Opleiding tot Orthopedagoog Generalist

Wil jij aan de slag als Orthopedagoog Generalist en je registreren in het BIG-register? Kies dan voor de erkende opleiding bij King nascholing. Met deze opleiding in pedagogische- of gezondheidswetenschappen of psychologie, werk je binnen diverse werkterreinen en draag je bij aan het verbeteren van opvoeding en ontwikkeling. Ontdek meer over de mogelijkheden.

Er zijn op dit moment geen cursussen beschikbaar
  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Opleiding tot Orthopedagoog Generalist

Sinds 1 januari 2020 is de beroepstitel Orthopedagoog Generalist opgenomen in de Wet BIG, wat betekent dat registratie in het BIG-register verplicht is om dit beroep uit te oefenen. King nascholing is sinds 1 april 2021 erkend om de opleiding tot Orthopedagoog Generalist aan te bieden, waardoor afgestudeerden in de pedagogische- of gezondheidswetenschappen of psychologie zich kunnen registreren en kunnen werken in diverse werkterreinen binnen de opvoedingscontext. Met de vereiste opleiding en registratie in het BIG-register ben je wettelijk bevoegd om als Orthopedagoog Generalist aan de slag te gaan.

100% op locatie
Zeer ervaren docenten
Direct toepasbaar in de praktijk
Heerlijke lunch

Doelstelling

Tijdens deze 2-jarige opleiding ontwikkel je je tot een deskundige op het gebied van het veranderen/herstel van de verstoorde pedagogische relatie tussen kinderen, jeugdigen en volwassenen in een afhankelijkheidspositie en hun opvoeders. Je biedt daarbij hulp in de eigen context van de cliënten zodat zij zich zo optimaal als mogelijk kunnen ontwikkelen c.q. opgroeien.

Je maakt je een systematische en methodische aanpak eigen, gebaseerd op wetenschappelijke evidentie en ingegeven door inzichten uit de orthopedagogiek en ontwikkelingspsychologie. Als toekomstig OG-er onderscheid je je van andere professionals door jouw uitgesproken integrale benadering vanuit het cliëntsysteem. Hierbij werk je ontwikkelings- én opvoedingsgericht.

De OG-er is ook bij uitstek gericht op ketenrelaties en ketensamenwerking. In opvoedings- of ontwikkelingssituaties waarin meerdere professionals zijn betrokken, zal je leren ook de coördinatie op je te nemen en/of te streven naar interventies op organisatie of beleidsniveau. Kenmerkend voor de werkzaamheden van een OG-er zijn daarnaast niet- cliëntgebonden werkzaamheden op het gebied van kwaliteit en organisatie van zorg- en hulpverlening en orthopedagogische vraagstukken, beleid, management en wetenschappelijk onderzoek.

Werkwijze

De opleiding omvat in totaal 3600 uur, verdeeld over het cursorisch onderwijs, het praktijkdeel, praktijkopdrachten en supervisie.  Voor de opbouw van het cursorisch programma is gebruik gemaakt van de eisen zoals die wettelijk zijn vastgelegd voor de orthopedagoog-generalist:

·       480 uur scholing  (200 uur diagnostiek, 200 uur behandeling, 80 uur overig). 

·       240 uur praktijkopdrachten

·       supervisie (90 uur groepssupervisie; verbonden aan de opleiding, 10 uur zelf in te vullen) 

-       2790 uur orthopedagogische werkzaamheden in de praktijk

Het cursorisch programma bestaat uit minimaal 480 contacturen en wordt gevolgd in twee jaar.

Het eerste jaar ligt het accent op de verbreding en verdieping van eigen werkzaamheden en het verbreden van kennis over andere doelgroepen in andere werkvelden. Ook worden de algemene orthopedagogische diagnostische processen en interventieprincipes behandeld. In het tweede jaar vindt verdieping plaats door specifieker in te gaan op werkveld overstijgende actuele stromingen en daaruit afgeleide interventies. Gedurende de twee jaar wordt op een vaste dag (woensdag) in Amsterdam les gegeven. Op 1 september 2021 start de eerstvolgende opleidingsgroep.

Het praktijkdeel van de opleiding omvat 2.790 uur en vindt onder begeleiding plaats bij een erkende praktijkinstelling. 

Als je de opleiding in voltijd wilt volgen, dien je een aanstelling te hebben als orthopedagoog-generalist in opleiding voor 32 uur per week gedurende 2 jaar. Mocht je de opleiding in deeltijd willen doen, dan is die aanstelling er voor tenminste 20 uur per week. 

Daarnaast krijg je 90 uur (groep)supervisie van minimaal 2 supervisoren. Minimaal 45 uur van de supervisie wordt verzorgd door een supervisor die OG-geregistreerd is. 1 x per twee weken vindt er aansluitend aan de scholing supervisie plaats. De overige 10 uur supervisie regel je zelf en kun je individueel volgen of in een groep.

Vrijstellingen

Vrijstelling kan worden verleend indien je de Basiscursus Cognitieve Gedragstherapie reeds hebt gevolgd. Voor deze opleidingsdeelnemers heeft King nascholing een aparte vrijstelling die geldt voor het cursorisch onderwijs (100 uur), de bijbehorende praktijktoetsen en 20% van de werkuren. 

Een andere vrijstellingen kan worden verleend indien je de Inleiding Systeemtherapie NVRG hebt afgerond. Ook hiervoor geldt vrijstelling voor het cursorisch onderwijs (60 uur), de bijbehorende praktijktoetsen en 10% van de werkuren. 

Na de voordacht voor de OG-opleiding door jouw praktijkopleidingsinstelling wordt op basis van je ingediende certificaten door de hoofdopleider beoordeeld of je voldoet aan de criteria van de vrijstelling voor de opleiding.



Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.