Niels van de Ven

Niels van de Ven

Niels is werkzaam als psychotherapeut, GZ-psycholoog, supervisor schematherapie en supervisor en leertherapeut VGCt. Als psychotherapeut heeft hij jarenlang gewerkt bij Scelta, expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek. Hij is opgeleid in schematherapie en dialectische gedragstherapie en heeft veel ervaring met schematherapeutische groepsbehandelingen en individuele behandelingen bij mensen met cluster B en C problematiek. Hij heeft zowel ruime ervaring in het werken in een deeltijdsetting als vanuit een ambulant kader. Niels werkt momenteel vanuit zijn eigen praktijk.

Niels over Schematherapie:

Schematherapie is prachtige therapievorm die veel voor cliënten kan betekenen mits deze goed wordt toegepast. Belangrijke ingrediënten hierbij zijn: het opstellen van een goede casusconceptualisatie van waaruit doelen logisch volgen, het adequaat kunnen hanteren van lastige dynamieken en het vormen van een team met je client.

In deze cursus leer je hoe je een casusconceptualisatie opstelt, hoe je hiervoor een team met je client vormt, hoe je vervolgens op basis hiervan je interventies kiest en hoe je deze, inclusief je houding als therapeut aanpast aan de fase waarin de therapie verkeert. Je leert je woorden kiezen om problematisch gedrag te adresseren, te onderzoeken en daar waar nodig te begrenzen en leert jezelf hierbij te gebruiken als instrument. 

Je leert deze kennis en vaardigheden toepassen bij verschillende doelgroepen (Cluster B en C persoonlijkheidsstoornissen) en leert hoe je therapeutisch kunt reageren op hardnekkige modi die de therapie saboteren.

Gezien de doorgaans lange duur van de behandeling en de enorm taaie dynamieken waarin je terecht kunt komen is het vaak een enorme uitdaging om het proces optimaal (zowel effectief als efficiënt) te blijven inzetten. Behandelaren worstelen dan vaak ook met vragen als: hoe bepaal ik nu de lengte van het traject, hoe heb ik tijdig door dat behandeling op dit moment onvoldoende kans van slagen heeft, hoe houd ik mezelf en de cliënt scherp in zo’n lang traject en hoe kan ik op het (therapeutisch) juiste moment afronden?

In deze cursus gaan we op bovenstaande vragen in door je te praktisch te laten ervaren hoe je dit kunt doen. Je leert hoe je je het therapeutisch proces overzichtelijk en hanteerbaar houdt door deze in te delen in behandelfases; je leert je interventies en houding per fase af te stemmen en gaat ervaren hoe je hiermee een optimaal spanningsniveau voor je client creëert om stapjes voorwaarts te blijven zetten.

We gaan oefenen met typische valkuilen per fase bij de verschillende doelgroepen en je gaat leren hoe je je eigen angsten/onzekerheden en of irritaties hierbij therapeutisch kunt inzetten.

Dit alles gebeurt, net zoals schematherapie, op een zeer experiëntiële manier!

Naast het opdoen van deze kennis en vaardigheden is reflecteren op wat er gebeurt zowel bij de ander als bij jou een belangrijk onderdeel van schematherapie. Op cursusdagen is hiervoor ruimte ingeruimd, daarnaast wordt van deelnemers gevraagd om tussen de cursusdagen door samen te komen in een intervisiegroepje (met andere deelnemers van de cursus) waarbij er stilgestaan wordt bij vraagstukken/moeilijke situaties die ontstaan bij het je eigen maken van schematherapie.


 1. Home
 2. Onze docenten
 3. Niels van de Ven

Cursussen gegeven door Niels van de Ven

  Basis

  Schematherapie is een gespecialiseerde vorm van cognitieve therapie waarin methoden en technieken uit interpersoonlijke-, experiëntiële- en psychodynamische therapie geïntegreerd zijn. Deze cursus schematherapie bestaat uit een basis- en een vervolgdeel.

  Basis

  Schematherapie is een gespecialiseerde vorm van cognitieve therapie waarin methoden en technieken uit interpersoonlijke-, experiëntiële- en psychodynamische therapie geïntegreerd zijn. Deze cursus schematherapie bestaat uit een basis- en een vervolgdeel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.