Workshop de Traumakaart

De Traumakaart is een waardevolle tool voor elke behandelaar om traumabehandeling te introduceren en voor te bereiden en te gebruiken voor jongeren en (jong)volwassenen. Leer over de relevante achtergrondinformatie en ga zelf aan de slag, zodat je het direct kunt toepassen in de praktijk. 

De Workshop de Traumakaart is de perfecte training voor behandelaars die zoekende zijn naar manieren om psycho-educatie over trauma te geven. Tijdens deze workshop leer je niet alleen hoe je goede psycho-educatie over trauma kunt geven, maar ook hoe je traumabehandeling samen met de cliënt kunt voorbereiden in slechts enkele sessies.

De Traumakaart is een praktische visuele tool die de belangrijkste wetenschappelijke pijlers, zoals de Polyvagaal theorie en de Window of Tolerance, combineert tot een volledige, maar toch gemakkelijk te begrijpen visuele tool. Deze tool helpt cliënten om het trauma en de behandeling beter te begrijpen, waardoor ze meer regie en zelfcontrole krijgen en de behandeleffecten duurzamer worden.

Tijdens deze workshop leer je onderwerpen zoals hoe je uitleg kunt geven over schuld- en schaamtegevoelens na bijvoorbeeld seksueel misbruik, hoe je het voelen van hevige gevoelens of juist verdoving kunt verklaren en normaliseren, hoe het lichaam reageert tijdens en na trauma, en hoe het herstelproces tijdens de behandeling eruit kan zien.

Met deze workshop beschik je over een waardevolle tool om psycho-educatie over trauma vorm te geven en traumabehandeling samen met de cliënt voor te bereiden en te optimaliseren. Door deze workshop te volgen, ben je in staat om je cliënten beter te ondersteunen tijdens het herstelproces en de behandeleffecten duurzamer te maken.Doelstelling

Na afloop van de workshop:

  • Hebben cursisten kennis over de relevante modellen waarop het materiaal gebaseerd is (window of tolerance & polyvagaal theorie)
  • Hebben cursisten kennis over het belang van goede psycho-educatie bij traumabehandeling
  • Kunnen cursisten De Traumakaart zelf toepassen in de praktijk na hier al mee geoefend te hebben

Werkwijze

De workshop start met interactieve uitleg over de achtergrond informatie en het gebruik van de tool door de docenten. Daarna zal zelf geoefend worden in groepjes en met plenaire terugkoppeling, waardoor de workshop praktijkgericht is. 

Wijze van toetsing

De toetsing bestaat uit een (beknopte) schriftelijke rapportage gebaseerd op het geleerde, gecombineerd met gebruik in de praktijk. Hiernaast wordt van de cursist actieve deelname verwacht.

Deel deze pagina:
aantal dagen:
1

Geplande cursussen

LocatieDocent(en)LestijdenBeschikbaarheid
WTC Utrecht Utrecht
  1. woensdag 21 jun 2023 van 9:30 - 12:30
meer dan 5 plaatsen

21 jun 2023

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 21 jun 2023—20 jun 2026
Diagnostiek2Toegekend
Behandeling 1Toegekend
Herregistratie 3Toegekend

POH-GGZ

Nascholing praktijkondersteuners3Toegekend

Vereniging EMDR Nederland

Trauma breed2Toegekend

Je beschikt minimaal over een afgeronde HBO opleiding psychologie, pedagogische wetenschappen, gezondheidswetenschappen of geneeskunde. Daarnaast ben je minimaal twaalf uur per week werkzaam op het gebied van de GGZ of Jeugdzorg. Indien dit niet het geval is dan moet je in ieder geval werken met cliënten met psychische problemen of met teams die met cliënten werken aan psychische problemen. De training is geschikt voor bijvoorbeeld psychologen die al enige of ruimere kennis over trauma hebben. Daarnaast is de scholing geschikt voor POH-GGZ, medewerkers van het ziekenhuis die veel werken met traumatische behandelingen en voorbereiding hierop en lichaamsgerichte therapeuten. 

21 jun 2023

Karine de Leeuw-Veneboer

Karine de Leeuw-Veneboer

Karine is GZ-psycholoog en tevens EMDR practitioner VEN & cognitief gedragstherapeut VGCt, ze heeft ruime ervaring in de jeugd en volwassen ggz. Momenteel is zij werkzaam voor een grote instelling binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie. Karine geeft in haar werk veel (trauma)behandeling door middel van o.a. EMDR, CGT en technieken uit de schematherapie. Ze heeft veel affiniteit met het overdragen van informatie aan anderen, waarbij ze dagelijks veel collega’s begeleidt in het geven van traumabehandeling middels supervisie en werkbegeleiding. De stijl van Karine is betrokken en duidelijk richting cliënten en collega’s, waardoor ze veel holding biedt en vertrouwen uit blijft stralen richting cliënten. 

Rosa Ravenhorst

Rosa Ravenhorst

Rosa is GZ-psycholoog en heeft ervaring in de jeugd ggz, Jeugdzorgplus (gesloten) en met jongvolwassenen. Momenteel is zij werkzaam binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie en deels binnen de online basis ggz voor jongvolwassenen. Ze geeft zelf veel (trauma)behandeling middels o.a. EMDR, CGT en technieken uit de schematherapie. Ze heeft daarnaast veel affiniteit met het onderwijs. Ze heeft twee masters in de ontwikkelings- en gezondheidszorgpsychologie en is inmiddels gastdocent aan de GZ-opleiding, de universiteit en binnen het voortgezet onderwijs. Rosa is als behandelaar empathisch en heeft een open en transparante manier van werken, waardoor cliënten zich gezien voelen en grip ervaren op eigen behandeling. 


Contacturen: 3 uur

Werkuren: 3 uur (voorbereiding literatuur en eindopdracht) 

Naar boven