemRoos Koolhof en Muriale Mingels

Er wordt in deze cursus ingegaan op de basishouding met betrekking tot seksualiteit; hoe zorg je er voor dat jongeren zich veilig voelen om te praten over seksualiteit, hoe ga je in gesprek over seksualiteit en hoe win je vertrouwen?



17 mei 2023woensdag

Psychofarmacologie; state of the artGlenn Dumont

Met alleen al meer dan 1.000.000 gebruikers van antidepressiva in Nederland is zicht op de mogelijkheden en beperkingen van psychiatrische medicatie een zeer actueel thema. In deze cursus verhoog je je kennis op het gebied van psychofarmacologie.

nog 1 plaats

ADHD; diagnostiek en behandeling bij kinderen en jeugdigen Tirtsa Ehrlich en Jacqueline Hilbers

In deze cursus maak je kennis met de verschillende presentatiewijze en de vaststelling van ADHD, de overlap met andere stoornissen, differentiaal diagnostiek en hoe de behandeling van ADHD goed kan worden vormgegeven. 

laatste 2

Neurodiagnostiek bij kinderen en jongeren Marina Reijns

In de cursus ‘neurodiagnostiek bij kinderen en jongeren’ wordt stil gestaan bij de verschillende neuropsychologische vaardigheden die kunnen worden getest bij 4-24 jarigen.

24 mei 2023woensdag

nieuw

Eetstoornissen bij kinderen en jongerenSaskia Vermeulen

Deze cursus is een inleiding op het gebied van eetstoornissen in de puberteits-/ adolescentiefase. 

1 juni 2023donderdag

nog 1 plaats

ACT your wayDenise Matthijssen en Els de Rooij

ACT your way is gericht op de identiteit- en autonomie-ontwikkeling van jongeren (15 tot 25 jaar). Na deze 2-daagse cursus ben je in staat ACT your way toe te passen in behandelingen.

vol

Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigenManon Zonder

In deze vierdaagse cursus ‘Psychopathologie bij kind en jeugdigen’ wordt ingegaan op het opstellen van gedragsanalyses bij probleemgedrag en keuze van interventie. Er is aandacht voor de normale ontwikkeling vs de ontwikkeling van psychopathologie.


2 juni 2023vrijdag

13 juni 2023dinsdag

laatste 2

Geweldloos verzetRuth Willems

In deze 2-daagse cursus maak je kennis met de methode Geweldloos Verzet. Wanneer de kinderen de baas in huis worden en ouders, docenten en ook hulpverleners zich in toenemende mate machteloos voelen, kan deze methode helpen om vicieuze cirkels te doorbreken.

14 juni 2023woensdag

nieuw

Hoogbegaafd in het onderwijs, Jeugdzorg en GGZMarije van Oostendorp

Leerlingen met een hoog ontwikkelingspotentieel kunnen tegen allerlei problemen aanlopen. Ze worden niet of verkeerd gediagnosticeerd, krijgen te weinig of niet passende begeleiding en kunnen te maken krijgen met onbegrip of onkunde vanuit de omgeving. In deze tweedaagse cursus zullen we stil staan bij deze knelpunten. Je leert je kennis over hoogbegaafdheid vergroten, krijgt tools om de juiste diagnose te stellen en een plan van aanpak te maken.

15 juni 2023donderdag

nieuw

Seksuele & GenderdiversiteitWillem-Jan Schrama

Deze cursus is gericht op belangrijke kennis die je zou moeten hebben over kinderen, jongeren en volwassen cliënten die behoren tot de LHBTQI+ doelgroep.

nieuw
Op locatie

Lezing 'Psycho-educatie bij autisme'Suzanne Agterberg

Om te weten hoe jongeren met autisme hun eigen weg kunnen vinden, is het van belang dat zij zichzelf én hun autisme al op jonge leeftijd leren kennen. In deze lezing maak je kennis met de geadviseerde focus voor de verschillende levensfases van mensen met autisme.

20 juni 2023dinsdag

laatste 2

Werken aan een negatief zelfbeeld (COMET) een cognitief gedragstherapeutische behandeling bij kinderen en jongerenMarije Kuin en Leonie Sieverding

De zelfbeeldtraining ‘werken aan je zelfbeeld’ helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen. In deze cursus leer je hoe je kinderen en jongeren (8-24 jaar) met een negatief zelfbeeld kunt helpen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de werkboeken.

28 juni 2023woensdag

nieuw
Op locatie

Suicidaal gedrag signaleren en behandelenNienke de Ruiter en Jeroen Steenmeijer

In deze cursus wordt zowel een verdiepingsslag gemaakt m.b.t. de theoretische kennis als basale vaardigheden geoefend voor de hulpverlening aan suïcidale jongeren. Aandacht is er voor het systeemtherapeutisch kader alsook voor de individuele psychosociale en psychiatrische aspecten.

24 augustus 2023donderdag

Emotieregulatie problemen bij kinderen en jongerenIlse van Kuilenburg

In deze training leer je emotieregulatie problemen bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen middels diverse technieken uit de CGT en andere therapievormen in kaart te brengen en te verminderen of veranderen. 

4 september 2023maandag

Werken met getraumatiseerde gezinnen Eva Eggink en Roos Gerats

In deze 3-daagse cursus worden de begrippen bij complex trauma behandeld; wat wordt hieronder verstaan? Daarnaast wordt trauma in relatie tot anderen behandeld en wat trauma voor effect kan hebben op de hulpverlener; secundair trauma.

5 september 2023dinsdag

vol

Scholingstraject Kinder- en Jeugdpsycholoog NIPAnnemieke Oomen, Roos Gerats, Eva Eggink, Rosalinde Visser, Sietske Dijkstra, Ruth Willems, Beatrijs Brand, Mariët van der Molen, Marina Reijns, Monique van der Ven, Fieke Wellink, Irene Mol, Willem Barents, Miep Burger en Manon Zonder

Bezig met je registratie tot Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP? Volg ruim 380 punten in een vaste opleidingsgroep!

€ 10.950

6 september 2023woensdag

DSM 5 en DSM 5-TRMarina Reijns

Het DSM classificatiesysteem wordt overal in de GGZ toegepast.  In deze dag komen de veranderingen van de DSM IV naar 5 en DSM 5-TR aan de orde. Er wordt uitleg gegeven over de logische opbouw van het systeem in de DSM 5. 


7 september 2023donderdag

ACT your wayDenise Matthijssen en Els de Rooij

ACT your way is gericht op de identiteit- en autonomie-ontwikkeling van jongeren (15 tot 25 jaar). Na deze 2-daagse cursus ben je in staat ACT your way toe te passen in behandelingen.

13 september 2023woensdag

Dyscalculie: de verdiepingMarije van Oostendorp

In deze verdiepingscursus wordt nader ingegaan op de uitdagingen bij het stellen van de diagnose, het opstellen van een dyscalculie-verklaring en passende adviezen voor leerlingen met dyscalculie in het primair, voortgezet onderwijs en MBO.

 

14 september 2023donderdag

nieuw

GezinsdiagnostiekAnne Koning

Hoe creëer je een klimaat waarin cliënten openlijk kunnen praten over kwetsbare en schaamtevolle zaken? Wat is een passende therapeutische houding en welke vragen geven inzicht? Naast theoretische achtergrond is er veel ruimte voor de vertaalslag naar de praktijk.

Executieve Functies bij kinderen en jongerenMariët van der Molen

 In deze cursus wordt ingegaan op verschillende executieve functies zoals het werkgeheugen, inhibitie en flexibiliteit. We starten bij de theorie en kennis uit wetenschappelijk onderzoek. Wat is er bekend over de ontwikkeling van executieve functies? Maar er wordt nadrukkelijk ook gekeken naar executieve functies in de praktijk.

15 september 2023vrijdag

Online

Autisme Spectrum Stoornissen bij jongeren en (jong)volwassenen; diagnostiek en behandelingJeroen Bartels

In 2 dagen worden de belangrijkste onderwerpen betreffende de diagnostiek en behandeling van jongeren en (jong)volwassen met (een vermoeden van) een autismespectrumstoornis behandeld. 

nieuw

Diagnostiek en behandeling van trauma bij kinderen en jeugdigenFenna Appelman en Nadine Blaauboer

In deze cursus leer je uitgebreide theoretische en praktische kennis over diagnostiek en behandeling van psychotrauma bij kind en jeugd.

20 september 2023woensdag

ADHD; diagnostiek en behandeling bij kinderen en jeugdigen Tirtsa Ehrlich en Jacqueline Hilbers

In deze cursus maak je kennis met de verschillende presentatiewijze en de vaststelling van ADHD, de overlap met andere stoornissen, differentiaal diagnostiek en hoe de behandeling van ADHD goed kan worden vormgegeven. 

Psychodiagnostiek: persoonlijkheidsonderzoek bij adolescenten en jong-volwassenen Marina Reijns

Het doen van psychodiagnostiek bij adolescenten omvat veel meer dan de afname van een aantal testen. De verwijzer, de jongere en vaak ook de ouders spelen allemaal een rol in het diagnostisch proces. Wanneer gebruik je welke testen of vragenlijsten bij deze specifieke doelgroep? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen?

25 september 2023maandag

Leer- en gedragsproblemen in het basisonderwijs; begrijpen en begeleidenBeatrijs Brand

In deze drie daagse cursus staat het signaleren en analyseren van verschillende gedrags- en leerproblemen bij kinderen in de basisschoolleeftijd centraal.

28 september 2023donderdag

Handelingsgerichte diagnostiek voor de onderwijspraktijk: overzicht en inzicht Beatrijs Brand

In deze cursus staat de praktijk van de handelingsgerichte diagnostiek en doelgericht diagnostisch handelen in het onderwijs centraal staan.

9 oktober 2023maandag

Seksuele ontwikkeling bij jeugdigen en werken met het VlaggensysteemRoos Koolhof en Muriale Mingels

Er wordt in deze cursus ingegaan op de basishouding met betrekking tot seksualiteit; hoe zorg je er voor dat jongeren zich veilig voelen om te praten over seksualiteit, hoe ga je in gesprek over seksualiteit en hoe win je vertrouwen?



12 oktober 2023donderdag

nieuw
Op locatie
2 dagen13 uren

Comorbide persoonlijkheidspathologie; therapeutische vaardigheden bij cliënten en systemenJessica Terwiel

Cliënten met persoonlijkheidsproblematiek moeilijk of lastig? Hier leer je de uitdaging aangaan om een goede werkrelatie op te bouwen.

Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigenManon Zonder

In deze vierdaagse cursus ‘Psychopathologie bij kind en jeugdigen’ wordt ingegaan op het opstellen van gedragsanalyses bij probleemgedrag en keuze van interventie. Er is aandacht voor de normale ontwikkeling vs de ontwikkeling van psychopathologie.


13 oktober 2023vrijdag

Op locatie
3 dagen15 uren

(GORS) SpeldiagnostiekElvira Hensema

Een training in speldiagnostiek waarbij zowel de vorm als de inhoud van het spel van kinderen van 3 - 12 jaar op gestructureerde wijze wordt geobserveerd.

1 november 2023woensdag

Autisme Spectrum Stoornissen; begrijpen en begeleiden van kind/jeugdige en gezinBirgitta Kox

In deze cursus worden de belangrijkste onderwerpen betreffende de diagnostiek en behandeling van kinderen en jeugdigen met autisme, en de invloed op het gezin, behandeld.  

3 november 2023vrijdag

Diagnostiek bij een vermoeden van seksueel misbruikSuzanne Terhorst

In deze cursus worden gesprekstechnieken geoefend om een compleet onderzoek te doen gericht op de psychoseksuele ontwikkeling van een kind. Ingegaan wordt op de verschillen tussen diagnostiek in de forensische context en de hulpverleningscontext.

6 november 2023maandag

nieuw

Trauma en (online) seksueel geweldIva Bicanic en Rik Knipschild

In de klinische praktijk wordt steeds vaker duidelijk dat het ongewild verspreiden van naaktbeelden, vaak in combinatie met chantage, misbruik en afpersing, ernstige negatieve gevolgen kan hebben voor het psychisch functioneren van jongeren. In deze 1-daagse cursus leren hulpverleners hoe zij kunnen handelen in situaties bij jongeren die geconfronteerd worden met online seksueel geweld.

7 november 2023dinsdag

Op locatie
2 dagen12 uren

Ouders met psychiatrische en/of verslavingsproblemen en hun kinderen.Lies Wenselaar

Deze twee daagse cursus biedt naast theoretische onderbouwing vooral praktische handvatten hoe te handelen in geval van KOPP/KVO-gezinnen voor zowel kind - als jeugd - als volwassen werkers en eenieder die betrokken is bij KOPP/KVO-gezinnen. 

Werken aan een negatief zelfbeeld (COMET) een cognitief gedragstherapeutische behandeling bij kinderen en jongerenLeonie Sieverding en Marije Kuin

De zelfbeeldtraining ‘werken aan je zelfbeeld’ helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen. In deze cursus leer je hoe je kinderen en jongeren (8-24 jaar) met een negatief zelfbeeld kunt helpen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de werkboeken.

9 november 2023donderdag

Op locatie

Suïcidaal gedrag bij jongeren; diagnostiek en behandeling Jan Meerdinkveldboom

In deze cursus wordt zowel een verdiepingsslag gemaakt m.b.t. de theoretische kennis als basale vaardigheden geoefend voor de hulpverlening aan suïcidale jongeren. Aandacht is er voor het systeemtherapeutisch kader alsook voor de individuele psychosociale en psychiatrische aspecten.

14 november 2023dinsdag

nieuw

Seksuele & GenderdiversiteitWillem-Jan Schrama

Deze cursus is gericht op belangrijke kennis die je zou moeten hebben over kinderen, jongeren en volwassen cliënten die behoren tot de LHBTQI+ doelgroep.

20 november 2023maandag

Geweldloos verzetRuth Willems

In deze 2-daagse cursus maak je kennis met de methode Geweldloos Verzet. Wanneer de kinderen de baas in huis worden en ouders, docenten en ook hulpverleners zich in toenemende mate machteloos voelen, kan deze methode helpen om vicieuze cirkels te doorbreken.

22 november 2023woensdag

nieuw
Op locatie
4 dagen24 uren

Psychopathologie volwassenenManon Zonder

In de cursus leren de deelnemers begrijpen hoe psychopathologie ontstaat en wat psychopathologie wel en niet betekent. Deelnemers krijgen verdieping in hun inzicht en vaardigheid in hoe systematisch een diagnostische beschrijving van psychopathologie gemaakt kan worden. Tevens wordt ingegaan op het gebruik van de DSM-5.  De NVRG heeft deze cursus geaccepteerd als voldoend aan de vooropleidingseisen t.b.v. de NVRG-opleiding tot systeemtherapeut.

24 november 2023vrijdag

Online

Interpreteren en rapporteren bij intelligentieonderzoek Selma Ruiter

Deze cursus heeft als doel de cursist praktische en theoretische handvatten te bieden bij het interpreteren van en het rapporteren over resultaten van algemeen intelligentieonderzoek. Het CHC model is hierbij uitgangspunt. 

1 december 2023vrijdag

nieuw

Dyslexie; de verdieping Madelon van den Boer

Tijdens deze verdiepingsdag staan we stil bij de meest recente praktische dilemma’s en wetenschappelijke inzichten. We gaan in op differentiaal diagnostiek en comorbiditeit bij dyslexie, evenals diverse casussen die cursisten in de praktijk tegenkomen.

18 januari 2024donderdag

Emotieregulatie problemen bij kinderen en jongerenIlse van Kuilenburg

In deze training leer je emotieregulatie problemen bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen middels diverse technieken uit de CGT en andere therapievormen in kaart te brengen en te verminderen of veranderen. 

13 februari 2024dinsdag

Werken aan een negatief zelfbeeld (COMET) een cognitief gedragstherapeutische behandeling bij kinderen en jongerenLeonie Sieverding en Marije Kuin

De zelfbeeldtraining ‘werken aan je zelfbeeld’ helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen. In deze cursus leer je hoe je kinderen en jongeren (8-24 jaar) met een negatief zelfbeeld kunt helpen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de werkboeken.

11 juli 2024donderdag

Emotieregulatie problemen bij kinderen en jongerenIlse van Kuilenburg

In deze training leer je emotieregulatie problemen bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen middels diverse technieken uit de CGT en andere therapievormen in kaart te brengen en te verminderen of veranderen. 

16 juli 2024dinsdag

Werken aan een negatief zelfbeeld (COMET) een cognitief gedragstherapeutische behandeling bij kinderen en jongerenLeonie Sieverding en Marije Kuin

De zelfbeeldtraining ‘werken aan je zelfbeeld’ helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen. In deze cursus leer je hoe je kinderen en jongeren (8-24 jaar) met een negatief zelfbeeld kunt helpen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de werkboeken.

7 november 2024donderdag

Emotieregulatie problemen bij kinderen en jongerenIlse van Kuilenburg

In deze training leer je emotieregulatie problemen bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen middels diverse technieken uit de CGT en andere therapievormen in kaart te brengen en te verminderen of veranderen. 

3 december 2024dinsdag

Werken aan een negatief zelfbeeld (COMET) een cognitief gedragstherapeutische behandeling bij kinderen en jongerenLeonie Sieverding en Marije Kuin

De zelfbeeldtraining ‘werken aan je zelfbeeld’ helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen. In deze cursus leer je hoe je kinderen en jongeren (8-24 jaar) met een negatief zelfbeeld kunt helpen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de werkboeken.

Naar boven