Specialistische module NVRG (40 uur) Systeemtherapie gericht op ontwikkeling van kind tot jongvolwassene

Er zijn op dit moment geen cursussen beschikbaar
  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Specialistische module NVRG (40 uur) Systeemtherapie gericht op ontwikkeling van kind tot jongvolwassene

Inhoud

Voor verbondenheid, veiligheid en veerkracht in relaties hebben gezinnen zowel wortels als vleugels nodig. Het meemaken van ontregelende situaties en gebeurtenissen (o.a. faseovergangen, trauma’s), in combinatie met  aangeleerde coping stijlen kunnen ervoor zorgen dat gezinnen ongewild vast komen te zitten in ontwikkeling belemmerende patronen.

Systeemtherapeuten kunnen deze patronen bewerken om bewust te worden en te veranderen, door met gezinsleden te werken aan: openheid in de communicatie, inzicht in eigen behoeften en verlangens, emotie regulatievaardigheden en competentie voelen in het omgaan met bij de levensfase passende uitdagingen.

In deze specialistische module ligt de focus niet op het aansluiten bij een diagnose, maar bij het aansluiten en invoegen bij de specifieke ontwikkelingsbehoeften en wensen van zowel ouders als kind, dus diagnose a-specifiek.

 

Werkwijze

De opleiding bestaat uit 7 cursusdagen die in groepsverband zullen worden doorlopen. Tussen de opleidingsdagen hebben cursisten in de vorm van intervisie (online) contact op casusniveau (3 keer). Alle cursusdagen hebben dezelfde opbouw die bestaat uit:

·      Opening van de dag

·      Presenteren van de literatuur door cursisten

·      Aanvullende samenvatting hierop van de docent

·      Oefeningen (rollenspel, reflectie, groepsopdrachten) gericht op vaardigheden opdoen in het werken met doelgroep van die dag.

·      De dag wordt afgesloten met een reflectie opdracht.

 

Doelstelling

Het doel van deze specialisatie is het verdiepen van kennis, vaardigheden en therapeutische houding in het werken met gezinnen met kinderen, jongeren en jongvolwassenen.


Toetsing

De toets bestaat uit drie onderdelen:

1.     Elke cursist krijgt een maatje, samen verzorgen zij een presentatie van de literatuur aan de groep.

2.     Cursisten leveren een casus aan, waarmee tijdens de opleiding geoefend wordt.

3.     De cursisten beschrijven na afloop van de opleiding een verslag waarin gereflecteerd wordt op een casus van een eigen gedane behandeling en het eigen handelen binnen deze behandeling

 

 

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.