Inleiding in de metacognitieve therapie met aandacht voor kind en jeugd

Ontdek de kracht van metacognitieve therapie in de behandeling van kinderen en jeugdigen met angststoornissen. Leer de principes en technieken van deze effectieve benadering en ontwikkel metacognitieve modellen voor verschillende classificaties. Een inleidende cursus met praktische toepassingen voor therapeuten die werken met kinderen en jeugdigen.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Inleiding in de metacognitieve therapie met aandacht voor kind en jeugd

In de behandeling van de gegeneraliseerde angststoornis (GAS) wordt cognitieve gedragstherapie (CGT) vaak nog als belangrijkste evidence-based behandeling gezien, ondanks dat er een groep is die hier onvoldoende van profiteert en de kans op terugval redelijk groot is. Diverse recente onderzoeken tonen aan dat metacognitieve therapie (MCT) effectiever lijkt te zijn dan CGT wanneer sprake is van een GAS, zowel bij volwassenen als kinderen, en dat de kans op terugval kleiner lijkt.

Nadat duidelijk werd hoe positief de effecten van MCT zijn bij de behandeling van een GAS, zijn er ook metacognitieve modellen ontwikkeld voor andere classificaties, waaronder sociale angst, PTSS, OCD, depressie, borderline en psychose. Met name MCT bij OCD en depressie wordt steeds meer onderzocht, waarbij de onderzoeken positieve behandelresultaten laten zien (soms positiever dan CGT) en de kans op terugval kleiner lijkt.

In deze inleidende cursus leert de cursist over metacognitieve therapie en het verschil met CGT en wordt geoefend met verschillende MCT-technieken. Na afloop weet de cursist hoe hij een goede casusconceptualisatie kan opstellen bij cliënten waarbij sprake is van een GAS, OCD of depressie en hoe hij deze cliënten middels MCT zou kunnen behandelen.

De cursus bestaat in totaal uit twee dagen. De eerste dag wordt gestart met een theoretisch deel waarin de cursisten leren wat metacognitieve therapie inhoudt, wat de behandeleffecten zijn en wat het verschil is met cognitieve gedragstherapie. In de middag wordt meer uitleg gegeven over MCT bij GAS, waarbij de cursist leert een goede casusconceptualisatie op te stellen en waarbij geoefend wordt met verschillende MCT-technieken. De tweede dag zal gericht zijn op de behandeling van OCD en depressie middels MCT middels het leren opstellen van een casusconceptualisatie en het oefenen met verschillende technieken.

100% op locatie
Zeer ervaren docenten
Direct toepasbaar in de praktijk
Heerlijke lunch

Doelstelling

  • Je maakt kennis met de metacognitieve therapie en het metacognitief denken
  • Je krijgt inzicht in de verschillende metacognitieve modellen van GAS, OCS en depressie
  • Je leert om zelf een goede casusconceptualisatie op te stellen
  • Je weet hoe je vanuit een casusconceptualisatie kunt toewerken naar een behandelplan
  • Je hebt kennis van het toepassen van metacognitieve interventies bij cliënten met GAS, OCD of depressie 

Werkwijze

In de cursus wordt het theoretische deel afgewisseld met praktische oefeningen.

 Toetsing

De cursist zal na afloop van de cursus aan de hand van een eigen casus een MCT casusconceptualisatie opstellen met daarbij een behandelvoorstel.

Contacturen: 12 uur

Zelfstudie: 7 uur uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Inleiding in de metacognitieve therapie met aandacht voor kind en jeugd

WTC Utrecht Utrecht
12 contacturen
Tamara Luijer

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.