1-daagse workshop schematherapie voor ouders

Ontdek hoe schematherapie kan helpen bij het opvoeden van kinderen. Leer tijdens de 1-daagse workshop schematherapie voor ouders hoe je de schema's van jezelf en je kinderen herkent en aanpakt. Een praktische en effectieve manier om het gedrag van je kinderen te begrijpen en te verbeteren.

Er zijn op dit moment geen cursussen beschikbaar
  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. 1-daagse workshop schematherapie voor ouders

De realiteit van het krijgen van een baby komt vaak niet overeen met het geïdealiseerde beeld. Het krijgen van een kindje kenmerkt een stressvolle periode vol veranderingen. Het is een periode waarin wij extra kwetsbaar zijn in het vermogen om te mentaliseren en waarbij negatieve vroege hechtingsrelaties getriggerd kunnen worden. De komst van een baby doet een groot beroep op het mentaliserend vermogen. Vanuit schematherapie termen is het mentaliserend vermogen het beste te beschrijven als het reflectief functioneren in de ‘gezonde volwassene modus’. Dit vermogen is essentieel in de levensfase waarin de baby het meest afhankelijk is van de ouder. Een ouder die vanuit een gezonde volwassene modus reageert op haar baby geeft de baby het gevoel begrepen te worden en biedt een veilige omgeving om zichzelf te ontwikkelen. 

Maar het interpreteren van de signalen van de baby kan een voortdurende uitdaging zijn voor de ouder. We weten niet altijd waarom een kindje huilt, niet wil eten of slapen. Een temperamentvolle baby of peuter kan snel overprikkeld raken en moeite hebben met het vinden van een regelmatige slaap- of eetpatroon. Dit kan zorgen voor overbelasting en uitputting bij de ouders.Vroege hechtingsrelaties en schema’s kunnen dan getriggerd worden. Het huilen van een baby kan bijvoorbeeld nare herinneringen oproepen. Op die momenten kan de ouder overspoeld raken door eigen emoties en minder sensitief reageren op de behoeften van het kind. Het gedrag of een bepaalde emotie van een kind raakt dan een eigen schema of modi van de ouder. 

Een verstoord ouderlijk reflectief functioneren hangt zowel samen met onveilige gehechtheid of een gebrekkige affectregulatie bij de ouder als met verschillende psychopathologie bij het kind. 

Gelukkig lijken behandelingen gericht op het verbeteren van het ouderlijk reflectief vermogen een positieve invloed te hebben op de kwaliteit van de verbinding tussen ouders en hun baby. In studies waarin is gekeken naar het effect hiervan is een verband gevonden met de vermindering van klachten bij het kind en de moeder.

Schematherapie voor ouders is gericht op het doorbreken van intergenerationele hechtingsproblematiek. Het tracht vroegtijdig te interveniëren door de moeder te helpen en daarmee indirect het kind. Ouders leren hun eigen modi en schema’s te herkennen en hoe deze zijn ontstaan. Zij krijgen inzicht hoe hun eigen negatieve jeugdervaringen en vroegkinderlijke onaangepaste schema’s doorwerken in het dagelijks leven in het contact met hun kindje en met de partner. Zij leren te voelen wat hun eigen behoeften zijn en de behoeften en de binnenwereld van hun kindje beter begrijpen. Zij leren vanuit een gezonde volwassen modus te mentaliseren en sensitief te reageren op hun kindje. 

100% op locatie
Zeer ervaren docent
6 punten geaccrediteerd
Ontvang na één dag al je certificaat

Doelstelling

o   Je leert in deze workshop hoe je ouders helpt met het vergroten van het ouderlijk reflectief vermogen

o   Je leert specifieke interventies, zowel cognitief als experiëntiëel gericht op de ouder-kind interactie, zoals o.a de schemamodi interactiecirkel

o   Je leert in deze workshop hoe je cliënten kan helpen om in stressvolle momenten met hun kindje hun emoties te reguleren en vanuit een gezonde volwassene modus sensitief op hun kindje te reageren. 

o   Je leert hoe je cliënten bewust kan maken van de parallelprocessen van hun eigen kwetsbaar kind en eigen behoeften en hun eigen kind en zijn/haar behoeften.

Werkwijze

Theorie bespreking, plenaire oefeningen experiëntiële technieken, demonstraties experiëntiële technieken, oefenen in tweetallen.

De lesdag is praktisch waarin verschillende interventies worden gedemonstreerd en geoefend.


Deze workshop is ook incompany beschikbaar. Neem contact op voor meer informatie.

Alvast een voorproefje? Lees dit artikel in Vakblad Vroeg.

Contacturen: 7 uur

Zelfstudie: 4 uur

Reviews

Ik heb erg veel inspiratie uit deze...

28-09-2023

Ik heb erg veel inspiratie uit deze cursus gehaald, vooral door het enthousiasme van de docent en haar inhoudelijke kennis.

Simone

Ik heb veel geleerd van de experientiele...

28-09-2023

Ik heb veel geleerd van de experientiele technieken en praktische toepasbaarheid. Ook leuk om collega’s ‘in het veld’ te ontmoeten.

Karel

Het enthousiasme van de docent maakte de...

28-09-2023

Het enthousiasme van de docent maakte de cursus voor mij nog leuker om te volgen. De voorbeelden waren voor mij erg nuttig en had gelijk het idee hoe ik het in de praktijk kan toepassen

Carla

Ik heb veel aanknopingspunten gekregen om schematherapie...

28-09-2023

Ik heb veel aanknopingspunten gekregen om schematherapie toe te passen op het jonge ouderschap. De systemische invalshoek was erg interessant.

Linda

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates over ons cursusaanbod. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.