Vervolgcursus Gezinsgerichte Cognitieve Gedragstherapie - CGT - blended

Deze cursus biedt hulpverleners een aantal effectieve methoden voor het bewerkstelligen van verandering in gezinssituaties waar zowel lichte- als zware problematiek kan spelen. De behandelmodellen van Lange en Patterson vormen in deze cursus de basis.  

De cursus bestaat voor een belangrijk deel uit gedragstherapeutische kennis en vaardigheden.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Vervolgcursus Gezinsgerichte Cognitieve Gedragstherapie - CGT - blended

Deze cursus biedt hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg en jeugdhulpverlening effectieve methoden om verandering te bewerkstelligen in gezinssituaties. Met de toenemende complexiteit van problemen zoals mishandeling, verwaarlozing en verslaving, is het essentieel om over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken. De cursus telt mee als Vervolgcursus van 50 uur in de opleiding tot geregistreerd cognitief gedragstherapeut VGCt® en bestaat uit een combinatie van face-to-face bijeenkomsten, online meetings en de Knowingo+ app.

De Blended Learning cursus bestaat uit:

  • 6 face-to-face bijeenkomsten van 6 ½ uur, exclusief pauze
  • 6 keer 120 minuten online tijd: voor elke face-to-face bijeenkomst is er een online meeting waarin cursisten via Zoom uitwisseling hebben over de te bestuderen lesstof en lesstof oefenen, voorbereiden en/of presenteren. De lesstof is beschikbaar via de website van King nascholing.
  • De Knowingo+-app: Cursisten installeren de Knowingo+ app op hun mobiele telefoon, I-Pad of tablet en leren spelenderwijs de te bestuderen literatuur. De app biedt herhaling en verankering van de kennis en de voortgang en toetsing worden door de docenten gemonitord via het dashboard.

Met deze blended learning cursus krijgen hulpverleners toegang tot effectieve gezinsgerichte cognitieve gedragstherapie en kunnen ze beter omgaan met de complexe problematiek in de geestelijke gezondheidszorg en jeugdhulpverlening.

Spelen met de knowingo+ app
Blended
Direct toepasbaar in de praktijk
Ervaren docenten

Werkwijze 

Korte presentaties door docent en cursisten, groepsbesprekingen, oefenen aan de hand van casuïstiek, oefenen met het toepassen van diverse analysemodellen waaronder het genogram en de vijf hypothesenkolommen, oefenen met het opstellen van een beargumenteerd behandelplan, demonstratie van technieken (DVD, modelling door docent), rollenspelen en oefenen van diverse bovengenoemde technieken. Er is ruimte voor casuïstiek van cursisten en verdiepende vragen. 

Doelstelling

Verhogen van therapeutische effectiviteit in het werken met gezinnen. 

Na afloop van de van de cursus:

  • Is de therapeutische effectiviteit in het werken met gezinnen verhoogd;
  • Heb je uitgebreid geoefend met cognitieve, systemische en opvoedkundige vaardigheden

Toetsing 

Kennis en vaardigheden worden op verschillende manieren getoetst: 

- toetsing middels de app Knowingo+

- actieve participatie tijdens de cursus

- beoordeling van verwerkingsopdrachten

- beoordeling van filmpje waarin een van de geleerde technieken gedemonstreerd wordt. 

Knowingo+ 

Per geleerd deelthema ontvangen de cursisten certificaten op de app. Om het leren van de cursisten goed te kunnen borgen, zie de docent de certificaten in.  

Voorkennis

Verwacht wordt dat de deelnemers over gedragstherapeutische basiskennis en -ervaring beschikken. Cursisten dienen de basiscursus CGT te hebben afgerond.

Deze cursus is een gespecialiseerde vervolgcursus, een verplicht onderdeel in de opleiding tot gedragstherapeut (lid VGCT). Kijk hier voor de toelatingseisen tot een lidmaatschap van de VGCT, de opbouw van de opleiding en verdere informatie.

Contacturen: 39 uur

Online contacturen: 12 uur

Knowingo+ app: 10 uur

Zelfstudie: 30 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Vervolgcursus Gezinsgerichte Cognitieve Gedragstherapie - blended

BCN Arena Amsterdam
50 contacturen
Meike van Veggel en Daphne Schoeber

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.