Verdiepingscursus Systeemtherapie (72 uur)

Als u deze cursus volgt als onderdeel van de opleiding tot systeemtherapeut in het kader van de NVRG, dan is het aan te raden om bij de NVRG na te gaan of uw vooropleiding past binnen de toelatingscriteria van de NVRG. 

 1. Home
 2. Cursusaanbod
 3. Verdiepingscursus Systeemtherapie (72 uur)

De basismodule Systeemtherapie Vervolg van 72 uur (60 uur vervolg en 12 uur wetenschap) maakt deel uit van de Theoretische basis Systeemtherapie van 132 uur, samen met de basismodule Systeemtherapie Inleidend deel van 60 uur. Na het afronden van de 132 uur durende opleiding kunt u systeemtherapieën uitvoeren onder supervisie, en kunt u interventies vanuit verschillende perspectieven toepassen (bijvoorbeeld het narratieve perspectief en het hechtingsperspectief) in systeemtherapie. Supervisie en leertherapie zijn belangrijke onderdelen van de totale opleiding tot systeemtherapeut NVRG.

Doelstelling

De cursisten kennen inhoud en betekenis van de centrale begrippen uit de systeemtheorie en zij kunnen deze toepassen in de praktijk. In het vervolgdeel staan meta- en basiscompetenties centraal die van belang zijn bij het initiëren, uitvoeren en afsluiten van systeemtherapie. Hierbij  is aandacht voor het uitbreiden van kennis, vaardigheden op het gebied van:

 • Het beschrijven van sociale systemen in termen van structuur, organisatie en interactieprocessen.
 • De opbouw van het therapieproces c.q. hulpverleningsproces.
 • Belangrijke levensgebeurtenissen kunnen begrijpen in de levenscyclus van een gezin en in de sociaal culturele context.
 • Het toepassen van basistechnieken, specifieke methodieken en interventies.
 • Het hanteren van impasses in de behandeling.
 • Het opstellen van circulaire werk-hypothesen.
 • Je leert dat een interventie in een andere fase een andere betekenis krijgt
 • De cursist leert zichzelf zien als deel van het therapeutisch systeem en kan reflecteren over eigen houding en positie.
 • Zicht hebben op diverse denkramen en deze kunnen hanteren
 • Het herkennen van de invloed van de behandelcontext en van je eigen positie daarin

De cursisten leren relevante begrippen en vaardigheden om publicaties over wetenschappelijk onderzoek te begrijpen en kritisch te beoordelen. 

Werkwijze

Er wordt een lesprogramma geboden waarin het opdoen van kennis en vaardigheden centraal staat. Daarnaast is in de vervolgcursus ruim aandacht voor de persoon van de therapeut aangezien de therapeut het belangrijkste instrument is in de behandeling en zelf ook een ontwikkeling doormaakt die betekenis heeft in het proces.

Ook wordt er aandacht besteed aan het team en de organisatie aangezien zij belangrijk zijn voor de context waarin de systeemtherapeut zijn/haar werk doet.

Toets

De cursus wordt afgerond met een toets. De toets biedt de mogelijkheid te reflecteren over hetgeen er is geleerd. De toets is een integratiemoment van leerervaringen. 

Aanwezigheid

Het werkt natuurlijk het prettigst als je alle dagen aanwezig bent. Het kan gebeuren dat je door een overmachtsituatie niet aanwezig kan zijn. Als je 6 lesuren afwezig bent, dan heeft dat geen consequenties. Mocht je meer dan 6 lesuren afwezig zijn, dan maak je een inhaalopdracht die de stof van de gemiste lesuren behandelt. Je mag maximaal 12 lesuren afwezig zijn. 

Contacturen: 72 uur

Zelfstudie: 40 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Verdiepingscursus Systeemtherapie 72 uur

BCN Arena Amsterdam
72 contacturen
Henk Pijnenburg en Monique van der Ven

Reviews

Een fijne cursus georganiseerd door King! De...

09-10-2023

Een fijne cursus georganiseerd door King! De inhoud en opbouw was erg prettig.

Carolien

Ik heb het meest geleerd van de...

09-10-2023

Ik heb het meest geleerd van de koppelingen met de eigen praktijk, voorbeelden van de docent, ruimte voor eigen inbreng en reflectie!

Noor

De houding, attitude, manier van gespreksvoering van...

09-10-2023

De houding, attitude, manier van gespreksvoering van de docent was heel leerzaam!

Lieke

De cursus heeft mij een systemische blik...

09-10-2023

De cursus heeft mij een systemische blik gegeven die steeds centraal staat tijdens mijn werk in de praktijk.

Jonas

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.