Psychofarmacologie; state of the art

Met alleen al meer dan 1.000.000 gebruikers van antidepressiva in Nederland is zicht op de mogelijkheden en beperkingen van psychiatrische medicatie een zeer actueel thema. In deze cursus verhoog je je kennis op het gebied van psychofarmacologie.

Inhoud

Het veilig gebruik en een optimaal effect van (psychiatrische) medicatie is afhankelijk van adequate kennis van de signalen die wijzen op onder- of overbehandeling. Het opdoen en uitbreiden van deze kennis is dus essentieel voor een optimale behandeling van de patiënt. Onderzoek bevestigt dat het adequaat signaleren en aanpakken van medicatie problematiek de behandelrelatie, -trouw en -effectiviteit vergroot en de kwaliteit van leven van de patiënt verbetert, waardoor het aantal opnames en de duur van het ziekteproces sterk reduceert.


Werkwijze

Om de cursus zo relevant en interactief mogelijk te laten zijn worden deelnemers aangemoedigd praktijk casuistiek en vragen op voorhand aan te dragen, zodat die gedurende de cursus behandeld kunnen worden. 


Doelstelling

Het opdoen en uitbreiden van kennis over psychofarmacologie en het adequaat signaleren en oppakken van medicatieproblematiek.


Deel deze pagina:
aantal dagen:
1

Geplande cursussen

LocatieDocent(en)LestijdenBeschikbaarheid
Amsterdam The Office Operators Up Building Amsterdam
  1. woensdag 17 mei 2023 van 9:30 - 16:45
meer dan 5 plaatsen

17 mei 2023

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

Diagnostiek2In aanvraag
Behandeling 2In aanvraag
Overige taken2In aanvraag
Herregistratie6In aanvraag

Deze cursus is geschikt voor iedereen die kennis wil opdoen en uitbreiden over psychofarmacologie. Specifiek wordt gedacht aan psychologen, orthopedagogen, POH-GGZ'ers en andere hulpverleners die in de dagelijkse praktijk werken met mensen die psychiatrische medicatie gebruiken.

17 mei 2023

Glenn Dumont

Glenn Dumont

Glenn Dumont is een gelicenseerd klinisch farmacoloog, universitair docent Klinische farmacologie en farmacotherapie aan de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool Zuyd, die zich heeft toegespitst op psychofarmaca, d.w.z. alle medicatie die de psyche beïnvloedt. Daarnaast is hij redacteur van Psyfar, een nascholingstijdschrift voor psychiaters en psychologen. 

Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring met psychofarmacologisch onderzoek en met onderwijs aan een zeer divers publiek (nascholing aan psychiaters, psychologen, apothekers, verpleegkundige specialisten, de farmaceutische industrie, GGZ- en andere zorgverlenende instellingen) en focust daarbij primair op de praktische toepassing van wetenschappelijke inzichten. Ook publiceert hij regelmatig boeken en in nationale en internationale vaktijdschriften. Als zelfstandig consulent adviseert hij behandelaars met betrekking tot de toepassing van psychofarmaca in de praktijk. 


Contacturen: 6 uur

Zelfstudie: 3 uur

Naar boven