Verzameldwang; diagnostiek en behandeling

Na afloop van deze dag heb je meer kennis over wat een verzamelstoornis is en je hebt een idee van de behandel(on)mogelijkheden middels cognitieve gedragstherapie.

Inhoud

Op basis van wetenschappelijk inzicht en klinische ervaring weet je na het volgen van deze dag wat een verzamelstoornis is, welke diagnostische instrumenten ondersteunend kunnen zijn in het vaststellen hier van, welke fases er in een cognitieve gedragstherapeutische behandeling aan bod komen en heb je geoefend met het opstellen van een behandelplan en het aanspreken van motivatie. Je hebt stilgestaan bij wat een verzamelstoornis voor de omgeving maar ook voor jou als hulpverlener kan betekenen. 

Werkwijze

Je leert middels kennisoverdracht, doet rollenspellen en oefent met therapieopdrachten. 

Doelstellingen

Na afloop van deze dag heb je meer kennis over wat een verzamelstoornis is en je hebt een idee van de behandel(on)mogelijkheden middels cognitieve gedragstherapie. Onderwerpen als motivatie, doelen stellen en de invloed op de omgeving komen aan bod. 

Wijze van toetsing 

Opstellen van een behandelplan waarin in de uitwerking er van zowel theorie als materiaal uit de oefeningen/rollenspellen zichtbaar aan bod komt.


Deel deze pagina:
aantal dagen:
1
contacturen:
6

Geplande cursussen

LocatieDocent(en)LestijdenBeschikbaarheid

VGCt

geldig van 16 sep 2020—15 mrt 2024
Nascholing 7Toegekend

FGzPt

geldig van 13 mei 2020—12 mei 2023
Specialismen gezondheidszorgpsycholoog7Toegekend

Je bent werkzaam in de GGZ en geschoold op HBO of WO niveau. Je bent werkzaam met en/of nieuwsgierig naar verzamelproblematiek. Ervaring met cognitieve gedragstherapie is een pré.

Jory Schoondermark

Jory Schoondermark

Jory Schoondermark is werkzaam als GZ-psycholoog in opleiding tot specialist bij GGz Centraal. Ze is geregistreerd als cognitief gedragstherapeut VGCt en EMDR practitioner. Jory heeft veel ervaring met het behandelen van angst- en dwangstoornissen en in het bijzonder verzamelstoornissen.

Verplichte literatuur / aanbevolen literatuur

Fournier, M., & Korteweg, M. (2016). Behandelprotocol bij problematisch verzamelen. Amsterdam: uitgeverij Boom.


Overige literatuur is online beschikbaar.

Naar boven