Tweedaagse cursus Rouwverwerking bij contactbreuk tussen kind en ouder

Een tweedaagse cursus training waarbij de emotionele aspecten worden belicht van het GEEN contact hebben met één van de ouders.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Tweedaagse cursus Rouwverwerking bij contactbreuk tussen kind en ouder

Deze cursus richt zich op het begeleiden van kinderen en jongeren die geen contact meer hebben met één van hun ouders. In de cursus wordt ingegaan op de theorieën over de oorzaken, gevolgen en behandelingen bij contactbreuk tussen ouder en kind. Je leert hoe je als hulpverlener de jeugdige en hun systeem kunt ondersteunen en in gesprek kunt gaan over hun ervaringen, belevingen en gevoelens. Er wordt gebruik gemaakt van methoden, rollenspellen en opdrachten om de cursist te helpen deze vaardigheden toe te passen. De rouwsignalen en -verwerking die gepaard gaan met een contactbreuk komen aan bod, en er wordt gebruik gemaakt van de systemische en contextuele benadering. Daarnaast wordt aandacht besteed aan disfunctioneel ouderschap en het opgroeien in een disfunctioneel gezin (CAPRD) en ouderverstoting(syndroom), gebaseerd op de DSM-5.

Doelstelling

  1. Op doen van basis en specialistische kennis, waaronder begripsbesef t.a.v. rouwverwerking,ouderverstoting en andere begrippen horende bij contactbreuk tussen kind en ouder. Tevens wordtkennis op gedaan wat betreft jeugdigen (0-­‐18 jaar) in de rouw gedurende het proces vooraf en tijdensde contactbreuk met hun ouder.
  2. Gesprektechnieken aanleren om tijdens het rouwproces jeugdigen te kunnen begeleiden
  3. Na de cursus ben je op de hoogte van verschillende oorzaken, gevolgen en behandeling van de rouwverwerking en het proces bij hebben van contactbreuk met je ouder.
  4. Na de cursus ben je op de hoogte van de raakvlakken en plaats van begrippen als ouderverstotingsysndroom en CAPRD binnen de DSM-­‐5.

 Werkwijze

In de trainingsdagen wordt casuïstiek behandeld en praktisch geoefend met werkbladen die speciaal ontwikkeld zijn om te werken met thema’s die kinderen en jongeren tegen kunnen komen bij contactbreuk met een ouder en/of andere familieleden. De emotionele kant van het rouwproces staat hierbij centraal.


Contacturen: 12 uur

Zelfstudie: 8 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Rouwverwerking bij contactbreuk tussen kind en ouder

12 contacturen
Miep Burger

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.