Psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen: herkenning en omgang

Ontdek alles over de psychische klachten bij zwangere en pas bevallen vrouwen in de cursus 'Herkenning en omgang van psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen'. Leer hoe je als hulpverlener deze klachten kunt herkennen, verminderen en eventueel doorverwijzen indien nodig. Daarnaast komt ook de invloed van psychische stoornissen op de partnerrelatie en het systeem aan bod. De cursus biedt niet alleen kennisoverdracht, maar ook ruimte voor reflectie op eigen visie op zwangerschap en ouderschap. Oefen met casuïstiek en krijg handvatten om psychische stoornissen aan te pakken en door te verwijzen indien nodig.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen: herkenning en omgang

Volgens onderzoek heeft één op de vijf vrouwen last van ernstige psychische klachten tijdens haar zwangerschap, terwijl één op de acht vrouwen een depressieve stoornis ontwikkelt na de bevalling. Bovendien komen gegeneraliseerde angststoornissen vaker voor bij zwangere en pas bevallen vrouwen dan bij vrouwen van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. Ondertussen wordt een zwangerschap in onze maatschappij vaak gezien als een groots evenement met influencer-moeders, babyshowers en babymoons. Het kind wordt gezien als de kers op de taart van de liefde.

De cursus 'Psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen: herkenning en omgang' richt zich op de veranderende visie op kinderen en zwangerschap en de impact daarvan op de moeder en het (ongeboren) kind, waaronder de toename van angstklachten. In het tweede gedeelte leer je als hulpverlener hoe je veelvoorkomende psychische stoornissen kunt herkennen bij zwangere en pas bevallen vrouwen en wat je kunt doen om de klachten te verminderen en eventueel door te verwijzen wanneer nodig. Ook het herkennen van persoonlijkheidsstoornissen komt aan bod. Het derde gedeelte van de cursus gaat over de veranderende partnerrelatie na het krijgen van een kind en de invloed van psychische stoornissen op de partner en het gezinssysteem.

Naast kennisoverdracht is er ruimte voor reflectie op je eigen visie op zwangerschap en ouderschap en hoe dit van invloed kan zijn op jou als therapeut. Casuïstiek wordt besproken en de kennis wordt vooral overgedragen aan de hand van concrete voorbeelden. Het doel van de cursus is om je in staat te stellen psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen te herkennen en erkennen, en handvatten te bieden om hiermee om te gaan en indien nodig door te verwijzen naar de volwassen GGZ.

100% op locatie
Zeer ervaren docent
12 punten geaccrediteerd
Heerlijke lunch

Doelstelling

Herkennen en erkennen van psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen. Het geven van handvatten om daar mee om te gaan en de noodzaak tot doorverwijzing en, of samenwerking met de volwassen GGZ.

Inzicht in kennis in de veranderende partnerrelatie na het krijgen van een kind en het betrekken van de partner bij de behandeling wanneer er sprake is van psychische stoornissen bij de partner. Kennis van de invloed van een psychische stoornis op het systeem.

Werkwijze

  • Kennisoverdracht aan de hand van casuïstiek
  • Oefenen met eigen casuïstiek
  • Oefeningen met bewustwording van eigen normen en waarden op gezin
  • Klassikaal

Contacturen: 12 uur

Zelfstudie: 7 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen: herkenning en omgang

BCN Arena Amsterdam
12 contacturen
Merith Cohen de Lara

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.