Vervolgcursus schematherapie met accent pubers en jongvolwassenen

Schematherapie is een integratieve behandelvorm gericht op cliënten met persoonlijkheidsproblematiek en andere hardnekkig klachten waaronder angst- en stemmingsklachten. In deze vervolgcursus zal er worden ingegaan op schematherapie bij pubers en jongvolwassenen. 

 1. Home
 2. Cursusaanbod
 3. Vervolgcursus schematherapie met accent pubers en jongvolwassenen

Let op: Er zijn toelatingseisen voor deze opleiding, zie de informatie onder het kopje doelgroep. Mocht je vragen hebben, of twijfelen of je voldoet aan te toelatingseisen, neem dan voordat je je inschrijft, contact met ons op.

De vervolgcursus schematherapie met accent op pubers en jongvolwassenen biedt een integratieve behandelvorm voor patiënten met persoonlijkheidsproblematiek en andere hardnekkige klachten, zoals angst- en stemmingsklachten. Deze therapievorm maakt gebruik van cognitieve-, gedrags- en experiëntiële technieken om een positieve verandering bij patiënten te bewerkstelligen.

Het werken met pubers en jongvolwassenen vereist extra aandacht voor de specifieke ontwikkelingstaken van tieners en de betrokkenheid van het gezin bij hun vorming en behandeling. In deze leeftijdsfase is het vaak onmogelijk om je alleen te richten op individuele- of groepstherapie voor tieners. Daarom is integratie van de tiener en zijn of haar context juist van belang.

In deze cursus wordt veel aandacht besteed aan het betrekken van ouders, gezin en betrokken leeftijdsgenoten in het schemagericht werken. Je leert hoe je een gezinsgerichte aanpak, ouderbegeleiding of individuele therapie toepast, afhankelijk van de situatie. Daarbij maak je gebruik van systemische inzichten en technieken, ingepast in het schemagerichte model.

Het werken met jongeren en hun gezinnen vraagt veel van de therapeut, zoals het vermogen tot meervoudige partijdigheid (systemische concept). De therapeut moet zich kunnen inleven in de patiënt, de ouders en andere gezinsleden, zonder zichzelf daarbij te verliezen. In de cursus leer je hoe je jouw persoonlijke ervaringen en schema's op een positieve manier kunt inzetten bij het gebruik van interpersoonlijke technieken.

Wil je meer weten over schematherapie voor pubers en jongvolwassenen? Schrijf je dan in voor deze vervolgcursus en vergroot jouw kennis en vaardigheden op dit gebied.

Locatie goed bereikbaar met OV
Ervaren docenten
Heerlijke lunch
100% op locatie

Doelstelling

Na het volgen van deze cursus kunt u het model van schematherapie combineren met een gezinsgerichte aanpak. U kunt Schematechnieken zowel individueel als gezinsgericht aanbieden en weet de krachten van het systeem ten gunste van de individuele patiënt te benutten. Hiertoe kan u de ontwikkelingstaken waar deze doelgroep voor staat zowel van uit het perspectief van het kind als van de ouders beschouwen.

Inhoud

 • Kennis en vaardigheden verdiepen in de schemagerichte therapie met aandacht voor de gezinscontext.
 • Casuïstiek leren bekijken vanuit een schema gebaseerde probleemformulering in intergenerationeel

  perspectief, disfunctionele schema’s opsporen en modificeren middels individuele en gezinsgerichtecognitieve, gedragsmatige en experiëntiële technieken.

 • Leren schema’s en modi van meerdere cliënten, tiener, ouders en betrokken leeftijdsgenoten in hun

  onderlinge wisselwerking leren onderkennen en te behandelen.

 • Ontwikkelingstaken van adolescenten in de context hun gezin. Het diagnostisch proces, toewijzings- en

  exclusie criteria

Contacturen: 25 uur

Zelfstudie: 15 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Vervolgcursus schematherapie met accent pubers en jongvolwassenen

BCN Arena Amsterdam
25 contacturen
Willem Barents en Wilfried Ekkers

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.