Jezelf als instrument: Je behandeling verbeteren door werken met eigen ervaringen.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Jezelf als instrument: Je behandeling verbeteren door werken met eigen ervaringen.

In deze cursus krijg je kennis en tools aangereikt om actief te zoeken naar verdieping in het contact met je cliënt. Je leert persoonlijk opgedane ervaringen van jezelf als behandelaar constructief in te zetten in de behandeling van je cliënt.

Door je persoonlijk opgedane ervaringen als behandelaar constructief in te zetten in de behandeling van je cliënt, kun je bewust en onderbouwd gebruikmaken van ervaringskennis als derde kennisbron, naast professionele en wetenschappelijke kennis. Tijdens de cursusdag word je ondergedompeld in theoretisch-wetenschappelijke kennis over de kracht van ervaringskennis van therapeuten en oefen je in de praktijk met het inzetten van eigen ervaringen in behandelgesprekken. Hierbij wordt zowel aandacht gegeven aan het (gedoseerd en op de cliënt afgestemd) delen van eigen ervaringen met psychische klachten als behandelaar, als aan het delen van levenservaringen in de breedste zin van het woord (self-disclosure). Hoewel eigen ervaring met hulpverlening van de behandelaar ook onderwerp van de cursus zal zijn, is het dus uitdrukkelijk niet noodzakelijk om als behandelaar zelf ervaring als cliënt (gehad) te hebben om van deze cursus te kunnen profiteren.

Doelstelling 

Doel van deze  cursus is het vergroten van inzicht in de kracht van ervaringskennis van therapeuten binnen de hulpverlening van cliënten en het gericht en onderbouwd leren gebruikmaken van eigen ervaringen als effectief instrument in hulpverlening aan cliënten.

Aan het eind van deze cursus:

  • Ben je op de hoogte van de actuele stand van zaken met betrekking tot wetenschappelijk onderzoek naar ervaringskennis bij therapeuten.
  • Ben je bekend met definities van en verschillen tussen ervaringskennis, ervaringsdeskundigheid, verschillende soorten stigma en self-disclosure.
  • Heb je meer inzicht in wijzen waarop over inzet van ervaringskennis wordt gedacht door de tijd heen, wat helpt bij een eigen visie vormen over het onderwerp.
  • Heb je meer begrip van de kracht en risico’s van self-disclosure in het werken met cliënten.
  • Heb je tools aangereikt gekregen om eigen ervaringen gericht in te zetten in het voordeel van je cliënt(-relatie).
  • Weet je beter wat je beter wel en niet kunt doen om self-disclosure een kracht te laten zijn en de risico’s voor jezelf en je cliënt te minimaliseren.
  • Ben je op de hoogte van door onderzoekers gedane aanbevelingen van het werken met ervaringskennis in de behandelkamer en in hulpverleningsorganisaties tbv verbeterde hulpverlening.
  • Heb je zelf geoefend met het inzetten van een persoonlijke ervaring in een behandelgesprek.

 


Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Jezelf als instrument: Je behandeling verbeteren door werken met eigen ervaringen.

Amsterdam, nog niet bekend
6 contacturen
Kimberley Rutz-Maes

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.