Basiscursus schematherapie met accent pubers en jongvolwassenen

Basiscursus schematherapie met accent pubers en jongvolwassenen is een integratieve behandelvorm gericht op cliënten met persoonlijkheidsproblematiek en andere hardnekkig klachten waaronder angst- en stemmingsklachten. In deze cursus zal er worden ingegaan op schematherapie bij pubers en jongvolwassenen. 

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Basiscursus schematherapie met accent pubers en jongvolwassenen

Let op: Er zijn toelatingseisen voor deze opleiding, zie de informatie onder het kopje doelgroep. Mocht je vragen hebben, of twijfelen of je voldoet aan te toelatingseisen, neem dan voordat je je inschrijft, contact met ons op.

Deze cursus is door de VGCt geaccrediteerd als nascholing, niet als vervolgcursus.

Deze Basiscursus schematherapie met accent pubers en jongvolwassenen richt zich op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden in de schemagerichte therapie. Hierbij is er aandacht voor het casuïstiek leren bekijken vanuit een schema-gebaseerde probleemformulering, het opsporen van disfunctionele schema’s en het modificeren middels cognitieve, gedragsmatige en experiëntiële technieken. Ook wordt er stil gestaan bij de schema’s van zowel cliënt als therapeut tijdens therapie en leer je deze onderkennen en hanteren. 

In deze cursus gaat er specifieke aandacht uit naar pubers en jongvolwassenen. De ontwikkelingstaken van adolescenten in de context van het gezin komen aan bod alsmede het diagnostisch proces, en de toewijzings- en exclusiecriteria. De cursus zal bestaan uit het maken van een casusconceptualisatie waarin problemen en ervaringen van patiënt geplaatst worden, het gebruiken van specifieke cognitieve technieken binnen het schematherapie model en het oefenen met basale experiëntiële technieken. Er is aandacht voor de houding van de therapeut en het gebruik van de therapeutische relatie met de client en zijn gezin.

Gedurende de hele cursus zijn de therapeutische relatie met client, zijn gezin en de houding van de therapeut, binnen schematherapie, centrale onderwerpen.

100% op locatie
Zeer ervaren docenten
Direct toepasbaar in de praktijk
Heerlijke lunch

Doelstelling Na het volgen van deze cursus:

  • ken je het model van schematherapie en kun je een casusconceptualisatie maken;
  • heb je verschillende basistechnieken geoefend, kennisgenomen van de ontwikkelingstaken van de doelgroep en hoe verschillende technieken hier op aan te passen;
  • kun je een begin maken met het toepassen van schematherapie voor volwassenen en jeugdigen.

Werkwijze

Schematherapie is een actieve werkvorm welke ook in de cursus gestalte zal worden gegeven. Werkvormen zijn (interactieve) colleges en presentaties, waaronder illustraties van de werkwijze door middel van video en rollenspel. Er wordt veel geoefend waarbij ook persoonlijke inbreng van de cursusleden wordt verwacht. Denk aan het persoonlijk inbreng via vragenlijsten, bij rollenspel en oefeningen, plenair en in subgroepen.

Wijze van toetsing 

De toetsing zal bestaan uit een schriftelijke casusbeschrijving.

Contacturen: 25 uur

Zelfstudie: 20 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Basiscursus schematherapie met accent pubers en jongvolwassenen

BCN Arena Amsterdam
25 contacturen
Willem Barents

Reviews

De wijze van lesgeven, bijvoorbeeld de imaginatie...

28-09-2023

De wijze van lesgeven, bijvoorbeeld de imaginatie oefeningen aan het begin van iedere les dag, was erg leerzaam, in combinatie met de inhoud van de cursus.

mark

Heel leuk de vele oefenen en uitwisselen...

28-09-2023

Heel leuk de vele oefenen en uitwisselen van ervaringen. Zo werd het echt tastbaar en kon je zelf de rol van therapeut en cliënt ervaren.

Rosalie

Samen met de docent en de groep...

28-09-2023

Samen met de docent en de groep kwam de stof echt tot leven. Heel inspirerend hoe de voorbeelden zo toepasbaar zijn in de praktijk.

Kaja

De docent kon de stof op een...

28-09-2023

De docent kon de stof op een levendige manier met veel goede voorbeelden uitleggen. Het was daardoor ontzettend leerzaam

Vera

Het lesmateriaal was zeer divers en erg...

28-09-2023

Het lesmateriaal was zeer divers en erg interessante ervaringsgerichte oefeningen!

remco

De docenten waren heel enthousiast en ik...

02-10-2023

De docenten waren heel enthousiast en ik heb veel geleerd van hun voorbeeld rol, hoe je dingen aan kunt pakken en ontspannen in wat moet/kan/nodig is.

Margot

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.