Vervolgcursus Gezinsgerichte Cognitieve Gedragstherapie - blended

Deze cursus biedt hulpverleners een aantal effectieve methoden voor het bewerkstelligen van verandering in gezinssituaties waar zowel lichte- als zware problematiek kan spelen. De behandelmodellen van Lange en Patterson vormen in deze cursus de basis.  

De cursus bestaat voor een belangrijk deel uit gedragstherapeutische kennis en vaardigheden.

Deze cursus biedt hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg en jeugdhulpverlening effectieve methoden om verandering te bewerkstelligen in gezinssituaties. Met de toenemende complexiteit van problemen zoals mishandeling, verwaarlozing en verslaving, is het essentieel om over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken. De cursus telt mee als Vervolgcursus van 50 uur in de opleiding tot geregistreerd cognitief gedragstherapeut VGCt® en bestaat uit een combinatie van face-to-face bijeenkomsten, online meetings en de Knowingo+ app.

De Blended Learning cursus bestaat uit:

 • 6 face-to-face bijeenkomsten van 6 ½ uur, exclusief pauze
 • 6 keer 120 minuten online tijd: voor elke face-to-face bijeenkomst is er een online meeting waarin cursisten via Zoom uitwisseling hebben over de te bestuderen lesstof en lesstof oefenen, voorbereiden en/of presenteren. De lesstof is beschikbaar via de website van King nascholing.
 • De Knowingo+-app: Cursisten installeren de Knowingo+ app op hun mobiele telefoon, I-Pad of tablet en leren spelenderwijs de te bestuderen literatuur. De app biedt herhaling en verankering van de kennis en de voortgang en toetsing worden door de docenten gemonitord via het dashboard.

Met deze blended learning cursus krijgen hulpverleners toegang tot effectieve gezinsgerichte cognitieve gedragstherapie en kunnen ze beter omgaan met de complexe problematiek in de geestelijke gezondheidszorg en jeugdhulpverlening.

Werkwijze 

Korte presentaties door docent en cursisten, groepsbesprekingen, oefenen aan de hand van casuïstiek, oefenen met het toepassen van diverse analysemodellen waaronder het genogram en de vijf hypothesenkolommen, oefenen met het opstellen van een beargumenteerd behandelplan, demonstratie van technieken (DVD, modelling door docent), rollenspelen en oefenen van diverse bovengenoemde technieken. Er is ruimte voor casuïstiek van cursisten en verdiepende vragen. 

Doelstelling

Verhogen van therapeutische effectiviteit in het werken met gezinnen. 

Na afloop van de van de cursus:

 • Is de therapeutische effectiviteit in het werken met gezinnen verhoogd;
 • Heb je uitgebreid geoefend met cognitieve, systemische en opvoedkundige vaardigheden

Toetsing 

Kennis en vaardigheden worden op verschillende manieren getoetst: 

- toetsing middels de app Knowingo+

- actieve participatie tijdens de cursus

- beoordeling van verwerkingsopdrachten

- beoordeling van filmpje waarin een van de geleerde technieken gedemonstreerd wordt. 

Knowingo+ 

Per geleerd deelthema ontvangen de cursisten certificaten op de app. Om het leren van de cursisten goed te kunnen borgen, zie de docent de certificaten in.  

Voorkennis

Verwacht wordt dat de deelnemers over gedragstherapeutische basiskennis en -ervaring beschikken. Cursisten dienen de basiscursus CGT te hebben afgerond.

Deze cursus is een gespecialiseerde vervolgcursus, een verplicht onderdeel in de opleiding tot gedragstherapeut (lid VGCT). Kijk hier voor de toelatingseisen tot een lidmaatschap van de VGCT, de opbouw van de opleiding en verdere informatie.

Deel deze pagina:
aantal dagen:
1

Geplande cursussen

LocatieDocent(en)LestijdenBeschikbaarheid
BCN Arena Amsterdam
 1. vrijdag 12 jan 2024 van 9:30 - 16:45 (Lesdag door Meike)
 2. vrijdag 2 feb 2024 van 9:30 - 16:45 (Lesdag door Denise)
 3. vrijdag 1 mrt 2024 van 9:30 - 16:45 (Lesdag door Meike)
 4. vrijdag 15 mrt 2024 van 9:30 - 16:45 (Lesdag door Denise)
 5. vrijdag 29 mrt 2024 van 9:30 - 16:45 (Lesdag door Meike)
 6. vrijdag 12 apr 2024 van 9:30 - 16:45 (Lesdag door Denise)
 7. vrijdag 10 mei 2024 van 9:30 - 16:45 (Reservedatum!)
meer dan 5 plaatsen

12 jan 2024

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 3 sep 2021— 2 sep 2024
Diagnostiek20Toegekend
Behandeling20Toegekend
Overige taken10Toegekend
Herregistratie50Toegekend
Extra literatuur32Toegekend

VGCt

geldig van 16 sep 2022—15 sep 2025
Vervolgcursus50Toegekend

NVRG

geldig van 3 sep 2021— 2 sep 2024
nascholing48Toegekend

(Ortho)pedagogen, psychologen werkzaam in de Jeugdzorg, GGZ of het onderwijs op wie een beroep wordt gedaan om het systeem van een cliënt bij de behandeling te betrekken.

12 jan 2024

Denise Beuvens

Denise Beuvens

Denise Beuvens is GZ-psycholoog, kinder- en jeugdpsycholoog, cognitief gedragstherapeut, EMDR-therapeut en supervisor VGCt. Zij is werkzaam in haar eigen praktijk Psychologenpraktijk Kwadrant in Zaandam. Zij behandelt kinderen, jeugdigen en volwassen en geeft les in postdoctorale opleidingen en nascholing.

Meike van Veggel

Meike van Veggel

Meike van Veggel is GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut, EMDR-therapeut en supervisor VGCT. Zij is werkzaam in haar eigen praktijk Psychologenpraktijk Kwadrant in Zaandam en bij KSK Psychologenpraktijk in Amsterdam. Zij behandelt kinderen, jeugdigen en volwassen en geeft les in postdoctorale opleidingen en nascholing.


Contacturen: 39 uur

Online contacturen: 12 uur

Knowingo+ app: 10 uur

Zelfstudie: 30 uur

Naar boven