Cursus Storylines

Onze 1-daagse cursus Storylines biedt inzicht in deze unieke methode om jongeren en hun ouders te begrijpen en te begeleiden. Leer praktische toepassingen en creëer Verklarende Analyses voor effectieve begeleiding. Geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar.

 1. Home
 2. Cursusaanbod
 3. Cursus Storylines

Ontdek de kracht van Storylines in onze 1-daagse cursus. Deze cursus biedt jou de kans om vertrouwd te raken met Storylines, de bijbehorende theoretische basis te begrijpen en direct praktische ervaring op te doen. Het is een interactieve dag die een perfecte balans biedt tussen theorie en praktijk.

Storylines is een unieke methode die de deur opent naar het begrijpen van jongeren en hun ouders/opvoeders. Het helpt je inzicht te krijgen in wie ze werkelijk zijn, hoe ze functioneren en wat heeft bijgedragen aan hun ontwikkeling. Samen werken we aan het opstellen van een Verklarende Analyse, wat jongeren helpt bij het begrijpen van hun uitdagingen en sterke punten, evenals de invloed van hun omgeving daarop. Vervolgens helpt deze methode hen bij het vormgeven van hun eigen levensverhaal.

De metafoor van de (levens)boom is een creatieve manier om informatie te verzamelen en een diepgaand begrip te krijgen van de jongere. Vaak hebben jongeren zelf nog niet het overzicht om verbanden te leggen tussen hun identiteit, omgeving, levenservaringen en de impact daarvan op hun persoonlijke ontwikkeling en klachten. Dit gebrek aan inzicht kan leiden tot lijden en een gevoel van hulpeloosheid. Door alle aspecten van de boom samen te brengen, voelen jongeren zich echt gehoord en begrepen. Het geeft hen de helderheid en richting die ze nodig hebben.

Storylines is ontstaan uit de noodzaak van interactief en tastbaar materiaal om gesprekken met jongeren helder en visueel te maken.

100% op locatie
Heerlijke lunch
Direct toepasbaar in de praktijk
Ontvang na één dag al je certificaat

Wat je kunt verwachten van onze Storylines-cursus:

 • Het bundelt informatie en maakt deze visueel 
 • Is gebaseerd op een combinatie van wetenschappelijke kennis en modellen en ervaringen uit de dagelijkse praktijk 
 • De cursus is transdiagnostisch en methodiekoverstijgen 
 • Het integreert diagnostiek en behandeling
 • Het bevat verschillende werkvormen
 • Het is ontwikkeld voor kinderen vanaf 12 jaar t/m jongvolwassenen


Doelstelling

Na afloop van de cursus:

 • hebben deelnemers kennis van de grondslagen van Storylines.
 • Kennen deelnemers de visie van Storylines en hebben ze kennis van de daarbij passende therapeutische houding.
 • Kunnen deelnemers een verklarende analyse, een holistische theorie en een integratief beeld opstellen met behulp van het Storylines materiaal. De cursus veronderstelt ten minste basiskennis over het gebruik van dergelijke modellen. Deze basiskennis wordt niet behandelt tijdens de cursus. 
 • Hebben deelnemers voldoende kennis van de materialen om weloverwogen keuzes te kunnen maken over wat in te zetten bij welke jongere.
 • Weten deelnemers wat een narratieve identiteit is en hoe die er op verschillende leeftijden uitziet.
 • Kunnen deelnemers, vanuit de middels Storylines opgestelde verklarende analyse, samen met jongeren een narratief schrijven.

Werkwijze

De cursus begint met het bespreken van de voorbereidde literatuur. Vervolgens wordt ingegaan op de onderliggende theorie van Storylines en worden de materialen en hun gebruik uitgelegd. In de middag wordt er aan de hand van een eigen casus in rollenspellen geoefend met het gebruiken van Storylines om tot een integratief beeld te komen. Ook wordt geoefend met het opstellen van een narratief. De oefenmomenten worden plenair nabesproken en er worden ideeën gedeeld over creatief gebruik van Storylines en het combineren met ander therapeutisch materiaal.


Contacturen: 6

Zelfstudie-uren: 3

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Cursus Storylines

6 contacturen
Marlies Verhees

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.